ABD'de Eli Lilly'nin antikor tedavisine acil kullanım izni

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Amerikan şirketi Eli Lilly tarafından geliştirilen antikor tedavisine acil kullanım onayı verdi. Eli Lilly'nin monoklonal antikor tedavisinin, Covid-19'dan hastaneye yatma ve ölüm riskini 70 oranında azalttığı kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Eli Lilly ilaç şirketinin ürettiği antikor tedavisine acil kullanım izni verdi. Bamlanivimab ve etesevimab isimli Covid-19 monoklonal antikorlarının kombinasyonuyla geliştirilen tedavinin, korona virüsü kaynaklı hastaneye yatış oranlarını ve ölüm riskini yüzde 70 azalttığı belirtildi.

'YIL ORTASINA KADAR 1 MİLYON DOZ ÜRETİLECEK'

Amerikan şirketi Eli Lilly'den yapılan açıklamada, "Tedavi için 100 bin doz mevcut ve yılın ilk çeyreğinde 150 bin doz daha hazır olacak" denildi. Yetkililer, ABD'li biyoteknoloji şirketi Amgen ile işbirliği yaparak 2021 yılının ortasına kadar 1 milyon doz üretmeyi hedeflediklerini duyurdu.

12 YAŞ ÜSTÜNE UYGULANACAK

Açıklamada ayrıca, tedavinin 12 yaş üzeri kişilere uygulanacağı belirtildi ve "Tedavi, 12 yaş üstü ve Covid-19'dan hastaneye yatma riski olan, hafif ila orta şiddetli vakalarda kullanılacak" ifadelerine yer verildi. 

TRUMP'IN 'KOKTEYLİNDE' DE KULLANILDI

Geçtiğimiz kasım ayında FDA, Eli Lilly'nin geliştirdiği bamlanivimab adlı Covid-19 monoklonal antikoruna acil kullanım onayı vermişti. Bamlanivimab, daha önce de ekim ayında enfekte olan eski ABD başkanı Donald Trump'ın tedavisinde, Regeneron şirketi tarafından hazırlanan başka bir bir ilaçla birlikte kullanılmıştı. (DIŞ HABERLER)