ABD'de dindarlık oranında rekor gerileme

ABD'de bir araştırmaya göre, düzenli olarak ibadet edenlerin oranı yüzde 47 çıktı. Uzmanlar, dindarlık oranındaki gerilemeyi 'sağ siyasetin dini politize etmesine duyulan alerji'ye bağladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gallup'un ABD'de yaptığı bir araştırmaya göre, ülkede dindarlık oranı giderek azalıyor. Bir kilise, cami veya sinagoga üye olduklarını söyleyenlerin oranı yüzde 47'de kalırken, uzmanlar bu durumun 'dini siyasete karışan dindar Amerikan sağına karşı alerjik bir tepki olduğu' yorumunu yaptı.

20 YIL ÖNCE YÜZDE 70'Tİ

Gallup'ın araştırmasına göre, Amerikalılar arasında düzenli olarak bir ibadethaneye gidenlerin oranı düzenli olarak geriliyor. Gallup Amerikalılar arasındaki kilise üyeliğini ilk ölçmeye başladığı 1937'de, bu oranın yüzde 70'in üzerinde olduğunu tespit etmişti. 2000 yılında oran yaklaşık yüzde 70 çıkarken, bugün yüzde 47'ye düştü.

GENÇLER ARASINDA DÜŞÜYOR

Araştırmada, bu düşüşün bir kısmının gençler arasındaki dindarlık azalmasından kaynaklandığı belirtildi. Buna göre, 1946 öncesi doğanların yüzde 66'sı halâ kiliseye giderken, milenyum doğumlular arasında bu oran yüzde 36'da kaldı. 

DEMOKRATLARIN KİLİSEYE BAĞLILIĞI AZALIYOR

Bununla birlikte, siyasi görüşler ve dindarlık arasında da doğrudan bir ilişki tespit edildi. Kendilerini Demokrat Partili veya bağımsız olarak niteleyen kişiler arasındaki kiliseye gitme oranı son 20 yılda yüzde 25, bağımsız olarak niteleyenler arasında da yüzde 18 oranında azaldı. Daha muhafazakâr olan Cumhuriyetçiler arasındaki azalma ise yüzde 12 olarak ölçüldü.

'DİNDAR SAĞA KARŞI ALERJİK BİR TEPKİ'

Gallup'un araştırmasını haberleştiren The Guardian gazetesinin görüştüğü uzmanlar, muhafazakâr siyasetçilerin son dönemde din adına attığı bazı adımların gençlerde tepkiye yol açtığını söyledi. Notre Dame Üniversitesi'nin siyaset bilimleri dekanı ve 'Din bizi nasıl bölüyor ve birleştiriyor' kitabının yazarı David Campbell, dindarlık oranlarındaki azalmanın sebeplerinden birinin siyasi olduğunu ve 'dindar sağa karşı alerjik bir tepki' verildiğini söyledi.

'LGBTQ HAKLARINA DÜŞMANLIK ALERJİ YARATIYOR'

Campbell, "Birçok Amerikalı, özellikle de gençler, dini siyasi muhafazakârlık ve özellikle de Cumhuriyetçi Parti ile ilişkili görüyor" diyerek şöyle devam etti: "Bu onların partisi veya siyaseti olmadığı için dindar olarak nitelenmek istemiyor. Gençler özellikle de -hepsi olmasa da- birçok Amerikan dininin LGBTQ haklarına düşmanca yaklaşmasına karşı alerji duyuyorlar."

'ORAN DAHA DA YÜKSELECEK'

Campbell, yaptıkları araştırmaya göre, özellikle de Cumhuriyetçi siyasetçiler dinle siyaseti birbirine karıştırırken, giderek daha fazla Amerikalının dinden uzaklaştığını söyledi. Mevcut uzaklaşmanın devam edeceği öngörüsünde bulunan Campbell, "Dindar sağın ve Hıristiyan milliyetçiliğinin zayıfladığına dair hiçbir işaret görmüyorum. Bu da karşılığında, alerjik tepkinin görülmeye ve giderek daha fazla Amerikalının dine sırt çevireceğine işaret" diye konuştu. 

Pennsylvania Üniversitesi'nden siyaset bilimi profesörü Michele Margolis de, ABD'de anketlerde 'dindar değilim' diyenlerin oranının son yıllarda giderek yükseldiğini söyledi. Margolis, Amerikalıların yüzde 20'sinin, 30 yaş altındakilerin de yüzde 33'ten fazlasının kendisini bu kategoride gördüğünü belirtti. Margolis de sağcı siyasetin dinle politikayı iç içe geçirmesinin bu durumda etkili olduğunu söyleyerek, "Din muhafazakâr siyasetle yakından ilişkili hale geldikçe, organize dinden ayrılan veya buna daha az müdahil olan Demokratlar görüyoruz" dedi.

AŞIRILIKÇILIK TIRMANABİLİR

Amerikan Ateistleri Derneği'nin yetkililerinden Alison Gill ise ülkede azalan dini bağlılıkların Hıristiyan aşırılıkçılığını tırmandırma riskine değindi. Gill, "Kendilerini Hıristiyan milliyetçi inançlara yakın görenler arasında yapılan anketler, bu grubun, toplumda Müslümanlardan bile daha fazla ayrımcılığa ve dışlanmaya maruz bırakılmış hissettiğini gösteriyor. Amerikan kültüründe inançlarına yönelik saldırıların kabul edilemez olduğuna dair önceliklerini kaybediyorlar. İktidara tutunma, demokrasinin altını uyma ve sadece kendileri için geçerli olacak 'dini özgürlükler' için mücadele etme gibi çabalarının büyük kısmına yol açan şey de bu" dedi.

Gill, "Gerçekler artık bunu göstermese de, Amerika kendisini büyük ölçüde dindar bir toplum olarak görüyor. Siyasetçiler sık sık inançlarını açıklamak zorunda hissediyor ve inançsız olarak algılandıklarında saldırıya uğruyorlar" diye konuştu.

'ABD'DE KİLİSEYLE DİN AYRIDIR'

Dinden Özgürlük Vakfı'nın eş kurucularından Annie Laurie Gaylor ise ülkedeki gidişatı olumlu değerlendirdiklerini belirterek "Amerika'da kiliseyle devlet anayasal olarak ayrı; anayasamız tanrısız ve kamu görevi için dini bir teste tabi tutulamayacağınızı söylüyor" dedi. Gaylor, ABD'de siyasetçilerin seçilmek için dindar görünmek zorunda bırakılmasını da eleştirdi.  (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler ABD dindarlık Gallup