ABD'de Demokrat Partililerden İsrail'e 'silah satışı onayına' tepki

İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışını onayladığı ileri sürülen ABD Başkanı Biden, bir kez daha kendi partisi içinden sert eleştirilerle karşı karşıya geldi.

Ilhan Omar
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın, İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışını onayladığı iddialarına Demokrat Parti üyelerinden tepki geldi. ABD Temsilciler Meclisi Üyesi Ilhan Omar, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'e hassas güdümlü füze satışına onay verdiği ileri sürülen Biden yönetimini eleştirdi. 

'ATEŞKES ÇABALARI SEKTEYE UĞRAR'

"Biden yönetimi için, şiddetin artması ve sivillere yönelik saldırıların ardından Netanyahu'ya koşulsuz şekilde 735 milyon dolarlık hassas güdümlü silah satışına izin vermesi şok edici olur" diyen Demokrat vekil, "Eğer bu satışa onay verilirse bu, şiddetin devamına yeşil ışık ve ateşkes çabalarına sekte anlamına gelecektir" ifadelerini kullandı. 

Omar, İsrail'in sivillere yönelik saldırılarını gördükten sonra ABD yönetiminin söz konusu silah satış onayını yeniden gözden geçirmesi gerektiğini belirtti.

'BMGK'NİN ÖNÜNDEN ÇEKİLİN'

İsrail'in Gazze'deki orantısız saldırıları karşısındaki tavrı nedeniyle kendi partisi içinde sert eleştirilerle karşı karşıya kalan Biden'a, daha önce de Demokrat Parti'den ses yükseltenler arasında olan Temsilciler Meclisi üyesi Rashida Tlaib, Twitter paylaşımında "Daha fazla çocuk ve aileyi öldürecek silahlar verilmesin" dedi.

Filistinli göçmen bir aileden gelen Tlaib, geçtiğimiz saatlerde İsrailli ve Filistinliler arasında 'ateşkesi' savunduğu belirtilen Biden'a ve Dışişleri Bakanı Antony Blinlen'e yönelik, "Eğer ateşkesi destekliyorsanız, BM Güvenlik Konseyi'nin önünden çekilin ve ateşkes isteyen diğer ülkelere katılın" ifadelerini kullandı.

ABD'DEN BM'YE ENGEL 

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Gazze Şeridi'ndeki gerginliğini görüşmek için üçüncü kez toplanmış ve toplantının ardından sivil kayıplar ile Filistinli ailelerin evlerinden tahliye edilmelerinden endişe duyulduğunu belirterek gerginliğin azaltılması yönünde çağrıda bulunan ortak açıklama yapmak istemişti. ABD, BMGK'nin yapmak istediği ortak açıklamaya 'mevcut krizi çözmeye yardımcı olmayacağı' gerekçesiyle bir kez daha karşı çıktı.

Dün Washington Post'ta yer alan haberde İsrail'in Gazze saldırılarından bir hafta önce, Biden yönetiminin İsrail'e 735 milyon dolarlık silah satışıyla ilgili Kongre'yi 5 Mayıs'ta bilgilendirdiği belirtilmişti. Washington Post'a konuşan kaynaklar, Biden'ın silah satışını onayladığını iddia etmiş ancak satış tebligatının, Kongre'de 15 günlük değerlendirme süreci için bekletildiği kaydedilmişti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD'nin İsrail'e silah satışı onay verdiği yönündeki iddiaları eleştirmiş, "O da bakıyoruz ki çok çok önemli 850 bin silah onayı. Lafa geldiğinde silahsızlanma, şu, bu, vesaire bunları konuşuyorlar" ifadelerini kullanmıştı. (DIŞ HABERLER/AA)