ABD'de büyük şirketlerden Trump'çı senatörlere boykot

ABD'de seçim sonuçlarının resmileşmesinin engellemesi için Başkan Trump'ın teşvikiyle düzenlenen Kongre baskınının ardından sular durulmuyor. Ülkenin en büyük şirketlerinden bazıları, beş kişinin öldüğü olayların ardından düzenlenen oturumda seçim sonuçlarına itiraz eden Cumhuriyetçi senatörlere bağış yapmayacaklarını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de seçim sonuçlarını kabul etmeyen Başkan Donald Trump'ın destekçilerinin Kongre'yi basmasının yankıları dinmiyor. Çok sayıda büyük şirket, beş kişinin öldüğü baskının ardından Kongre'de yapılan oturumda Trump'ı desteklemeye devam eden senatörlere bağış yapmayacaklarını açıkladı. Hallmark firması, bu senatörlerin kampanyalarına geçmişte yaptığı bağışları da geri istedi. 

Amerikan siyasetinde, büyük şirketler lobi amacıyla her iki partiden adayların seçim kampanyalarına sık sık bağışta bulunuyor. Ancak Joe Biden'ın seçim zaferinin tasdikleneceği oturumun Trump'ın çağrısıyla yapılan Kongre baskınında sekteye uğratılması ve beş kişinin ölmesi sonrasında bazı Cumhuriyetçi siyasetçilere tepki büyüyor. ABD'nin en büyük şirketlerinden bazıları, olayların ardından düzenlenen Kongre oturumunda Trump'ın seçimde hile olduğu iddialarını savunup Biden'ın zaferine karşı çıkan isimlere bağışların kesileceğini açıkladı. 

HANGİ FİRMALAR BAĞIŞI KESTİ?

Bağış kesme kararı alanlar arasında, Amerikan ekonomisinin en büyük şirketlerinden bazıları yer alıyor: AT&T, Deloitte, Marriott, Hilton, Citibank, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, General Electric, Amazon, Facebook, Google, Microsoft, Verizon, American Express, Mastercard, 3M ve Airbnb.

Airbnb'den yapılan açıklamada, 'şiddete yönelen nefret gruplarının üyelerinin' kendi sitelerinde yasaklı olduğu belirterek, başkanlık seçimlerinin sonuçlarının tasdiklenmesine karşı oy verenlere desteğin çekileceği bilgisi verildi.

HALLMARK PARAYI GERİ İSTEDİ

Kansas eyaletinde en büyük işverenlerden biri olan tebrik kartı üreticisi Hallmark, seçim sonuçlarına itiraz eden iki eyalet senatörüne geçmişte verilen bağışları geri istedi. Kimya devi Dow ise sonuçlara itiraz eden senatörlere görev süreleri boyunca bağış yapmayacaklarını açıkladı. General Electric, bağışları 2022 sonuna kadar askıya aldığını, bu tarihten sonra yeni bir değerlendirme yapılacağını duyurdu. (DIŞ HABERLER)