ABD Yüksek Mahkemesi, nitrojen gazıyla ilk idama itirazı reddetti

ABD Yüksek Mahkemesi, daha önce idam teşebbüsü 'başarısız' olan Kenneth Smith'in bu kez 'nitrojenle oksijen yetmezliği' yoluyla idam edilmesine yönelik kararın yürütmesini durdurmayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Yüksek Mahkemesi, bugün nitrojen gazı verilip oksijensiz bırakılarak idam edilemeye hazırlanılan 58 yaşındaki hükümlü Kenneth Smith'in idamına ilişkin itirazı reddetti. 2022 yılında idam teşebbüsünün 'başarısız' olması sonrası başka bir yöntemle idam edileceği belirtilen Smith, cezasının infaz edilmesi halinde ABD'de 'nitrojenle oksijen yetmezliği' yoluyla öldürülen ilk idam mahkumu olacak.

SMITH, UYGULAMANIN YASALLIĞI KONUSUNDA DA YARGIYA BAŞVURDU

Reuters'ın aktardığına göre, ABD Yüksek Mahkemesi, idam cezasının infazından saatler önce açıkladığı kararında, infazı durdurma talebini reddetti. Mahkemeye başvuran avukatlar, ilk teşebbüste idam edilemeyen Smith'in ikinci kez idam sürecine maruz bırakılmasının ABD Anayasası'nın 'acımasız ve olağandışı cezalandırmayı' yasaklayan maddelerini ihlal edeceğini savunmuştu. Fakat Yüksek Mahkeme, bu itirazı dinlemeyi reddetti. Hiçbir Yüksek Mahkeme üyesi, karara kamuoyu önünde muhalefet şerhi koymadı.

Öte yandan, Smith, ayrı bir başvuruda, Alabama'da nitrojen gazıyla idam uygulamasının da anayasaya aykırı olduğunu ifade ederek bu uygulamanın yasallığına da itiraz etti. Bu başvurunun da Yüksek Mahkeme'nin önüne gelebileceği, dolayısıyla hakimlerin nitrojen gazıyla ilk idamı durdurmak için bir fırsatının daha olabileceği ifade edildi.

Ne olmuştu?

1998 yılında kiralık katil tutularak işlenen bir cinayetten hüküm giyen Kenneth Smith'in 25 Ocak 2023 tarihinde Alabama eyaletinde bu yöntemle idam edileceği açıklanmıştı. 'Nitrojen hipkosi' yoluyla gerçekleştirilen bu öldürme şekli, kişiyi bir nitrojen tüpüne bağlı bir maske ile oksijensiz bırakarak uygulanıyor. 58 yaşındaki Kenneth Smith, aynı zamanda ABD'de bir idam teşebbüsünün ardından hayatta kalan ve bugün hâlâ yaşayan iki kişiden biri. Daha önce, Kasım 2022'de zehirli iğne ile idam edilmeye çalışan hükümlü, damar yolu açma çabalarının başarısız olması sonrası idam edilememişti. 

Kenneth'in idamına ilişkin açıklama yapan dört Birleşmiş Milletler Özel Raportörü, bunun 'nitrojen hipoksi' ile bir kişiyi ilk idam etme teşebbüsü olacağını hatırlatarak bu metodun 'çok büyük bir acıya' sebep olacağını ve muhtemelen işkence ve diğer acımasız, insanlık dışı ve alçaltıcı ceza yasağını ihlal edeceğini söylemiş, "Nitrojen hipoksisinin acı verici ve onur kırıcı bir ölümle sonuçlanmasından endişe duyuyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Smith'in avukatları da test edilmemiş gaz verme protokolünün ABD Anayasası'nda güvence altına alınan 'acımasız ve olağandışı cezalar' yasağını ihlal edebileceğini ve kendisini ikinci kez idam etme teşebbüsünün anayasaya aykırı olduğunu belirtmişti.

ABD'de, 27 eyalette halen idam cezası bulunuyor. ABD merkezli İdam Bilgi Merkezi'nin verilerine göre, 2023 yılında ABD'de beş eyalette idam cezaları infaz edildi ve yedi eyalette idam cezaları verildi. (DIŞ HABERLER)