ABD yeni Covid ilacı Paxlovid'e onay verdi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi, Pfizer'ın geliştirdiği ve hastaneye yatma ile ölüm oranını yüzde 89 azalttığı açıklanan Covid-19 hapına kullanım izni verdi. ABD ilaçtan ön siparişle 10 milyon doz almıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Pfizer'ın geliştirdiği Paxlovid adlı hap şeklindeki ilaca 12 yaşından büyükler için kullanım onayı verdi.

DW Türkçe'nin aktardığına göre ilacı "pandemiyle dünya çapında mücadelede büyük bir adım" olarak niteleyen FDA temsilcisi Patrizia Cavazzoni, "Bu izin, yeni varyantların ortaya çıktığı dönemde Covid-19'la mücadelede yeni bir olanak sunuyor" dedi. 

Pfizer'ın yaptığı deneylerde, hastaların semptomların başlamasının ardından ilacı beş gün boyunca 12 saatte bir alması durumunda hastaneye yatma ihtimali ve ölümlerin yüzde 89 azaldığı görüldü. Antiviral nitelikteki ilaç, virüsün hücrelerde çoğalma yeteneğini zayıflatıyor ve böylece hastalığın gelişimi yavaşlıyor. 

FDA, ilacın yan etkileri arasında tat alma bozukluğu, tansiyonun yükselmesi, ishal ve kas ağrıları olabileceğini duyurdu.

Pfizer CEO'su Albert Bourla ise ilacın hastalığın tedavisini evde sağlayarak hastaneler üzerindeki yükü azaltmasını da beklediklerini ifade etti.

ABD Başkanı Joe Biden, Covid-19 hapından ön siparişle 10 milyon doz aldıklarını, teslimatın 2021 sonundan itibaren başlayacağını ve herkesin bu ilaca ücretsiz olarak ulaşabilmesi için hazırlıkların yapıldığını da açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)