ABD, yedisi çocuk 10 üyesini öldürdüğü Afgan aileden özür dilemedi

ABD'nin Afganistan'da 'IŞİD saldırısını önleme' gerekçesiyle vurduğu araçta ölenlerin yakınları konuştu: Kimse bizden özür dilemedi. Ölen her bir çocuğun annesinden özür dilemeliler.

Emal Ahmadi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Taliban'ın Afganistan'da yönetimi ele geçirmesi sonrasında tahliyelerin devam ettiği 29 Ağustos gününde,IŞİD'in Kabil Havalimanı'na intihar saldırısı düzenleyeceği gerekçesiyle bir arabayı vurarak bir aileden yedisi çocuk 10 sivili öldürdüğü saldırı hakkında yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. CIA'in de saldırıda sivillerin ölebileceği konusunda arabanın vurulmasından saniyeler önce uyarıda bulunduğu belirtilirken, ABD'nin öldürdüğü aileden geriye kalanlar kendilerinden özür dilenmediğini söyleyip tazminat talep etti.

'ABD BEDELİNİ ÖDEMELİ'

İki yaşındaki kızı Malika'yı da saldırıda kaybeden Emal Ahmadi, "Kimse özür dilemek için bizimle temas kurmadı" dedi. NBC News'a konuşan Ahmadi, Amerikan yönetiminin kamuoyu önünde özür dilediğini duyduğunda şaşırdığını, kendileriyle şu ana dek tek bir yetkilinin temas kurmadığını anlattı. Özürün kendileri için yeterli olmadığını söyleyen Ahmadi, "Ailemden 10 kişiyi kaybettim ve ABD bunun bedelini ödemeli. Bize tazminat vermeliler ve bizi Kabil'den çıkarmalılar" dedi.

'BİR ÖZÜR HANGİ ACIYI İYİLEŞTİREBİLİR?'

Ahmedi'nin kuzeni olan Taliban yönetimi öncesinde Afgan güvenlik güçleriyle çalışan Ramin Yusuf da "Bir dakika içinde her şeyimizi kaybettik. Bir özür hangi acıyı iyileştirebilir ki?" ifadelerini kullandı. Bununla birlikte Yusuf, saldırıdan önce ABD'ye tahliye edilmek için başvuruda bulunduklarının ortaya çıkması sonrası artık Kabil'den çıkmaktan başka şansları olmadığını ve durumları hakkında konuşmaları nedeniyle Taliban'ın hedefi haline gelmekten korktuklarını söyledi.

ABD'YE İLTİCA ETMEK İSTİYORLAR

Yusuf, kendisi ile Ahmedi'ye şans verilmesi halinde ailelerinin ölümündeki rolüne rağmen hâlâ ABD'ye iltica etmek istediklerini belirterek, "Şu durumda başka bir şansımız yok... Biliyorsunuz hükümetimizi, işlerimizi, eğitimimizi, paramızı, aile üyelerimizi ve rahat hayatımızı kaybettik. Bazen uykuda gibi hissediyorum" diye konuştu. Ancak Yusuf, ABD'li yetkililerin önce kendilerini arayıp 'saldırıda ölen her bir çocuğun annesinden özür dilemesi gerektiğini' söyledi. 

Saldırıda ölen çocuklardan Ayat, Sumaya ve Malika (soldan sağa).

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı General Kenneth McKenzie, cuma gün saldırının tüm sorumluluğunu üstelenmiş, olayı 'yıkıcı bir hata' diye nitelemişti. McKenzie, bir insansız hava aracından fırlatılan füze ile gerçekleştirilen saldırının Kabil Havalimanı yakınlarındaki El Kaide saldırısından sonraki 'kaotik saatlerde' yeni bir patlamayı engelleme amacıyla düzenlendiğini savunmuştu. ABD'li general, sonrasında ise ölenlerin IŞİD'le bağlantısı olmasının muhtemel görünmediğinin belirlendiğini de söylemişti. 

YARDIM ÇALIŞANI KONUSUNDA YANLIŞ İSTİHBARAT ALINDI

Saldırının yaşandığı gün, Ahmedi'nin kuzeni olan ve ABD merkezli bir sivil toplum kuruluşunda çalışan Zemari Ahmadi işten eve yeni dönmüştü. Küçük oğlu olan 13 yaşındaki Farzad, araba kullanmayı öğrendiğini söyleyerek, babasının arabayı park etmesine yardım etmek istediğini söylemişti. Bu sırada ABD'nin saldırısı geldi, yedisi çocuk 10 kişi öldü. New York Times gazetesi kaynaklarına dayandırdığı haberde, ABD'nin askeri istihbaratının Zemari Ahmedi'nin son günlerdeki davranışlarından hatalı şekilde şüphelendiğini, saldırı kararının da yanlış bir istihbarata dayanarak yazdı.

CIA 'SON DAKİKADA' UYARMIŞ

CNN televizyonu ise bugün yayınladığı habere göreyse CIA, söz konusu beyaz Toyota Corolla'yı vuran Hellfire füzesinin fırlatılmasından hemen sonra ABD ordusuna bölgede ve araçta sivillerin, hatta çocukların olabileceği yönünde bir uyarıda bulundu. Ancak uyarı füzenin arabayı vurmasından saniyeler önce geldiği için çok geç kalındı. (DIŞ HABERLER)