ABD ve İngiltere'den Rusya'ya yeni yaptırımlar: Putin'in kızları da listede

Washington yönetimi, Ukrayna'nın Bucha kentindeki olayların ardından Vladimir Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını da yaptırım listesine aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, Bucha'daki olayların ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kızlarını ve Rusya'nın iki bankasını yaptırım listesine alarak bu ülkeye yeni yatırımlara da yasak getirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna'nın Bucha kentinde 'sivillere ait yüzlerce cesedin' bulunmasının ardından, G7 ve Avrupa Birliği ile koordinasyon içinde Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar getirildiği duyuruldu.

AA'nın haberine göre, daha önce ABD'nin yaptırım listesine alınan Rusya'nın en büyük finans kuruluşu Sberbank ve ülkenin en büyük özel bankası Alfa Bank'ın tüm mal varlıkları donduruldu.

Rus devletine bağlı önemli girişimlerin de mal varlıkları donduruldu ve bu işletmeler ile ticari ilişkiler yasaklandı.

LAVROV'UN EŞİ VE KIZI DA LİSTEDE

Yaptırımlara, Rus elitler ve ailelerinin yanı sıra Putin'in iki yetişkin kızı, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un eşi ve kızı, Rusya eski Devlet Başkanı Dmitri Medvedev ve Başbakan Mikhail Mişustin de dahil edildi.

Ayrıca yaptırımlar kapsamında ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın ABD'nin yargı yetkisindeki fonlarla borç ödemesi yapmasını da yasakladı.

Yeni yaptırımlar kapsamında Rusya'daki tüm yatırımlar da yasaklanıyor.

İNGİLTERE, SBERBANK VE MOSKOVA KREDİ BANKASININ TÜM VARLIKLARINI DONDURDU

İngiltere de Rusya'ya yönelik yeni yaptırım kararları açıkladı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının açıklamasında "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in savaş makinesini aç bırakmak için kapsamlı yeni yaptırım kararları alındığı" belirtildi.

Gerekçe olarak Ukrayna'da sivillere yönelik "menfur saldırılara" ilişkin haberlerin gösterildiği açıklamada, yeni yaptırım paketinin “Rus ekonomisinin kilit sektörlerine darbe vuracağı ve Rus enerjisine olan bağımlılığı sona erdireceği” ifade edildi.

Yeni yaptırımlarla, ABD ile koordineli olarak Rusya'nın en büyük bankası Sberbank ile Moskova Kredi Bankasının tüm varlıkları donduruldu. İngiltere'den Rusya'ya yönelik tüm yeni dış yatırımlar tamamen yasaklandı.

YAPTIRIM UYGULANAN OLİGARK SAYISI 82'YE YÜKSELDİ

2022'nin sonuna kadar İngiltere'nin, Rus kömür ve petrolüne olan tüm bağımlılığının sona erdirilmesi ve sonrasında mümkün olan en kısa sürede gaz ithalatının sonlandırılması hedefleniyor.

Gelecek haftadan itibaren, Rusya'nın petrol üretme ve ihraç etme kabiliyetini azaltmak amacıyla önemli petrol arıtma ekipmanları ve katalizörlerinin ihracatı yasaklanacak.

Ayrıca Rusya için önemli bir gelir kaynağı olan demir-çelik ürünleri ithalatı da yasaklanırken, 8 oligark daha yaptırım listesine eklendi.

Bugünkü duyuruyla beraber, yaptırım uygulanan bankaların sayısı 18'e, oligarkların sayısı da 82'ye çıktı. (HABER MERKEZİ)