ABD ve AB'den Rusya'ya uyarı: Navalni ölürse sonuçları olur

ABD ve AB, açlık grevindeki Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin tedavisi için Rusya'ya çağrıda bulundu. Washington, "Navalni ölürse bunun Rusya'ya karşı sonuçları olacaktır" uyarısını yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, cezaevinde açlık grevinde olan ve sağlık durumu kötüye giden Rus muhalefet lideri Alexei Navalni'nin ölmesinin ''sonuçları olacağını'' belirtti.  

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, CNN'de katıldığı programda Navalni'nin ölmesi halinde ABD'nin ne yapacağı soruldu.  

Sullivan, “Rus hükümetine, tutuklu olduğu süre boyunca Bay Navalni’nin başına geleceklerden kendilerinin sorumlu olduğunu ve uluslararası toplum tarafından sorumlu tutulacaklarını ilettik” dedi.

Rusya'ya karşı alınacak önlemler konusunu ele aldıklarını, ancak şu noktada bunu kamuoyuna açıklamayacağını söyledi.  

AB YARIN KONUYU GÖRÜŞECEK

Avrupa Birliği (AB) adına açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Navalni'nin sağlık durumundan endişe duyduklarını ifade etti.

Borrell, "Rus makamlarına Navalni'nin güvendiği sağlık profesyonellerine erişimine acilen izin vermesi çağrısında bulunuyoruz. Rum makamları, Navalnıy'ın cezaevindeki güvenliği ve sağlığından sorumludur" ifadesini kullandı.

Bu arada AB dışişleri bakanlarının yarın toplanarak durumu tartışacakları kaydedildi.

Öte yandan, Alexei Navalni'nin destekçileri çarşamba günü Rusya'da kitlesel protesto çağrısında bulundu.

Rus doktor Yaroslav Aşıkmin, Navalni'nin devam eden açlık grevinin yol açtığı 'böbrek ve kalp yetmezliği' nedeniyle 'her an ölebileceğini' duyurmuştu. (AA)