ABD Senatosu onayladı: William Burns, CIA'in yeni direktörü oldu

ABD'de kıdemli diplomat ve eski büyükelçi William Burns, Senato'da Demokrat ve Cumhuriyetçilerin desteğini alarak CIA direktörü olarak onaylandı. Yine Senato'nun onay verdiği Xavier Becerra ise, ABD'de sağlık bakanlığına başkanlık yapacak ilk Latin isim oldu.

William Burns (solda), Xavier Becerra (sağda)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Senatosu, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) direktörlüğüne Başkan Joe Biden'ın adayı William Burns'ün getirilmesine onay verdi. Eski Rusya büyükelçisi olan ve Barack Obama döneminde dışişleri bakanı yardımcılığı yapan Burns'ün adaylığı, Demokrat ve Cumhuriyetçi partinin desteğiyle oybirliğiyle onaylandı. Türkiye'yi çok yakından tanıyan ve Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda 33 yıllık kariyere sahip Burns, CIA’e başkanlık edecek ilk eski diplomat oldu.

'ÇİN, OTORİTER BİR DÜŞMAN'

64 yaşındaki kıdemli diplomat, şubat ayında yapılan Senato İstihbarat Komisyonu’ndaki onay oturumunda Çin'i 'otoriter bir düşman' sözleriyle nitelemiş, "Çin'i rekabet dışı bırakmak, önümüzdeki on yıllarda ulusal güvenliğimizin anahtarı olacaktır" ifadelerini kullanmıştı. Burns, 1998-2001 arasında Ürdün, 2001-2005 arasında da Rusya büyükelçiliği yapmıştı. Obama yönetiminde dışişleri bakan yardımcısı pozisyonunda bulunan Burns Türkiye'yi de ziyaret etmişti. Burns şu an, Carnegie Uluslararası Barış Vakfı'nın başkanlığını yapıyor.

29 Ağustos 2020'de The Atlantic dergisinde yayımlanan makalesindeyse, Donald Trump yönetimini eleştirirken Türkiye'ye de atıfta bulunmuştu. Burns bu makalede, "Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Suudi Arabistan'da Muhammed bin Selman gibi diğer otoriter liderler, Trump'ın anlayış göstermesine güvenerek ABD'den faydalanmak isteyebilir" ifadelerini kullanmıştı.

ABD'NİN İLK LATİN SAĞLIK BAKANI BECERRA DA ONAYLANDI

Senato'da, Biden'ın aday gösterdiği Kaliforniya Başsavcısı Xavier Becerra da Sağlık Bakanı olarak onaylandı. 49 'hayır' oyuna karşı 50 'evet' oyuyla seçilen Becerra, ABD'de sağlık bakanlığına başkanlık yapacak ilk Latin isim olacak. Demokrat Partili senatörlerin adaylığını desteklediği 26 yıllık Temsilciler Meclisi kariyeri olan Becerra, 'göçmen politikalarında serbestleşmeyi' ve 'Obamacare' sistemini savunduğu gerekçesiyle Cumhuriyetçilerin muhalefetiyle karşı karşıya.

Becerra, Donald Trump yönetiminin sık sık hedef aldığı Obamacare olarak bilinen devlet destekli sağlık sigortası ve bakımı sağlayan Hesaplı Sağlık Hizmetleri Yasası'nı (Affordable Care Act) savunan koalisyonunun lideriydi. Becerra, aynı zamanda 2009-2010 yıllarında yasanın Kongre'den geçmesini de sağlamıştı. (DIŞ HABERLER)