ABD seçimlerinde son düzlüğe girildi: Clinton senaryosu tekrarlanır mı?

ABD'de başkanlık seçimlerine bir gün kala, Başkan Donald Trump ile Demokrat aday Joe Biden kararsız eyaletlere odaklandı. Trump'ın bu eyaletlerde yeterli delegeyi alarak, Hillary Clinton ile yarıştığı 2016'daki gibi halk oylamasında geride kalsa bile seçimi kazanabileceği belirtiliyor. ABD Başkanı'nın, Biden'ın kampanya ekibinin konvoyunu otobanda taciz eden destekçilerini savunması da ülkede tartışma yarattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de başkanlık seçimlerine bir gün kala, Başkan Donald Trump ile Demokrat rakibi Joe Biden arasındaki yarış kızışıyor. Biden ulusal çaptaki anketlerde yaklaşık 10 puan önde görünüyor. Ancak seçimin kaderini belirleyen ve 'kararsız' (salıncak eyalet-swing state) olarak adlandırılan eyaletlerde, Trump'ın kendisini ikinci dönem Beyaz Saray'a taşıyacak kadar oy toplaması da hâlâ ihtimal dahilinde.

TRUMP DÖRT EYALETE BİRDEN GİDECEK

Hal böyleyken, iki aday da kampanyanın son gününd ebu eyaletlere odaklanacak. Trump'ın bugün dört salıncak eyalete birden gidip miting yapacağı açıklandı. ABD Başkanı, 2016 seçimlerinde kazandığı ama son anketlerde Demokratlara meyleden Kuzey Carolina, Pennsylvania, Wisconsin ve Michigan'da destekçilerine seslenecek. Biden ise Pennsylvania ve Ohio'da kampanya yapacak.

KARARSIZ EYALETLERDEKİ FARK DAHA AZ

Amerika’da 3 Kasım’daki seçimlere artık çok az süre kala Başkan Donald Trump’la rakibi Demokrat Joe Biden kampanyalarına devam ediyor. NBC’nin son anketine göre ülke genelinde Biden 10 puan Trump’ın önünde. “Kararsız” olarak nitelenen ve Biden’ın çoğunda önde olduğu bölgelerde ise fark ülke genelindeki kadar değil.

CLINTON NEDEN KAYBETTİ?

NBC kanalı ile Wall Street Journal gazetesinin ortak anketine göre, seçmenlerin yüzde 52’sinin Joe Biden'a, yüzde 42’sinin Trump’a oy vermesi bekleniyor. Ancak ülke genelinde Biden Trump’ın önünde görünse de, kararsız eyaletlerde fark o kadar açık değil. Bu da, Trump'ın bu eyaletlerde yeterli delegeyi alarak seçimi kazanabileceği anlamına geliyor. 2016 seçimlerinde Demokrat aday Hillary Clinton, ülke genelinde Trump’tan daha fazla halk oyu almasına rağmen delege sayısında geride kalınca yarışı kaybetmişti.

BIDEN'IN EKİBİNİ TACİZ EDENLERE 'VATANSEVER' DEDİ

Trump, seçime saatler kala söylemini de iyice sertleştirmiş durumda. ABD Başkanı son olarak, cuma günü Teksas'ta bir otobanda Joe Biden'ın kampanya konvoyunun etrafını çeviren destekçilerini savundu. Trump Twitter paylaşımında, bu kişileri 'vatansever' diye niteledi; olay hakkında soruşturma açan FBI'ın 'bunun yerine Demokratların yönetimindeki kentleri yakan teröristleri, anarşistleri ve ANTIFA üyelerini araştırması gerektiğini' savundu. Trump'ın, rakibinin kampanya ekibini otobanda taciz eden bu kişileri savunması Demokratların tepkisini çekti. (DIŞ HABERLER)