ABD seçimleri için 'görülmemiş tehlike' uyarısı

ABD, ilk kez bir başkanlık seçimi öncesinde olası şiddet nedeniyle diken üstünde. Ülkede, Başkan Donald Trump'ın sonuçları kabul etmeyebileceği ve silahlı grupların sokağa dökülebileceği gibi ihtimaller konuşuluyor. Uluslararası Kriz Grubu ise 'derinden kutuplaşmış haldeki ABD'nin önümüzdeki günlerde görülmemiş bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu' uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD, yarınki başkanlık seçimlerine görülmemiş bir gerilimle gidiyor. Anketlerde geride görünen Başkan Donald Trump'ın sonuçları kabul etmeyebileceği ve posta yoluyla kullanılan oyların sayımı sırasında aşırılıkçı silahlı grupların sokağa dökülebileceği belirtiliyor. Birçok eyalette polis özel önlemler alırken, çok sayıda dükkan sahibi de kepenk indirmeyi planlıyor.

GUARDIAN'IN MICHIGAN MUHABİRİ ÇELİK YELEK İSTEDİ

The Guardian gazetesi, Michigan eyaletindeki muhabirinin seçimi izlerken çelik yelek giyeceğini duyurdu. Savaş bölgelerindeki istikrarsızlık üzerine rapor ve tespitleriyle tanınan Uluslararası Kriz Grubu da, 'derinden kutuplaşmış haldeki ABD'nin önümüzdeki günlerde görülmemiş bir tehlikeyle karşı karşıya olduğu' uyarısında bulundu.

'İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY YAŞANIYOR'

Kurumun 30 sayfalık raporunda, "Amerikalılar her dört yılda bir düzenlenen bu kampanyalarda belirli düzeyde öfkeye alışmış olsa da, mevcut başkanın sonucu reddetmesinin veya silahlı şiddetin gerçekçi bir ihtimal olduğu bir durumla hiç karşılaşmadılar" denildi.

HANGİ DURUMLARDA ŞİDDET İHTİMALİ VAR?

Raporda, Trump'ın 'zehirli bir söylem' kullanması ve 'şahsi çıkarlarını ilerletmek için ihtilafa davetiye çıkarma isteği' nedeniyle potansiyel olarak şiddet yaşanabileceği yorumu yapıldı. Kriz Grubu, sosyal medya üzerinden yalan bilgi yayılması ve nefret söylemi, ırksal eşitsizlik, silahlı grupların ortaya çıkması veya sonuçların çok yakın olması gibi senaryolarda gerilimin şiddete dökülebileceği uyarısında bulundu.

'TRUMP DESTEKÇİLERİ DEMOKRATLARI SİNDİRMEYE ÇALIŞABİLİR'

Uluslararası Kriz Grubu, ABD Başkanı'nın seçimleri bir 'ordunun' takip etmesi yönündeki çağrısını da eleştirdi. Raporda, "Trump'ın savaş dili kullanması, seçimleri izlemek konusunda eğitimsiz olan destekçilerinin Demokratları oy vermekten caydırmak için sindirici bir varlık göstermeleri yönünde bir sinyal olacaktır" denildi.

POLİS HAZIRLIK YAPIYOR: 'İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRÜYORUM'

CNN televizyonu ise ülkenin birçok yerinde polis teşkilatlarının olası eylemlere hazırlandığını duyurdu. Los Angeles polis teşkilatının personeline kalabalıklara müdahale konusunda uzun dersler verdiği belirtilirken, bir kaynak "Böyle bir şeyi ilk kez görüyorum" dedi. New York kentinde de şimdiden yüzlerce polis oy verme noktalarının yakınlarına konuşlandırıldı. Kentte meşhur Macy's mağazası dahil yüzlerce dükkan, kargaşa endişesine karşı vitrinlerini paravanlarla kapatmış durumda. (DIŞ HABERLER)