ABD, Rusya'daki son iki konsolosluğu kapatmaya hazırlanıyor

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki Vladivostok konsolosluğunu kapatma ve Yekaterinburg konsolosluğundaki çalışmaları geçici olarak durdurma kararı aldı. Kararın, 10 Aralık tarihli bir bildiriyle Kongre'ye duyurulduğu kaydedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de bakanlıkların uğradığı siber saldırıların arkasında Rus hackerlar olduğu yönündeki iddialar büyürken, ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'daki Vladivostok konsolosluğunu kapatma ve Yekaterinburg konsolosluğundaki çalışmaları geçici olarak durdurma kararı alındığını açıkladı. CNN'in aktardığına göre bakanlık, kararı Kongre'ye 10 Aralık tarihli bir bildiriyle duyurdu.

Henüz ABD'deki Rus konsolosluklarıyla ilgili 'bir eylem planlanmadığı' kaydedilirken, kararı doğrulayan bakanlık sözcüsü şu ifadeleri kullandı: "Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Moskova Büyükelçisi John Sullivan ile istişare ederek Vladivostok'taki konsolosluğu kapatma ve Yekaterinburg konsolosluğundaki operasyonları askıya alma karar verdi."

ABD konsolosluklarıyla ilgili kararın ne zaman uygulamaya koyulacağı henüz bilinmiyor. Kararın uygulanması halinde Rusya'daki tek ABD diplomatik temsilciliği Moskova Büyükelçiliği olacak.

Aralık 2016'da eski Başkan Barack Obama'nın aldığı kararla, diplomatik ihlallerde bulunduğu iddiasıyla 35 Rus diplomat sınır dışı edilmiş, Rusya'ya ait iki diplomatik mülke el koyulmuştu. Rusya da buna cevaben ABD'den Rusya'daki diplomatik çalışanlarının sayısını 755 azaltarak 455'e düşürmesini, ABD'nin Moskova Büyükelçiliği'deki personel sayısını Rusya'nın Washington Büyükelçiliği'ndeki personel sayısına eşitlemesini istemişti. (DIŞ HABERLER/Sputnik)