ABD polisi, Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Gazze'ye destek kampını dağıttı

USC Rektörü Folt, kampüsteki 'işgalin' son günlerde 'tehlikeli bir yöne doğru gittiğini' savunarak bunun üzerine 'polisten müdahale etmesi' talebinde bulunduklarını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'deki Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde (USC) Los Angeles Polis Departmanı (LAPD) polisi, Gazze'ye destek ve İsrail'in saldırılarını protesto için bir araya gelen öğrencileri uzaklaştırarak kampüsteki Gazze Dayanışma Kampı'nı kaldırdı.

ABD'deki üniversitelerde polis müdahalesiyle Filistin destekçisi öğrencilerin eylemleri bastırılmaya çalışılırken, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde polis, göstericilerin Gazze Dayanışma Kampı'nın etrafını sardı. Polis, müdahale kapsamında, gösterilere katılan bazı öğrencileri kampüs merkezinden uzaklaştırdı. Daha sonra, üniversitenin sosyal medya platformu X'teki (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan paylaşımda, "Kampüsün merkezindeyseniz lütfen ayrılın. Ayrılmayan kişiler gözaltına alınabilir" ifadesine yer verildi.

REKTÖR FOLT: SON GÜNLERDE TEHLİKELİ BİR YÖNE DOĞRU GİDİYORDU

Reuters haber ajansının aktardığına göre, polisler, yerel saatle 05.00 sıralarında Güney Kaliforniya Üniversitesi'ndeki Gazze'ye destek kampına girdi. Polisin açıklamasına göre, polis memurları, çadırları kaldırmak için üniversitenin Kamu Güvenliği Departmanı ile birlikte çalıştı. Onlarca eylemci öğrencinin 'barışçıl bir şekilde' bölgeden ayrıldığı ifade edildi. 

USC Rektörü Carol Folt, konuya ilişkin açıklamasında, söz konusu 'işgalin son birkaç günde tehlikeli bir yöne doğru gittiğini' savunarak bunun kendisini 'polis müdahalesi talep etmeye' ittiğini söyledi. Folt, kampın 'barışçıl bir şekilde' ve hiçbir gözaltı işlemi yapılmadan boşaltıldığını söyledi. Polis de alana yeniden girişleri engellemeye çalıştı.

"Özgür Filistin" (Fotoğraf: Reuters)

USC yetkililerinin CNN International'a yaptığı açıklamada, 9 Mayıs'ta yapılacak mezuniyet törenine kadar Los Angeles Polis Departmanı'ndan yardım istendiği, daha fazla güvenlik için tören sonuna kadar polislerin kampüs içinde kalacağı belirtilmişti.

ABD ÜNİVERSİTELERİNDE 2 BİN 500'E YAKIN KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Öte yandan, ABD'deki üniversitelerde düzenlenen Filistin'e destek gösterilerinde, yaklaşık yüzlerce kişinin gözaltına alındığı belirtildi. Fox News, 18 Nisan'dan bu yana kampüslerdeki gösterilerde gözaltına alınanların sayısının yaklaşık 2 bin 500 olduğunu duyurdu.

ABD'de üniversitelerde gelecek hafta yapılması planlanan mezuniyet törenlerine rağmen Filistin'e destek ve İsrail'e tepki gösterilerinin devam etmesi bekleniyor. Ülke genelinde hafta sonu da müdahalelere rağmen gösteriler sürdü. Chicago kentindeki DePaul Üniversitesi'nde dün Filistin'e destek veren öğrenciler ile karşıt görüşlü protestocular arasında gerginlik çıktı. Charlottesville kentinde bulunan Virginia Üniversitesi'nde cumartesi günü düzenlenen gösteride 25 Filistin destekçisi gözaltına alındı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)