ABD, Meksika ve Kanada'dan Brezilya Devlet Başkanı Lula'ya destek

Brezilya'da faşist Jair Bolsonaro destekçilerinin Ulusal Kongreye baskın düzenlemesi, ABD, Meksika ve Kanada tarafından kınandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Brezilya'da eski Devlet Başkanı Jair Bolsonaro destekçilerinden yüzlerce kişinin Ulusal Kongreye baskın düzenlemesini kınadı.

Kuzey Amerika Liderler Zirvesi kapsamında Meksika'nın başkenti Mexico City'de bir araya gelen liderler, Brezilya'daki gelişmelere ilişkin ortak açıklama yayımladı.

AA'nın haberine göre açıklamada, Kanada, Meksika ve ABD'nin "Brezilya demokrasisine ve barışçıl güç devrine yönelik 8 Ocak saldırılarını" kınadığını belirten liderler, "demokratik kurumlarını koruyan Brezilya'nın" yanında olduklarını kaydetti.

"Hükümetlerimiz Brezilya halkının özgür iradesini destekliyor" ifadesini kullanan üç lider, Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva ile çalışmayı dört gözle beklediklerinin altını çizdi.

Ne olmuştu?

Brezilya'da dün, ordunun müdahalede bulunması talebiyle slogan atan eski Devlet Başkanı faşist Jair Bolsonaro taraftarları, polis bariyerini aşarak Ulusal Kongre binasını ve Devlet Başkanlığı Sarayı'nı basmıştı. 

Dünyada büyük tepki çeken baskının ardından Brezilya'da olağanüstü hal (OHAL) ilan edildi. Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, "fanatik faşistler" olarak nitelendirdiği eylemcilerin tespit edilip yargılanarak cezalandırılacaklarını söyledi. (HABER MERKEZİ)