ABD-Meksika sınırında hareketlilik: Blinken, Obrador ile görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador bir araya geldi. Obrador, 'Meksika ve ABD'nin faydasına anlaşmalar yaptıklarını' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Meksika'dan sınırı geçmeye çalışan göçmenlerin sayısı hızla artarken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken 'göç krizini' ele almak üzere Meksika'da Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador ile bir araya geldi. Başkent Meksiko'daki Ulusal Saray'da, Lopez Obrador başkanlığında toplantı düzenleyen iki ülke yetkililerinin son aylarda hızla artan göç krizini konuştukları bildirildi.

'DAHA KAPSAMLI BİR ŞEKİLDE ELE ALINMALI'

2,5 saati aşan görüşmenin ardından resmi açıklama yapılmazken, Lopez Obrador, sosyal medya hesabı X'ten paylaşımda bulundu. Lopez Obrador, Meksika ve ABD'nin faydasına anlaşmalar yaptıklarını dile getirerek, "İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin, güvenlik ve göç konularının daha kapsamlı ele alınması için bu görüşmenin Başkan Biden'a özel olarak aktarılmasını istiyoruz" ifadesini kullandı.

'UYUŞTURUCU İLE MÜCADELEDE BERABER ÇALIŞACAĞIZ'

Blinken da X'teki açıklamasında, Başkan Joe Biden hükümetinin, Meksika hükümetiyle çalışma kararlılığını sürdüreceğini belirterek, "Bugün Meksiko'da açıkça ifade ettiğimiz gibi, bölgede benzeri görülmemiş düzensiz göçü yönetmenin, önemli limanları yeniden açmanın ve yasa dışı fentanil ile sentetik uyuşturucuyla mücadele dahil ortak sorunları çözme hususunda Meksika ile çalışmaya kararlıyız" dedi.

ABD ile Meksika arasındaki ortaklığın, Amerika Kıtası'ndaki önemine vurgu yapan Blinken, "Göçü azaltmaya yönelik ortak çabalarımızı Lopez Obrador ile ele almak güzeldi" değerlendirmesinde bulundu.

BİNLERCE MEKSİKALI, ABD'YE ULAŞMAYA ÇALIŞIYOR

Geçtiğimiz günlerde Meksika'nın güneyindeki Chiapas eyaletine bağlı Tapachula'dan yürüyüşe geçen binlerce göçmenin ABD'ye ulaşmaya çalıştığı belirtilmişti.  İnsani Onurlandırma Merkezi (CDH) Direktörü Luis Rey Garcia Villagran, yaptığı açıklamada, şimdilik 10 bin civarında göçmenin yola koyulduğunu ancak bu sayının 15 bine kadar çıkabileceğini söylemişti. 

Teksas eyaletinin göçmenlik yasalarını sıkılaştırmaya hazırlanması nedeniyle de, yasalarda önemli değişiklikler yapılmadan önce sınırı geçmek isteyen göçmenlerin sayısında artış yaşanırken, göçmenlerin sınırda zorlu bekleyişi devam ediyor. (DIŞ HABERLER)