ABD medyasının Trump'la sınavı: Erken zafer ilan ederse ne yapacaklar?

ABD Başkanı Donald Trump'ın oyların tamamı sayılmadan zafer ilan edeceği iddiası, Amerikan medyası için bir ikilem yarattı. Gazeteciler, 'bir başkanın konuşmasını yayınlamak' ile 'doğru olmayan bilgiyi' yaymak arasında nasıl bir yol izleyeceklerini tartışıyor. Deneyimli gazeteci Vivian Schiller, Trump'ın konuşmasını 1-2 dakika sonra yayından almak da dahil, 10 maddelik bir yol haritası hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Son yılların en gergin ortamlarından birinde başkanlık seçimlerine giden ABD'de, Başkan Donald Trump'ın oyların tamamı sayılmadan 'zafer' ilan edeceği ve sayımı süren oyları tartışmalı hale getireceği iddiası, medya için de bir ikilem yarattı. Amerikan medyası, başkanın sonuçlar kesinleşmeden çıkıp 'zafer' ilan etmesinin nasıl haberleştirileceğini tartışıyor.

Uzmanlar, televizyon kanallarının bir yanda Trump'ın olası konuşmasını 'haber değeri taşıdığı' için yayınlamak, diğer yanda ise demokratik sürecin altını oyan ve şiddet eylemlerine yol açabilecek tehlikeli bir dezenformasyonu izleyicilerine izah etmek arasında kalacağını söylüyor. Böylesi bir sorumluluk çatışmasının, Amerikan medyasının Trump'la son dört yıldaki dikenli ilişkisinin zirve noktası olacağı belirtiliyor.

'DEVRE ARASINDA ZAFER İLAN EDİLMEZ'

CNN'in Washington temsilcisi Jake Tapper, Trump'ın böyle bir adım atmasının bir futbol koçunun devre arasında afer ilan etmesine benzeyeceğini söyleyerek, "İşler böyle yürümüyor ve karar onun değil" dedi.

'ABD BAŞKANININ HER SÖZÜ HABER DEĞERİ TAŞIMAZ'

New York Üniversitesi'nden gazetecilil profesörü Jay Rosen ise Trump'ın erken 'zafer' ilanının, 'bir Amerikan başkanının her sözünün haber değeri taşıdığına dair zayıflamakta olan ilke açısından en önemli test' olacağını söyledi. Rosen, bu iddianın 'onu suistimal eden kişi nedeniyle onarılmaz derecede hasar aldığını' söyleyerek Trump'ı eleştirdi.

'EKRANA TRUMP'IN NE YAPTIĞINI ANLATAN BİR GÖRSEL SABİTLEYİN' 

Amerikan Ulusal Kamu Radyosu'nun eski CEO'su ve NBC News'un eski dijital yöneticisi Vivian Schiller de, yayın kuruluşlarının 'erken zafer' ihtimaline hazırlıklı olması için 10 maddelik bir yol haritası hazırladı. Schiller, televizyonculara, Trump'ın kürsüye çıkması halinde izleyicilere oyların hâlâ sayıldığını ve kazananın belirlenmediğini anlatan bir görseli ekrana sabitlemelerini önerdi.

'CANLI YAYINI KESİN'

Deneyimli gazeteci, Trump'ın olası konuşmasının yanlış bilgilere dayanarak bir ya da iki dakikadan uzun sürmesi halinde başkanın yayından alınması gerektiğini ekledi. Schiller, böyle bir durumda canlı yayını kesip, muhabirlerine bağlanarak 'seçim sonuçlarını adayların belirlemediğinin, erken açıklamanın neden yanlış ve tehlikeli olduğunun' vurgulanmasını önerdi.

Schiller, böyle bir durumda erken zafer ilanının 'adaylar arası bir anlaşmazlık' gibi sunulmaması gerektiğini de vurguladı. (DIŞ HABERLER)