ABD ile Yunanistan arasında Türkiye, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs görüşmesi

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile Yunanistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Dokos'un, Doğu Akdeniz, Türkiye-Yunanistan diyaloğu ve Kıbrıs konularını ele aldığı kaydedildi.

Jake Sullivan
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Yunanistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Dr. Thanos Dokos’la telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Doğu Akdeniz, Türkiye-Yunanistan diyaloğu ve Kıbrıs konularının da ele alındığı bildirildi.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne görüşmeyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada Sullivan’ın, ABD ve Yunanistan arasındaki 'artan savunma iş birliği dahil güçlü ikili ilişkilerden duyduğu memnuniyeti' dile getirdiğini aktardı. Açıklamaya göre Sullivan, Yunan mevkidaşına Başkan Joe Biden yönetiminin bu ilişkilerin daha da geliştirilmesine olan bağlılığını iletti.

Sullivan ve Dokos’un görüşmede Doğu Akdeniz’de istikrarın önemi hakkında da konuştuğu bilgisi verildi. Sözcü Horne açıklamasında, “Sayın Sullivan Yunanistan ve Türkiye arasındaki diyaloğun yeniden başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve Kıbrıs’ı iki bölgeli iki toplumlu federasyon şeklinde yeniden birleştirmek için BM’nin kolaylaştırıcı rolü altındaki çabalara desteğinin devam edeceği sözünü verdi” ifadelerini kullandı.

Görüşmede 'bölgedeki zarar verici etkilere karşı konmasının önemi' hakkında da konuşulduğu belirtilirken Sullivan’ın, Yunanistan’ın kritik önemdeki telekomünikasyon ve enerji altyapısını güvenceye alma yönünde son dönemde sergilediği çabalardan memnuniyet duyduğunu ilettiği kaydedildi. Sullivan ve Dokos, görüşmede bölgesel iş birliğinin önemini altını çizerek, ortak meseleler üzerinde temas halinde olmayı sürdürme kararı aldı. (Kaynak: Amerika'nın Sesi)