ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nden Moderna aşısı için kullanım onayı tavsiyesi

ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin danışma kurulunda yapılan oylamada, Amerikan biyoteknoloji şirketi Moderna tarafından geliştirilen korona virüsü aşısına acil kullanım izni verilmesi tavsiye edildi. FDA’nın nihai kararını bugün açıklaması bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) danışma kurulu, Moderna'nın geliştirdiği Covid-19 aşısının güvenli olduğunu açıklayarak, aşının acil durumda kullanılmasına onay verilmesini tavsiye etti. Danışma kurulunun toplantısında, 20 'evet' oyu ve bir uzmanın çekimser kalmasının ardından, Moderna'nın yüzde 94,1 etkili olduğu açıklanan Covid-19 aşısının, 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanılması önerildi. 

5.9 MİYON AŞI ÜLKE İÇİNDE DAĞITIMA ÇIKACAK

FDA'nın, aşının kullanımına bugün onay vermesi bekleniyor. Resmi onayın ardından yaklaşık 5,9 milyon doz aşı, ABD içinde dağıtıma çıkacak. Moderna'nın aşısı, onay sürecinin tamamlanmasıyla güvenli olduğu ve etkinliği teyit edilen ikinci aşı olacak.

FDA'nın hafta içinde yayınladığı belgeye göre, 30 bin kişi üzerinde yapılan denemelerde, Moderna aşısının yüzde 94,1 oranında etkili olduğu tespit edildi. En sık görülen yan etkilerse, ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı olarak sıralandı. 2010'da kurulan Moderna, şu ana dek hiç FDA onaylı bir ilaç geliştirememişti. Şirketin hisse senetlerinin değeri, bu yıl yüzde 700 yükseldi.

ABD'nin aşı alanındaki yetkili kurumu FDA, geçen cuma günü Pfizer ve BioNTech'in geliştirdiği Covid-19 aşısı için onay vermişti. Aşı, ABD genelinde öncelikli kesimler için uygulanmaya başlanmıştı.

PFIZER/BIONTECH AŞISINDAN FARKLARI 

Moderna aşısının nakliye sırasında -20 derecede, normal derin dondurucuların sağlayabileceği bir ısıda tutulması gerekiyor. Pfizer aşısının ise -70 derecede saklanması gerektiği için, lojistik sorunlara yol açabiliyor. Pfizer aşısı gibi, Moderna aşısının da iki kez yapılması gerekiyor, ikinci doz ilk dozdan 28 gün sonra uygulanıyor.

Massachussets eyaletinin Cambridge bölgesinde bulunan şirket, onay çıkarsa, aşıların 'büyük çoğunluğunun' orada üretileceğini açıklamıştı. Pfizer'ın aşısı ise, aralarında Almanya ve Belçika'nın da bulunduğu farklı ülkelerde üretiliyor. (BBC Türkçe)