ABD Genelkurmay Başkanı'ndan Çin'e Tavyan mesajı: Ukrayna gibi destek verebiliriz

ABD Genelkurmay Başkanı Milley, Çin’in Tavyan’a olası bir müdahalesiyle ilgili soru üzerine, Tayvan'a Ukrayna'da olduğu gibi destek verebileceklerini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Mark Milley, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Senato Silahlı Kuvvetler Komitesinde 2023 savunma bütçesi üzerine düzenlenen bir oturumda gündemdeki gelişmelere ilişkin soruları yanıtladı.

'RUSLARIN GÜÇ TOPLADIKLARI ÖNEMLİ BİR SAVAŞ OLACAK'

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Ukrayna ordusunun Rusya’ya karşı savaşı kazanıp kazanmayacağına ilişkin bir soruya yanıt veren Milley, “Şunu söyleyebilirim, kazanmak nedir? Bence kazanmak Ukrayna’nın 1991'den beri süregelen toprak bütünlüğü bozulmadan özgür ve bağımsız bir ulus olmaya devam ediyor olmasıdır” diye konuştu.

“Bu çok zor olacak. Bu uzun bir süreç olacak” diyen Milley, “Onların girdikleri savaş kolay bir mücadele değil. Bunun ilk kısmı muhtemelen son altı hafta içinde başarılı bir şekilde geçti. Rus saldırısını iki önemli noktada yenmeyi başardılar, ancak önümüzde güneydoğuda, Donbass bölgesinde, Rusların güç topladıkları ve saldırılarını sürdürmeyi planladıkları önemli bir savaş olacak. Bu yüzden şu anda bunun nasıl biteceğinin ucu açık bir soru olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

'ABD SİSTEMLERİ İÇİN UKRAYNA ASKERLERİNE UZUN BİR EĞİTİM GEREKİR'

“Savaşın daha açık arazi olan güney bölgelerine kayması ile Ukrayna ordusunun daha çok zırhlı araç ve top sistemlerine ihtiyacı olacağını” söyleyen Mark Milley, ABD’nin zırhlı ve top sistemleri için uzun eğitimlerin gerekli olduğunu bunun yerine diğer NATO ülkelerin ellerindeki Ukrayna’nın aşina olduğu silah ve ekipmanların tedariki için çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

AUSTİN: UKRAYNA’YA İSTİHBARAT DESTEĞİ VERİYORUZ

ABD Savunma Bakanı Austin ise silah ve ekipman desteğinin yanı sıra Ukrayna'yla istihbarat paylaşımında bulunduğunu aktardı.

Bu istihbarat paylaşımların Donbass bölgesindeki saldırı operasyonları için de yapılıp yapılmadığına ilişkin bir soruya yanıt veren Austin, “Onlara Donbass bölgesinde operasyon düzenlemeleri için istihbarat veriyoruz” dedi.

'ÇİN'İN TAYVAN'DA AMFİBİ SALDIRISI YÜRÜTMESİ KOLAY DEĞİL'

Çin’in Tavyan’a olası bir müdahalesi ve ABD’nin buna ne yanıt vereceği de oturumda iki yetkiliye soruldu.

Milley, “Tayvan’ın en iyi Tayvanlılar tarafından savunulabileceğini ve ABD’nin de tıpkı Ukrayna’ya yaptığı gibi Tavyan’a da destek verebileceğini” söyledi.

Orgeneral Milley, “Tayvan Boğazlarını geçmek ve orada milyonlarca insan varken Tayvan adasına, Tayvan'ın dağlık arazisi ve Taipei şehrine amfibi saldırısı yürütmek kolay değil. Tayvan savunulabilir bir adadır. Sadece Tayvanlılara kendilerini biraz daha iyi savunmaları için onlara yardım etmemiz gerekir” ifadelerini kullandı.

'KUDÜS GÜCÜ'NÜN TERÖR LİSTESİNDEN ÇIKARILMASINI DESTEKLEMİYORUM'

ABD yönetimi ile İran arasında nükleer konusundaki müzakerelerin bir parçası olarak İran Devrim Muhafızlarına bağlı Kudüs Gücünün “yabancı terör örgütleri listesi”nden çıkarılmasına yönelik tartışma da gündeme geldi.

Austin müzakereler konusunda yorum yapmamakta ısrar ederken Milley, “Benim şahsi görüşüm, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü bir terör örgütüdür ve yabancı terör örgütleri listesinden çıkarılmasını desteklemiyorum” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)