ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley: Taliban'ın yönetimi tamamen ele geçirmesi mümkün

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Afgan güvenlik güçlerine güvendiğini söylese de Afganistan'daki olası senaryolar arasında 'Taliban'ın yönetimi tamamen ele geçirmesini' de saydı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve NATO birliklerinin çekilme sürecine paralel olarak Taliban'ın Afganistan'daki ilerleyişi sürerken, ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley 'Taliban'ın yönetimi tamamen ele geçirmesinin' ihtimal dahilinde olduğunu söyledi. Milley, Afgan güvenlik güçlerinin becerisine ve nüfus merkezlerini korumaya odaklı stratejisine güvendiğini söylese de, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi senaryosunu dışlamadı.

Afganistan'daki duruma ilişkin gazetecilere brifing veren ABD'li general, Taliban'ın şu an Afganistan'daki ilçe merkezlerinin yaklaşık yarısını kontrol ettiğini ve daha fazla yeri ele geçirme tehdidi yönelttiğimi söyledi. Milley bununla birlikte, ülkede 75 bin Taliban militanına karşı hava kuvvetlerine de sahip olan 300 bin Afgan askeri bulunduğunu belirterek, nihai senaryonun henüz belli olmadığı görüşünü savundu. Milley, 'Taliban'ın yönetimi otomatik olarak ele geçirmesinin kaçınılmaz sonuç olmadığını' söyledi.

Ancak Milley, "Stratejik ivme şu an Taliban'dan yana görünse de, yaz aylarının devamında çok şey olabilir. Şiddetin seviyesinin artıp artmayacağını göreceğiz, hâlâ müzakere edilmiş bir çözüm ihtimali var, Taliban'ın yönetimi ele geçirmesi ihtimali ve çok sayıda başka senaryo var" diye konuştu. ABD'li general, 'Taliban'ın kazanmakta olduğu' görüşüne katılmadığını vurguladı.

Ancak Amerikan basını, Milley'nin Afgan güvenlik güçlerini savunan açıklamalarının, son istihbarat değerlendirmeleriyle çeliştiğini yazdı. Time dergisine konuşan bir yetkili, son değerlendirmelerde Taliban'ın ülkeyi altı ila 18 ay içinde tamamen ele geçirebileceğinin öngörüldüğünü söyledi.

Taliban şu an, Afganistan'daki yaklaşık 20 yıllık Amerikan işgalinden bu yana en geniş etki alanına ulaşmış durumda. ABD Başkanı Joe Biden'ın ağustos sonunda tamamen çekilme kararından bu yana örgüt geniş toprakların kontrolünü ele geçirdi. Milley de gazetecilere brifinginde, Taliban'ın ülkedeki 419 bölgenin 212'sini kontrol ettiğini söylese de, 34 eyalet merkezinin hiçbirini ele geçiremediğini belirtti. (DIŞ HABERLER)