ABD, Erzurum'daki Kış Olimpiyatları'na katılmayacak: Gerekçe güvenlik

Erzurum'da mart ayında düzenlenecek İşitme Engelliler Kış Olimpiyatları'na ABD, Kanada, İsveç ve Finlandiya'nın güvenlik gerekçesiyle katılmayacağı öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - 20. Kış Deaflympics Oyunları diğer adıyla İşitme Engelliler Kış Oyunları basın toplantısı, Palandöken Kayak Merkezi’nde dün gerçekleştirildi. Deafiympic Oyunları, "Anadolu’da Buluşalım" temasıyla 2-12 Mart 2024 tarihleri arasında Erzurum’da yapılacak. Organizasyon Palandöken, Yakutiye, Aziziye ve Aşkale ilçelerinde gerçekleştirilecek.

Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, 34 farklı ülkeden 800 sporcunun katılımıyla organizasyonun gerçekleştirileceğini söyledi. ABD, Kanada ve İsveç'in organizasyondan çekilmesi nedeniyle buz hokeyi branşında yarışmaların yapılmayacağını belirten Çiftçi, şunları ifade etti:

"ABD'nin ardından Kanada, İsveç ve Finlandiya'nın da müsabakalardan çekilmesiyle iki kıta 5 ülke şartı ortadan kalktı. Bunun için buz hokeyi alanında müsabakalar düzenlenmeyecek. Başvurular 2 Şubat'a kadar devam ediyor. O tarihe kadar ülke bazında sayının 40'ı, sporcu sayısının da bini bulacağını tahmin ediyoruz. Böylece 40 ülke ve bin sporcu ile kış oyunlarını Erzurum'da gerçekleştireceğiz.

ABD, Filistin- İsrail Savaşı sonrasında güvenliği gerekçe göstermişti fakat ilimizin son derece güvenli olduğunu, emniyet, asayiş yönünden bir problemi olmadığını biliyoruz. Bunun daha çok politik gerekçelerle, siyasi argümanlarla olduğunu düşünüyoruz. Hepimiz göreceğiz, huzur içinde, bir olay olmadan olimpiyatları tamamlamış olacağız. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstereceğiz."

'GÜVENLİKLE İLGİLİ BİR PROBLEM YOK'

Dünya İşitme Engelliler Federasyonu (ICSD) Başkanı Adam Kosa da organizasyonun yapılacağı tüm alanları gezdiklerini ve negatif hiçbir şey olmadığını kaydetti.

Dünyadaki politik nedenlerin sporu etkilememesi gerektiğini dile getiren Kosa, şöyle devam etti: "Barış ve huzur içinde sporumuzu yapmalıyız. Kesinlikle pişman olacaklar çünkü kötü bir karar verdiler. Bu ülkede güvenlikle ilgili bir problemin olmadığı çok net belli. Biz ICSD üyeleri olarak bütün bilgileri sunduk. Onların da fikirlerini sunmalarından dolayı yapacak bir şey yok. Ancak ICSD olarak kurallarımıza bağlı olarak farklı spor branşlarına dahil olmuşlardı ve çekilmelerinden dolayı ciddi ceza ödüyorlar çünkü başvuru yaptılar. Daha sonrasında politik neden gösterip çekildiler. Mazeretleri yeterli olmadığı için üyelik cezası ödeyecekler. Hiçbir ülke organizasyondan istediği gibi çekilemez, kurallara uyması gerekiyor ve bu kurallar doğrultusunda ICSD'ye ceza ödemesi yapacaklar."