ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi: Ukrayna'da biyolojik araştırma tesislerini korumaya çalışıyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı müsteşarı, Senato'da yaptığı konuşmada Ukrayna'da biyolojik araştırma tesisleri bulunduğunu doğruladı; "Rusya'nın eline geçmemesi için Ukrayna'yla birlikte çalışıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Ukrayna'da "biyolojik silah ürettiği" yönünde spekülasyonlar ortaya atılırken ülkedeki biyolojik araştırma tesislerinin varlığı da tartışılıyor. ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, Senato'da yaptığı konuşmada Ukrayna'daki biyolojik araştırma tesislerinin güvenliği için Kiev yönetimiyle birlikte çalıştıklarını dile getirdi. 

Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Victoria Nuland, Senato'da düzenlenen oturumda yaptığı konuşmada Ukrayna'daki biyolojik araştırma tesislerinin Rusya tarafından ele geçirilmesinden endişe duyduklarını belirtti; söz konusu tesislerde bulunan mevcut materyallere ilişkin bilgi vermedi.

'RUS BİRLİKLERİNİN ELE GEÇİRMESİNDEN ENDİŞELİYİZ'

Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin Ukrayna'yla ilgili düzenlenen oturumunda konuşan Nuland, ABD'li Senatör Marco Rubio'nun "Ukrayna'nın biyolojik silahları olup olmadığı" yönündeki sorusuna "Ukrayna'nın biyolojik araştırma tesisleri var, aslında şu anda Rus birliklerinin, Rus güçlerinin kontrolünü ele geçirmeye çalışıyor olabileceğinden oldukça endişeliyiz" yanıtı verdi. "Rus kuvvetlerinin Ukrayna'da biyolojik araştırma materyallerini ele geçirmesini önlemek için ABD'nin Ukrayna ile birlikte çalıştığını" da belirten Nuland, söz konusu materyallerin içeriğine ilişkin detay paylaşmadı.

'ABD, UKRAYNA'DAKİ BİYOLOJİK PROGRAMLARINI AÇIKLAMALI'

Rusya ve Çin'den üst düzey yetkililer ise ABD'nin Ukrayna'daki biyolojik laboratuvarlarıyla ilgili planları hakkında farklı yorumlarda bulunuyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan "ABD, Ukrayna'daki biyolojik programları açıklamalıdır" çağrısı yapıldı. 

Bakanlık Sözcüsü Mariya Zaharova, "Bu laboratuvarlar ABD'nin Ukrayna'nın akıbetine dahil olmasındaki resmi tümüyle değiştiriyor. Bu etki ve caydırıcılık araçları değil, ülkemize yönelik doğrudan bir tehdit aracıdır" ifadelerini kullandı.

Rusya Savunma Bakanlığı da 6 Mart'ta yaptığı açıklamada "Ukrayna'da geliştirilen ABD tarafından finanse edilen bir askeri biyolojik programın kanıtları" olduğunu iddia etmişti. Bakanlık sözcüsü İgor Konaşenkov, "Kiev yönetiminin, ABD Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'da yürüttüğü askeri biyolojik programının izlerini gizlemek için aceleci önlemler aldığına dair kanıtlar bulundu" açıklaması yapmıştı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien de yaptığı açıklamada, ABD'nin 26'sı Ukrayna'da olmak üzere 30 ülkede 336 biyolojik laboratuvarları olduğunu ileri sürdü. Bakanlık Sözcüsü, "ABD'nin Ukrayna'daki biyo-askeri faaliyetleri buz dağının görünen yüzü" yorumu yaptı. Licien, "ABD kendi topraklarında Fort Detrick Üssü'nde de çok sayıda biyo-askeri faaliyet yürütüyor. ABD'nin gerçek niyeti nedir? ABD yurtiçi ve yurtdışındaki biyolojik askeri faaliyetlerinin açıklığa kavuşturmalı" çağrısı yaptı. (DIŞ HABERLER)

Etiketler abd ukrayna rusya