ABD Dışişleri Bakanlığı: Ukrayna'da üç Amerikalı savaşçı kayıp

ABD Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna saflarında savaşan ikisi gazi üç Amerikalıdan haber alınamadığını doğruladı. Bakanlık sözcüsü, Donetsk'te İngiliz askerlere idam cezası verilmesine de tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, Ukrayna'da savaşa katılan üç Amerikalıdan haber alınamadığını duyurdu.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın yayınladığı açıklamaya göre, bakanlık sözcüsü basın brifinginde gazetecilerin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. İkisi savaş gazisi üç Amerikalıyla ilgili ailelerinden yapılan yardım çağrılarının hatırlatılması üzerine Price "Kayıp olduklarını biliyoruz ancak ne yazık ki, konuyla ilgili tüm ayrıntıları bilmiyoruz" dedi.

Price, ABD'nin söz konusu kişilerle ilgili Rusya'yla temas kurmadığını da doğrulayarak "Bu kişilerin Rus gözetiminde olduğuna inanmak için güvenilir bir nedenimiz olsaydı, bunun takipçisi olurduk" dedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, konunun İngiltere ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi'yle görüşüldüğü, gerekli görülürse Moskova'ya başvurulacağını söyledi.

'UKRAYNA ORDUSUNDA SAVAŞANLAR, SAVAŞ ESİRİ' 

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Rusya yanlısı Donetsk'te iki İngiliz askere idam cezası verilmesiyle ilgili soruya ise "Ukrayna silahlı kuvvetlerinde savaşan herkes, savaş esiri olarak muamele görmeli" dedi. 

Ukrayna'da savaşa katılan Amerikalı gaziler Alex Drueke ve Andy Tai Ngoc Huynh'ın aileleri geçen hafta yaptığı açıklamada, yakınlarının Rus birliklere esir düşmesinden endişe duyduklarını belirterek Washington'a girişimlerde bulunması için çağrı yapmıştı.

UKRAYNA'DA 55 ÜLKEDEN GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI VAR

Rusya'nın saldırılarına karşı 55 ülkeden gönüllü savaşçının Ukrayna saflarında savaştığı tahmin ediliyor. Rusya'nın bir kısmını "paralı askerler" olarak tanımladığı söz konusu savaşçılarla ilgili koordinasyonları sağlayan Ukrayna'daki Uluslararası Lejyon sözcülüğü, buna ilişkin bazı veriler açıklamıştı. 

Almanya'nın haber ajansı dpa'ya konuşan sözcü, Ukrayna saflarında yaklaşık 55 ülkeden savaşçının yer aldığı ancak net sayı veremediklerini söylemişti. Buna göre, Ukrayna'daki savaşçılar arasında en çok ABD, İngiltere, Polonya ve Kanadalılar yer alıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mariya Zaharova ise İngiliz askerlerin idam cezası almasıyla ilgili söz konusu askerlerin "paralı asker" olduğu bu nedenle uluslararası hukuk gereği "savaş esiri" olarak görülemeyeceğini savunmuştu. (DIŞ HABERLER)