ABD Dışişleri Bakanlığı: Lavrov'un açıklamaları ilhak uyarılarımızı teyit etti

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Price, Lavrov'un "Donbass'ın ötesine geçmeyi" işaret eden açıklamasının "Rusya'nın Ukrayna topraklarının ilhakına hazırlandığı" iddiasını teyit ettiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un "Özel operasyonla ilgili görevler değişti, artık yalnızca Donbass’la ilgili değil" açıklamasının ABD'nin "Rusya, Ukrayna topraklarını ilhaka hazırlanıyor" uyarısını kanıtladığını söyledi. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yayınlanan açıklamaya göre, günlük basın brifinginde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Price, Lavrov'un Rusya basınına verdiği demeçte, "Ukrayna'da özel operasyonla ilgili görevler değişti. Şimdi sadece Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri değil, Herson, Zaporijya ve bazı diğer bölgeler de söz konusu" açıklamasıyla ilgili konuştu. 

Bakanlık sözcüsü, "Bu yorumlar bize bilmediğimiz hiçbir şey söylemedi ve bana dün Beyaz Saray'daki meslektaşımın söylediklerini hatırlattı. Daha dün, Rusya'nın ilhak etme planları hakkında kesin bir şekilde uyardık" dedi.

Açıklamasında, Rusya'nın Ukrayna'daki "coğrafi hedeflerinin" Donbass'la birlikte Herson ve Zaporijya'yı içerdiğinin altını çizen Price, "Bu yalnızca uyarısını yaptığımız ilhaka doğru ilerlendiğini gösteriyor. Rusya'nın Ukrayna'ya karşı yasa dışı, haksız savaşının nihai amacını ve hedefini hatırlatıyor" ifadelerini kullandı. 

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby dün düzenlediği basın toplantısında "Rusya'nın Ukrayna'da daha çok toprağı ilhak etme niyetinde olduğuna dair elimizde yeterli kanıt, istihbarat ve kamuya açık bilgi var" demişti.

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley ise dün 50 ülkenin katıldığı Ukrayna Temas Grubu toplantısının ardından Donbass bölgesindeki durumla ilgili "Şu aşamada, Donbass'ta çok ciddi birbirini tüketen bir yıpratma savaşı devam ediyor. Taraflardan birinde yarma olmazsa, ki analistler yakın zamanda bunu olası görmüyorlar, birbirini tüketme devam edecek ve müzakere veya buna benzer bir alternatifle bu savaştan çıkmanın zamanını kollayacaklar" açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler abd rusya lavrov donbass