ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Türkiye'ye geliyor: Erdoğan ile görüşebilir

Blinken'in İncirlik Hava Üssü'ne indikten sonra Ankara’ya geçerek Çavuşoğlu ile bir araya gelmesi bekleniyor. Kaynaklar, ABD'li bakanın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüşebileceğini söylüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maraş merkezli depremlerin 14'üncü günüde ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye'ye geliyor. 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından Washington yönetiminin yaptığı yardımların gündemde olması beklenirken, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği, F-16’ların satışı ve S-400 krizinin de konuşulması planlanıyor. Öte yandan bu ziyaret, Blinken'in 2 yıllık görev sürecindeki ilk Türkiye ziyareti niteliğinde.

ABD basının aktardığına göre Blinken, Adana'nın güneyindeki İncirlik Hava Üssü'ne indikten sonra Ankara’ya geçecek. Blinken, burada Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile bir araya gelecek. Reuters'a konuşan kaynaklar, ABD'li bakanın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de görüşebileceğini bildirdi.

Blinken, Türkiye temaslarının ardından Yunanistan’ın başkenti Atina'da Başbakan Kiriakos Miçotakis, Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ve muhalefet lideri Aleksis Çipras'la bir araya gelecek.

85 MİLYAR DOLARLIK EK FON 

Depremden sonra ABD, Türkiye'ye bir arama-kurtarma ekibinin yanı sıra tıbbi yardım ve ekipman da göndermişti. ABD Uluslararası Kalkınma Dairesi (USAID) ekipleri 200 kişi, 12 köpek ve 77 tonluk yardım malzemesi ile deprem bölgesine giderek, Adıyaman’daki arama kurtarma ekiplerine katıldı. ABD ayrıca Türkiye ve Suriye için 85 milyon dolar ek fon oluşturulduğunu da belirtmişti.

Geçtiğimiz günlerde ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken'ın Münih Güvenlik Konferansı'na katılmak, Yunanistan'la ikili ilişkileri ele almak ve Türkiye ve Suriye'yi vuran depremde arama-kurtarma çalışmalarını ve diğer organizasyonları gözlemlemek için 16-22 Şubat tarihlerinde Almanya, Türkiye ve Yunanistan'ı ziyaret edeceğini duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Blinken'in 'ABD'nin 6 Şubat depremlerinin neden olduğu yıkımının yaralarını sarmaya çalışan Türkiye makamlarına yardım etme çabalarını ilk elden görmek için' 19 Şubat'ta Adana'daki İncirlik Hava Üssü'nü ziyaret edeceğini belirtmişti. (DIŞ HABERLER)