ABD, Çin'e ait 'casus balon'un vurulmadan önceki fotoğraflarını paylaştı

Pentagon, Montana üzerinde tespit edilen ve 4 Şubat'ta düşürülen Çin'e ait balonun vurulmadan önceki fotoğraflarını paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 4 Şubat'ta vurulan Çin'e ait yüksek irtifa balonunun yakından çekilen fotoğrafını paylaştı. Pentagon, balonun vurulmadan bir gün önce U-2 tipi savaş uçağı pilotu tarafından çekilen fotoğraflarını 20 gün sonra yayınladı. Uçağın kokpitinden çekilen fotoğraflarda South Carolina eyaleti açıklarında vurulan balonun vurulmadan önceki hali görüldü.

AA'nın aktardığına göre, balonun daha üst seviyesinden çekilen görüntülerde pilotun kaskı, kokpitin içi ve uçağın kanadı da kadraja girdi.

Ne olmuştu?

ABD ordusu, daha önce Montana üzerinde tespit ettiği Çin'e ait bir yüksek irtifa balonunu 4 Şubat'ta Güney Carolina kıyılarında vurmuştu. ABD Kuzey Kuvvetleri Komutanlığı (NORTHCOM), 4 Şubat'ta South Carolina eyaleti açıklarında vurulan Çin'e ait yüksek irtifa balonunun enkazının denizden çıkarıldığını ve inceleme için Federal Soruşturma Bürosu (FBI) laboratuvarına götürüldüğünü açıklamıştı. ABD hava sahasına girdikten bir süre sonra Amerikan nükleer silahlarının bulunduğu Montana eyaleti üzerinde tespit edilen Çin'e ait yüksek irtifa balonu, Washington ile Pekin arasında diplomatik krize neden olmuştu. Washington, 

Balon, 4 Şubat'ta South Carolina eyaletinin açıklarında ABD Hava Kuvvetleri'ne bağlı F-22 uçağı tarafından düşürülmüştü. Bu operasyonun ardından ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin ziyaretini ertelemişti.

Çin, balonun askeri veya istihbarat amacıyla kullanılmadığını, meteoroloji çalışmaları yaptığını ve sürüklenerek ABD hava sahasına girdiğini iddia ediyor. ABD Savunma Bakanlığı ise balonun manevra kabiliyetine ve 'istihbarat toplama kapasitesine sahip olduğunu' ileri sürüyor. (DIŞ HABERLER)

Etiketler ABD Çin balon