ABD, Çin-Rusya ilişkilerinden rahatsız: Pekin yaptırımlara karşı çıktı

ABD Çin'den Rusya'yla arasına mesafe koymasını isterken Pekin yönetimi, Rusya'ya yönelik yaptırımlardan etkilenmek istemediğini belirtti. Londra'dan da Çin'e "Rusya'ya desteği durdur" çağrısı yapıldı.

ABD ve Çin heyetleri Ukrayna kriziyle ilgili ilk toplantısını dün Roma'da gerçekleştirdi.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Çin hükümeti yetkilileri arasında İtalya'nın başkenti Roma'da dün yapılan Ukrayna görüşmeleri sonrası Pekin, Rusya'ya dönük yaptırımlara karşı çıktığını ve Çin'in söz konusu yaptırım kararlarından etkilenmek istemediğini vurguladı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada “Çin, meşru ve yasal hakları çıkarlarını koruma hakkına sahiptir” dedi; Çin'in ilke olarak yaptırımları reddettiğini ifade etti.

İNGİLTERE'DEN ÇİN'E: RUSYA'YA DESTEĞİ DURDURUN

ABD, Çin'in Rusya'yla ilişkilerini yakın mercek altına alırken İngiltere'den de Çin'e "Rusya'yla ilişkilerini gözden geçirme" çağrısı yapıldı.

İngiltere’nin Avrupa ve Kuzey Amerika’dan Sorumlu Devlet Bakanı James Cleverly, "Çin’in Rusya’yı Ukrayna’yı işgalinde desteklememesi gerektiğini" söyledi. BBC'ye bugün demeç veren İngiliz yetkili, “Çin’e ve aslında tüm ülkelere Rusya’ya verebilecekleri her türlü desteği durdurmaları için çağrıda bulunmaya devam ediyoruz. Rusya’ya karşı mümkün olduğunca geniş bir muhalefet koalisyonu kurmak istiyoruz. Bu nedenle elbette Çin'le de bu görüşmeleri yapacağız” diye konuştu.

'ABD HEYETİ ROMA GÖRÜŞMESİNDE İSTEDİĞİNİ ELDE EDEMEDİ'

Roma'da dün yaklaşık yedi saat süren görüşmenin detayları açıklanmazken ABD'nin Çin'den Rusya'ya destek vermemesi talebinde bulunduğu iddiası da gündemde. ABD ve Avrupa basınında söz konusu görüşmede ABD tarafının Çin'e uyarılarda bulunduğu belirtilirken Çin basınında ise ABD tarafının görüşmeden "istediği sonucu alamadığı" analizleri yer aldı.

Çin Dışişleri Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Enstitüsü'nden profesör Li Haidong, Global Times'a verdiği demeçte ABD'nin Roma'da Ukrayna'yla ilgili baskı uygulama girişiminin "başarısız" olduğunu ifade etti. Çinli akademisyen, "Çin temel çıkarlarına çok dikkat ediyor. ABD'nin görüşmede Çin tarafını kendi tutumunu kabul etmeye zorlaması sağlıksız bir zihniyeti gösteriyor. Ancak ABD'nin bu toplantıya ilişkin hedefleri başarısızlıkla sonuçlandı" görüşünü paylaştı. Moskova'daki Carnegie Center kuruluşunun Çin-Rusya uzmanı Alexander Gabuev ise AFP'ye yaptığı açıklamada, "Çin, ABD'ye karşı olduğu kadar Rusya yanlısı da değil. Çatışmalar ne kadar uzun olursa Çin'in durumu o kadar zor olacak" dedi.

Çin Komünist Partisi'nin üst düzey diplomatlarından Yang Jiechi ile ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan arasındaki görüşme yaklaşık yedi saat sürmüş ancak görüşmenin detayları açıklanmamıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price da görüşmeye ilişkin detay veremeyeceğini belirtmiş ancak "Çin, Rusya'ya askeri anlamda ya da yaptırımları delecek şekilde yardım ederse bunun sonuçları olur" açıklaması yapmıştı.

ÇİN G20'DE UKRAYNA KRİZİNİN TARTIŞILMASINA KARŞI ÇIKTI

Öte yandan, Çin Dışişleri Bakanlığı Ukrayna krizinin G20 toplantılarının ündem maddesi olmaması konusunda tutum aldı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian, "G20'nin uluslararası ekonomik işbirliği için önemli bir forum olduğunu ancak Ukrayna krizinin tartışmak için uygun olmadığını" belirtti. Bakanlık sözcüsü, G20 Dönem Başkanı Endonezya yönetimine de çağrı yaparak "G20'nin koronavirüse karşı uluslararası işbirliğini teşvik etme ve küresel ekonominin istikrarını ve toparlanmasını sürdürmede önemli sorumluluklar üstlenmeye devam edeceğini" ifade etti. (DIŞ HABERLER)