ABD, çekilmenin ardından ilk kez Taliban ile görüşecek

Afganistan'dan çekildikten sonra ABD ilk kez Taliban yetkilileri ile yüz yüze görüşecek. Tarafların bu süre içerisinde farklı yollarla diplomasi yürütüyordu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetimi, Afganistan'dan askerlerini çektiği tarihten bu yana Taliban temsilcileriyle yapılacak ilk resmi görüşmeye hazırlanıyor. ABD'li yetkililer bu görüşmenin 'hayati' konular üzerine olduğunu ve Taliban yönetimine meşruluk kazandırmakla ilgili olmadığını söyledi.

YÜZ YÜZE İLK GÖRÜŞME

Ağustos ayında ABD askerlerinin Afganistan'dan çekilişinden sonra yönetimi ele geçiren Taliban Katar'ın başkenti Doha da Washington yönetimi ile görüşecek. ABD'nin çekilişinden sonra Taliban ve ABD yönetimi çeşitli kanallar diplomasi yürütüyordu. Ancak Cumartesi ve Pazar günü düzenlenecek iki günlük görüşmeler, tarafların çekilmeden sonra ilk kez resmi olarak yüz yüze gelmesi nedeniyle önem taşıyor.  

Yapılacak görüşmelerde 'ülkedeki bütün grupları temsil edecek bir hükümet kurulmasını talep edeceklerini' dile getiren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü "Taliban’dan kadın ve kızlar da içinde olmak üzere bütün Afgan halkının haklarına saygı göstermesini isteyeceğiz" dedi.

'MEŞRULUK BAHŞETMEKLE İLGİLİ DEĞİL'

Öte yandan isminin gizli kalması kaydıyla Reuters'a konuşan üst düzey bir yetkili görüşmeyi 'ABD'nin hayati ulusal çıkarları çerçevesinde Taliban ile kurulan pragmatik ilişkilerin devamı' olarak niteledi.

Taliban yönetimini tanımaya doğru bir adım olup olmadığına dair ise "Bu görüşme tanınma tahsis etme ya da meşruluk bahşetme ile ilgili değil. Biz, herhangi bir meşruluğun, Taliban'ın kendi eylemleriyle kazanılması gerektiği konusunda hâlâ çok açığız" ifadelerini kullandı, Taliban'ın meşruiyet için 'uzun ömürlü bir performans sergilemesi gerektiğini' ekledi. (DIŞ HABERLER)