Biden'dan zafer konuşması: Rakiplerimiz düşman değil

ABD'de 3 Kasım'da düzenlenen başkanlık seçimlerini Demokrat aday Joe Biden kazandı. Başkan Donald Trump yenilgiyi hâlâ reddederken, Biden ilk mesajında "Bana oy vermiş olsun ya da olmasın tüm Amerikalıların başkanı olacağım" dedi. Biden zafer konuşmasında da "Bölmeyi değil birleştirmeyi amaçlayan bir başkan olmaya söz veriyorum" ifadelerini kullandı, ilk olarak korona virüsüyle mücadele için bilim insanlarının yer aldığı bir ekip kuracağını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol
MADURO'DAN DİYALOG ÇAĞRISI

Trump yönetiminin devirmek için çeşitli girişimlerde bulunduğu Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, Joe Biden'a diyalog çağrısı yaptı. Maduro Twitter hesabından yaptığı açıklamada Biden ve başkan yardımcısı Harris'in fotoğrafını kullanarak, "Kurtarıcı Simón Bolívar'ın vatanı Venezuela, diyaloğa, ABD'nin halkı ve hükümetiyle anlayışa varmaya her zaman hazır olacak" dedi. 

NETANYAHU'DAN BIDEN'A TEBRİK

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Biden'ı tebrik etti. Netanyahu Twitter hesabından yaptığı açıklamada, "Tebrikler Joe Biden ve Kamala Harris. Joe, yaklaşık 40 yıldır uzun, sıcak bir kişisel ilişkimiz oldu ve seni İsrail'in iyi bir dostu olarak tanıyorum. İkinizle de ABD ve İsrail arasında özel işbirliğini güçlendirmek için çalışmayı bekliyorum" ifadelerini kullandı.

Netanyahu, Trump'a da teşekkür ederek "İsrail devletine ve bana kişisel olarak sunduğun arkadaşlık için, Kudüs ve Golan Tepeleri'ni tanıdığın için, İran'a karşı durduğun için, tarihi barış anlaşmaları için teşekkürler Donald Trump" dedi. Trump yönetimi, ABD'nin işgal altındaki Filistin toprakları konusundaki resmi siyasetini değiştirerek, Doğu Kudüs dahil kentini tamamını İsrail'in başkenti olarak tanımışİ Netanyahu'nun Suriye'ye ait olan Golan Tepeleri'ni ilhakına da yeşil ışık yakmıştı.

BIDEN'DAN ZAFER KONUŞMASI

ABD’nin seçilmiş başkanı Joe Biden, memleketi Delaware'de yaptığı zafer konuşmasında birleştirici bir ton kullandı. "Bölmeyi değil birleştirmeyi amaçlayan bir başkan olmaya söz veriyorum" diyen Biden, Trump'ın destekçilerine “Birbirimize şans verelim” diye seslendi.

Biden, “Sert söylemi bir kenara bırakma, atmosferi sakinleştirme, birbirimizi tekrardan görme ve dinleme zamanı… Rakiplerimizi düşman olarak görmeyi bırakalım" dedi. "Amerika'yı iyileştirmenin zamanı geldi" diyen Biden “Bu gece tüm dünya Amerika’yı izliyor ve Amerika’nın dünya için bir yol gösterici olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Biden, korona virüsü salgını için çalışmaya şimdiden başlayacağını ve danışmanlarını yarın açıklayacağını da söyledi. Biden, bu kişilerin aralarında 'alanının en iyi bilim insanlarının olacağını' söyledi.

TRUMP: BEN KAZANDIM

ABD Başkanı Donald Trump, seçimde hile yapıldığı iddiasını yineledi ve seçimi kendisinin kazandığını savundu.

Twitter hesabından yaptığı açıklamada oy sayım odalarına gözlemcilerin alınmadığını öne süren Trump, "Gözlemciler oy sayım odalarına alınmadı. 71 milyon yasal oy alarak seçimi ben kazandım. Gözlemcilerimizin görmesine izin verilmediği kötü şeyler oldu. Daha önce hiç olmamış şeyler. Milyonlarca postayla kullanılan oy, bunu hiç talep etmeyen insanlara gönderildi" dedi. 

Twitter ise Trump'ın paylaşımına "Seçimlerle ilgili hile iddiası tartışmalıdır" etiketini ekledi.

TRUMP BEYAZ SARAY'A DÖNDÜ

Seçim yenilgisini kabul etmeyen ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'a döndü. Sabah Virginia'da golf oynayan Trump, Beyaz Saray'a girişte gazetecilere açıklama yapmadı. 

TRUMP BEYAZ SARAY'A DÖNÜYOR

Seçim yenilgisini kabullenmeyi reddeden Donald Trump'ın, Biden'ın 270 delegeyi geçtiği haberini Virginia eyaletinde golf oynarken aldığı belirtiliyor. Amerikan basını, bu haberin ardından golfü yarıda keserek Beyaz Saray yoluna koyulan Trump'ın, golf kulübünün dışında bir gelinle fotoğraf çektiğini duyurdu. 

KAMALA HARRIS: BAŞARDIK JOE

ABD'nin ilk kadın ve beyaz olmayan başkan yardımcısı seçilen Kamala Harris, seçim sonuçlarının netleşmesi sonrası Joe Biden'la yaptığı telefon konuşmasının görüntüsünü paylaştı. Harris videoda "Başardık Joe. ABD'nin bir sonraki başkanı sen olacaksın" diyor.

AP: BIDEN, NEVADA'DA KAZANDI

AP ajansı, Biden'ın altı delegeli Nevada eyaletinde de kazandığını duyurdu. Başkanlık seçimini kazanan Biden'ın delege sayısı 290'a yükseldi. 

TRUMP, 'SEÇİMLERİN BİTMEDİĞİNİ' İDDİA ETTİ

Donald Trump'ın kampyanya ekibinin Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Trump'ın "Bu seçim henüz bitmedi" ifadelerine yer verildi. Açıklamada usulsüzlük iddialarını yineleyen Trump, "Pazartesi gününden itibaren kampanya ekibimiz, seçim yasalarının tam olarak uygulanması ve haklı kazanın seçilmesi için mahkemede davacı olacak" dedi. 

BIDEN'DAN İLK AÇIKLAMA: ONUR DUYUYORUM

Delege sayısını 284'e çıkararak başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden, Twitter paylaşımında "Amerika, büyük ülkemize liderlik etmem için beni seçmenizden onur duyuyorum. İşimiz zor olacak ama size söz veriyorum: Tüm Amerikalıların başkanı olacağım - bana oy verseniz de vermeseniz de. Bana olan inancınızı koruyacağım."

KAMALA HARRIS İLK KADIN BAŞKAN YARDIMCISI OLDU

Joe Biden'ın seçimi kazanmasıyla Kaliforniya Senatörü Kamala Harris de başkan yardımcısı seçildi.

Jamaika ve Hindistan kökenli göçmen bir anne babanın çocuğu olarak Kaliforniya'da doğan Harris, ABD'nin ilk kadın ve beyaz olmayan başkan yardımcısı olacak.

BIDEN PENNSYLVANIA'DA KAZANDI

AP ajansının haberine göre, Demokrat aday Joe Biden, kritik eyaletlerden Pennsylvania'daki 20 delegeyi alarak delege sayısını 284'e yükseltti ve ABD başkanlık seçimini kazandı.

TRUMP: BEN KAZANDIM

Pennsylvania'daki sonuçların açıklanmasından önce saat 18.36'da Twitter hesabından açıklama yapan Donald Trump ise seçimi kazananın kendisi olduğunu iddia etti. Trump, "Seçimi kazandım, büyük farkla!" dedi. 

TRUMP, GÖZETMENLERİN ENGELLENDİĞİNİ İDDİA ETTİ

Daha önce de birçok kez seçimlerde 'hile yapıldığını' öne süren Trump, dün Demokrat başkan adayı Joe Biden'ın öne geçtiği Pennsylvania eyaletinde oy sayımının 'şeffaf olarak gerçekleştirilmedini' ve 'sandık gözetmenlerinin sayım odalarını görmemeleri için pencelerin kalın kartonlarla kaplandığını' iddia etti.

Trump, "Akşam saat 8'den sonra onbinlerce oy yasadışı olarak kabul edildi. Salı, Seçim Günü, Pennsylvania ve diğer bazı kritik eyaletlerdeki sonuçları tamamamen ve kolayca değiştirdi" ifadelerini kullandı.

Diğer bir paylaşımında ise, "YASAL ŞEFFAFLIĞIN şiddetle ve kabaca izin verilmediği o saatlerde kötü şeyler oldu. Gözlemcilerin sayım odalarının içini görmemesi için traktörler kapıları bloke etti ve penceler kalın kartonlarla kaplandı. İÇERİDE KÖTÜ ŞEYLER OLDU. BÜYÜK DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI!" dedi.

SEÇİMİN DÜĞÜMLENDİĞİ EYALETLERDE SON DURUM NE?

Pennsylvania: Dün, 20 delegeli Pennsylvania'da öne geçen Joe Biden ile Donald Trump arasındaki fark 28 bin 877 oya yükseldi. Biden'ın oy oranı yüzde 49.6, Trump'ın ise yüzde 49.2.

Georgia: Oyların yüzde 99'unun sayıldığı 16 delegeli Georgia eyaletinde ilk kez öne geçen Biden ile Trump arasındaki farkı oy farkı 4 bin 20. Biden oyların yüzde 49.4'ünü, Trump 49.3'ünü almış görünüyor.

Arizona: 11 delegesi olan Arizona eyaletinde oyların yüzde 90'ı sayıldı. Biden'ın oy oranı yüzde 49.7, Trump'ın ise yüzde 48.8 olarak kaydedildi.

Nevada: Oyların yüzde 87'sinin sayıldığı altı delegeli Nevada'da Biden oyların yüzde 49.8'ini, Trump yüzde 48'ini almış görünüyor.

Kuzey Carolina: 15 delegeli Kuzey Carolina eyaletinde oyların 99'u sayıldı. Trump'ın oy oranı yüzde 50.1, Biden'ın ise yüzde 48.7.

BIDEN: BU YARIŞI KAZANACAĞIZ

 Delaware eyaletinin Wilmington kentinde konuşan Demokrat başkan adayı Joe Biden, 'yarışı kazanaklarını' söyledi. "Rakip olabiliriz ancak düşman değiliz" diyen Biden, "Öfkeyi ve kötülükleri geride bırakmalıyız. Ulus olarak biraraya gelmemizin ve iyileşmenin zamanı. Bu kolay olmayacak ama denemeliyiz" ifadelerini kullandı.

ABD halkından oy sayımı sürecinde sabırlı olmalarını isteyen Biden, bu sayıların seçmenleri temsil ettiğini ve 'seslerinin duyulması gerektiğini' dile getirdi.

NEVADA'DA CUMHURİYETÇİLERİN DAVA TALEBİ REDDEDİLDİ

Seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla Nevada'da mahkeye başvuran Trump cephesinin dava talebi federal mahkemede reddedildi. Oy sayımında usulsüzlük yapıldığını öne süren Cumhuriyetçi temsilcilerin iddialarınının yetersiz olduğuna karar verildi ve sayıma daha fazla erişim talepleri geri çevrildi. 

YÜKSEK MAHKEME'DEN PENNSYLVANIA'DA OY PUSULALARINI AYIRMA TALİMATI

Yüksek Mahkeme, Pennsylvania'da 3 Kasım günü akşam saat 8'den sonra seçim merkezlerine ulaşan oy pusulalarını ayırma emri verdi. Cumhuriyetçi Parti eyalette, 3 Kasım'dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

'BIDEN HATALI BİR ŞEKİLDE KAZANDIĞINI AÇIKLAMAMALI'

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan bir paylaşım daha yaptı. 

Trump, paylaşımında "Biden hatalı bir şekilde kazandığını açıklamamalı. Ben de bu iddiada bulunabilirim. Yasal süreç daha yeni başlıyor!" diye yazdı.

CUMHURİYETÇİLER, PENNSYLVANIA'DAKİ OY SAYIMINI YÜKSEK MAHKEMEYE TAŞIDI

ABD'de 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçim sonuçlarına ilişkin belirsizlik sürerken, Cumhuriyetçi Parti kritik Pennsylvania eyaletindeki oy sayımının durdurulması için Yüksek Mahkeme'ye başvurdu.

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti adayı Donald Trump'ın dün akşama kadar önde götürdüğü, ancak posta oylarının etkisiyle Demokrat Joe Biden'ın bu sabah öne geçtiği Pennsylvania'daki oy sayımı yargıya taşındı.

3 Kasım'dan sonra seçim merkezlerine ulaşan posta oylarının sayılmaması için Yüksek Mahkeme'ye başvuran Cumhuriyetçi Parti, daha önce eyalet mahkemesi tarafından alınan "6 Kasım'a kadar ulaşan posta oyları sayılır" şeklindeki kararın geçersiz sayılmasını istiyor.

Seçimlerin en kritik eyaletlerinden biri olan ve 20 delegesi bulunan Pennsylvania'da oyların yüzde 96'sı sayılmış durumda ve Biden, Trump karşısında yaklaşık 13 bin oyla yarışı önde götürüyor.

PHILADELPHIA'DA TRUMP VE BIDEN DESTEKÇİLERİ KARŞI KARŞIYA GELDİ

Oy sayımın bitmediği Philadelphia'da uluslar muhafızlar sokaklara indi. 

Trump ve Biden destekçilerinin karşıt gösteriler düzenlediği kentte, polis her iki taraf arasında herhangi bir taşkınlık yaşanmaması için bariyer oluşturdu.

Trump destekçileri daha çok ''Trump-Pence'' ve ''Oyları çalmaya son verin'' yazılı pankartlar taşırken, Biden destekçileri ise ''Tüm oylar sayılmalı'' ve ''Trump-Pence defol" yazılı dövizler taşıdı. 

NEVADA'DA FARK AÇILDI

Nevada eyaletinden yeni gelen sonuçlarla fark biraz daha açıldı. Biden şu an 22 bin 209 oy önde görünüyor. Eyalette oyların yüzde 14'ü hâlâ sayılmadı.

BIDEN PENNSLYVANIA'DA ARAYI AÇIYOR

ABD seçimlerinin kilitlendiği eyaletlerden biri olan Pennslyvania'da bugün ilk kez öne geçen Biden, arayı açıyor. Eyalette son sayılan oylarla birlikte, fark Biden lehine 9 bin 33'e yükseldi. Pennslyvania'da, oyların yüzde 2'si hâlâ sayılmadı. Bu oylar, büyük çoğunluğu Demokratlardan gelen posta oyları.

PENNSYLVANIA'DA BIDEN ÖNE GEÇTİ

Oy sayımının sürdüğü 20 delegeli Pennsylvania eyaletinde Demokrat aday Joe Biden'ın öne geçtiği belirtildi. AP ajansının verilerine göre oyların yüzde 98'inin sayıldığı eyalette Biden, 5 bin 596 oy farklıyla önde. Pennsylvania'da sayılmayan oyların 150 binden az olduğu kaydedildi. 

GEORGIA'DA FARK ARTIYOR

Joe Biden'ın bugün ilk kez öne geçtiği Georgia eyaletinde, yeni oyların sayılmasıyla fark binin üzerine çıktı. Gazeteci Joyce Karam, Biden'ın 1097 oy önde olduğunu duyurdu.

SEÇİM SONUÇLARI NEDEN 'FARKLI'?

Biden ile Trump'ın şu ana dek garantilediği delege sayısı bazı haber kuruluşlarında 264'e karşı 214, bazılarında ise 253'e karşı 214 olarak görünüyor. Bu durum 11 delegeli Arizona eyaletinden kaynaklanıyor. AP ajansı, eyalette sayımın devam etmesine rağmen açılan fark nedeniyle Biden'ın kazanacağı projeksiyonunda bulundu ve Arizona'yı Biden'ın hanesine yazdı.

CNN ve BBC gibi kuruluşların yorumcuları ise Arizona'da sonucun kesinleştiği kanaatine henüz varmadı. Bu nedenle, Gazete Duvar gibi verilerini AP'den alan kuruluşlar Biden'ı 264 gösterirken, Arizon'yı kesin görmeyenler bu sayıyı 253 olarak veriyor.

GEORGIA NEDEN ÖNEMLİ?

Joe Biden'ın posta oylarının bir kısmının daha sayılmasıyla ilk kez öne geçtiği Georgia, geleneksel olarak Cumhuriyetçi eğilimli bir eyalet. Burada 1992'den beri hiçbir Demokrat aday seçimleri kazanmadı. Trump ise 2016 seçimlerinde, Georgia'da rakibi Clinton'a 200 bin oy fark atmıştı. 16 delegeli Georgia'nın Cumhuriyetçilerden Demokratlara dönmesi sadece seçimin nihai sonucu açısından değil, Amerikan siyasetinde önemli bir değişime işaret etmesi açısından da yakından izleniyor.

ALMANYA: ABD BİR TEK ADAM ŞOVU DEĞİL

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD Başkanı Donald Trump'ın tüm oyların sayılmasını beklemeden zafer ilan etmesini eleştirdi. Maas, "İyi kaybedenler, demokrasinin işlemesi için büyük kazananlardan daha önemlidir" diyerek, mevcut durumda 'yangına körükle gidilmesinin sorumsuz olduğunu' söyledi. Alman Bakan, "ABD, bir tek adam şovundan daha fazlasıdır" diye konuştu.

GEORGIA'DA BIDEN ÖNE GEÇTİ

AP ajansının verilerine göre, 16 delegeli Georgia eyaletinde Joe Biden ilk kez öne geçti. Ajans, Biden'ın şu an için 917 oy önde olduğunu duyurdu. Eyaletteki oyların yüzde 1'i henüz sayılmadı. Aradaki farkın çok az olmasından dolayı, eyalet henüz Biden'ın hanesine yazılmış değil.

GEORGIA'DA FARK 500'ÜN, PENNSYLVANIA'DA 20 BİNİN ALTINA İNDİ

Donald Trump ile Joe Biden arasındaki oy farkı 16 delegeli Georgia eyaletinde 463'e düştü. Oyların yüzde 97'sinin sayıldığı 20 delegeli Pennsylvania'da ise Biden, Trump'ın 18 bin 42 oy gerisinde. 

16 DELEGESİ OLAN GEORGIA'DA FARK 700'ÜN ALTINA İNDİ

Oyların yüzde 99'unun sayıldığı Georgia eyaletinde, Trump ile Biden arasındaki oy farkı 700'ün altında indi. Her iki adayın da oyların yüzde 49.4'ünü aldığı eyalette, Biden Trump'ı 665 farkla takip ediyor. 

SEÇİMİN DÜĞÜMLENDİĞİ EYALETLERDE SON DURUM NE?

Arizona: AP ajansının Demokrat aday Biden'ın hanesine yazdığı 11 delegeli Arizona eyaletinde oyların yüzde 90'ı sayıldı. Trump, Biden'ı 46 bin oy geriden takip ederken Arizona'da dengenin değişip değişmeyeceği merak konusu. Eyalette şu anda Biden oyların yüzde 50.1'ini, Trump ise 48.5'ini almış görünüyor.

Georgia: Oyların yüzde 99'unun sayıldığı Georgia'da Trump ile Biden arasındaki oy farkı giderek kapanıyor. Eyalette Biden, Trump'ı 1775 oy farkıyla takip ediyor. Georgia'da şu an her iki aday da oyların yüzde 49.4'nü almış durumda.

Pennsylvania: Pennsylvania'da da oyları sayıldıkça adaylar arasındaki oy farkı azalıyor. Eyalette Trump gerilerken, oyların yüzde 99'unun sayıldığı Pennsylvania'da Biden Trump'ı 22 bin 500 oy geriden takip ediyor.

Nevada: Altı delegesi bulunan eyalette oyların yüzde 84'ü sayıldı. Nevada'da iki aday arasındaki oy farkı 11 bin 438 ile Biden'ın lehine.

Kuzey Carolina: Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Kuzey Carolina'da, yüzde 50.1 oranıyla Trump yarışı önde götürüyor. Adaylar arasında oy varkı 76 binin üzerinde.

Alaska: Üç delegesi olan eyalette, oyların yüzde 50'si sayıldı. Trump'ın önde götürdüğü eyalette iki ay arasında yüzde 28.6'lık bir fark var.

TRUMP: ELİMİZDE ÇOK FAZLA DELİL VAR, SÜREÇ EN YÜKSEK MAHKEMEDE BİTEBİLİR

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında ülkede düzenlenen seçimlerde çok fazla hukuki süreç yönetecekleri ve belki de Yüksek Mahkemeye gidebileceklerini söyledi. 

Seçimlerin güvenilirliğini sağlamak için çaba sarf ettiklerinin altını çizen Trump, "Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum! Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler. Bu konuyla ilgileneceğiz," ifadesini kullandı. 

Trump halihazırda Florida, Iowa, Indiana, Ohio gibi önemli eyaletlerde seçimleri kazandıklarını belirterek, "Biz büyük medya, para ve teknoloji şirketlerinin müdahalesine rağmen, bu zaferleri kazandık," değerlendirmesinde bulundu. 

Anketlerin seçimlerde yanıldığına işaret eden Trump, "Anket şirketleri bilerek bu seçimde yanlış bilgi verdi. Bu çok saçma. Bekledikleri gibi mavi dalga olmadı, bunun yerine büyük kırmızı dalga oldu. Basındaki anketler, seçimlere müdahale etmek istedi," diye konuştu. 

Trump, Senatoda çoğunluğu koruduklarını, Temsilciler Meclisinde de koltuk kaybetmediklerini söyleyerek, "Tüm kritik yerlerde biz kazanıyorduk, sonra bir anda mucizevi şekilde bizim oylarımız düşmeye başladı. Demokratlar, gözlemcilerin hukuki haklarını kullanmalarına izin vermedi. Bazı yerlerde mahkemeye gittik," dedi. 

Sonuçların henüz netleşmediği Arizona'da seçimi kazanacaklarına inandıklarının altını çizen Trump, "Biz bu seçimlerin güvenliğini savunacağız ve yolsuzluğun bu kadar önemli bir seçimi çalmasına izin vermeyeceğiz. Kimsenin susturulmasına ve gerçek olmayan sonuçlar üretilmesine izin veremeyiz," ifadesini kullandı. 

Trump, yıllardır ülkesinde yapılan seçimleri takip ettiğini belirterek, bu yılki seçimlerde birçok usulsüzlük tespit ettiklerini aktardı. 

Joe Biden'ın ve Demokratlar'ın "tüm oylar sayılmalı" çağrılarına da yanıt veren Trump, "Biz burada 'yasal' kelimesini kullanmak durumundayız. Tüm yasal oylar sayılmalı. Biz açıklık ve şeffaflık istiyoruz. Gizli oy sayma odaları, esrarengiz bir şekilde ortaya çıkan oy pusulaları, seçim gününden sonra kullanılmış yasadışı oylar istemiyoruz," yorumunda bulundu. 

Trump, dürüst bir seçim istediklerini ve bunun Amerikan halkının yararına olacağını kaydederek, "Ortada çok fazla dava olacak. Çünkü elimizde çok fazla delil var ve bu süreç ülkemizdeki en yüksek mahkemede bitebilir. Göreceksiniz. Çok fazla dava açacağız çünkü bu seçim bizden çalınmış olabilir. Postayla kullanılan oyların felaket olacağını aylardır söylüyorum," şeklinde konuştu. 

OĞUL TRUMP'TAN SEÇİM İÇİN 'TOPYEKÜN SAVAŞ' ÇAĞRISI

Donald Trump'ın oğlu, Donald Trump Jr, Twitter tarafından "yanıltıcı" olarak işaretlenen bir paylaşımda babasını “Bu seçim için topyekün savaşa girmeye" çağırdı.

Donald Trump Jr, "Amerika'nın geleceği için Donald Trump'ın yapacağı en iyi şey, çok uzun süredir devam eden tüm sahtekarlığı, hileyi, ölü ya da artık eyalette olmayan seçmenleri ortaya sermek amacıyla bu seçim için topyekün savaşa girmektir" dedi. 

 BİDEN: KAZANACAĞIMIZDAN HİÇ ŞÜPHEM YOK

ABD, sonuçları henüz kesinleşmeyen başkanlık seçimlerine kilitlenirken, Demokratların adayı Joe Biden, başkan yardımcısı adayı Kamala Harris ile Delaware eyaletinde ikinci kez açıklamalarda bulundu. 

ABD'de oyun kutsal olduğunu ve her oyun sayılması gerektiğini vurgulayan Biden, ''Gidişattan umutluyum, sayım bittiğinde Senatör Harris ile kazanacağımızdan hiç şüphem yok. Bu yüzden herkesten sakin kalmasını istiyorum. Süreç işliyor, sayım tamamlanacak ve çok kısa sürede sonucu öğreneceğiz.'' dedi. 

PENNSLYVANIA'DAKİ FARK 100 BİNİN ALTINA DÜŞTÜ

Biden, 20 delegeli Pennslyvania eyaletindeki farkı kapatıyor. İlk sandıklar açıldığında 600 binin üzerinde Trump lehine görünen fark, daha çok Demokratların kullandığı posta oylarının sayılmasıyla 97 bin civarına geriledi. AP ajansının verilerine göre, eyaletteki oyların yüzde 12'si hâlâ sayılmadı.

CUMHURİYETÇİLERİN İKİ EYALETTEKİ BAŞVURULARI REDDEDİLDİ

ABD'de 59. başkanlık seçim sonuçları henüz netlik kazanmazken oy sayımlarına ilişkin usulsüzlük olduğu iddiasıyla eyalet mahkemelerine başvuran Cumhuriyetçilerin dava talepleri kabul edilmedi.

Sabah saatlerinde hem Michigan hem de Georgia eyalet mahkemelerinde "seçimlerde hile olduğu" gerekçesiyle başvuran Trump'ın hukukçuları, mahkemelerden eli boş döndü.

Her iki eyaletteki mahkemelerde de "seçimlerde usulsüzlük olduğuna ilişkin" ortaya konan iddiaların yeterli delil teşkil etmediğine yönelik kararlar çıktı.

270 delegeye ulaşan ismin başkan olmaya hak kazanacağı ABD'de Pensilvanya, Georgia, Kuzey Carolina, Arizona, Nevada ve Alaska'daki oy sayım işlemleri devam ederken Demokrat aday Joe Biden'ın Trump karşısında 264'e 214 üstünlüğü bulunuyor.

Arizona, Georgia, Nevada ve Pennsylvania eyaletlerindeki sandık sonuçları hangi adayın yarışı önde tamamlayacağını gösterecek. 

Trump'ın seçim kampanya ekibi, Nevada eyaletindeki oylarda usulsüzlükler tespit ettiklerini, oy sayma işlemlerinin bir süreliğine durdurulması için dava açtıklarını açıklamıştı.

JOE BIDEN'DAN BİRLİK MESAJI

Demokrat Parti'nin başkan adayı Joe Biden, sosyal medya hesabından bir açıklama yaptı. Demokrat aday,  Twitter'dan paylaştığı mesajda seçim kampanyasını onurlu bir demokrat olarak yürüttüğünü ama devleti Amerika'nın başkanı olarak yöneteceğini söyledi.

TRUMP: YASAL OYLARI SAYARSANIZ BEN KAZANIRIM

ABD'de 3 Kasım Salı günü yapılan seçimlerin sonucu henüz tam olarak netleşmezken, Trump seçim kampanyası direktörlüğü aracılığıyla açıklama yayımladı. 

Trump açıklamasında, "Yasal yollarla kullanılmış oyları sayarsınız ben bu seçimi kolaylıkla kazanıyorum! Yasal olmayan ve geç gelen oyları sayarsanız, (Demokratlar) bu seçimi bizden çalabilirler" ifadelerini kullandı.  

Trump, rakibi Joe Biden ekibinin Nevada ve Pensilvanya'da seçimleri kazandıklarını açıklaması üzerine ise, "Biden'ın kazandıklarını açıkladığı yerlerde seçimlerde usulsüzlük nedeniyle dava açacağız" açıklamasında bulundu.

Bu arada Trump'ın seçim kampanya ekibi, Nevada eyaletindeki oylarda usulsüzlükler tespit ettiklerini, oy sayma işlemlerinin bir süreliğine durdurulması için dava açtıklarını belirtti. 

TRUMP'IN TALEBİNİ ONAYLAYAN MAHKEMENİN KARARI BOZULDU

Trump cephesinin, Biden'ın arayı kapatmaya başladığı Pennsylvania'da devam eden sayıma müdahale girişimi Eyalet Yüksek Mahkemesi'ne takıldı. Yüksek Mahkeme, Trump'ın Philedelphia kentindeki oyların sayımına kendi gözlemcilerinin de girmesine onay veren alt mahkemenin kararını bozdu.

Seçim sonuçlarının düğümlendiği eyaletlerden biri olan 20 delegeli Pennslvania'da, kentli seçmenden gelen oylar sayıldıkça fark kapanıyor. Philadephia da, Demokrat eğilimiyle bilinen bir bölge.

SAYIMIN SÜRDÜĞÜ EYALETLERDE SON DURUM NE?

ABD seçimlerinde oy sayımının devam ettiği eyaletlerdeki son durum şöyle:

Arizona: AP ajansı ve Trump'a yakın Fox News, 11 delegesi bulunan eyaleti Biden'ın hanesine yazdı. Demokrat aday yüzde 50.5, Trump 48.1 oranında. Eyalette oyların yüzde 86'sı sayıldı; Trump'ın öne geçip kazanması için henüz sayılmayan oyların en az üçte ikisini alması gerekiyor. Eyalette yeni sonuç güncellemesinin, bu gece sabaha karşı 05.00'dan önce yapılması beklenmiyor. 

Georgia: 16 delegesi bulunan eyalette oyların yüzde 95'i sayıldı. Trump yüzde 49.6 oranıyla önde. Biden'ın oy oranı yüzde 49.1; yani fark çok az ve Demokrat aday aradaki farkı kapatma eğiliminde. Amerikan basınına göre, henüz sayılmayan oylar, nüfusun yoğun olduğu ve Demokrat eğilimli bölgelerde kullanıldı. Biden'ın şu ana dek, 2016'nın Demokrat adayı Hillary Clinton'dan daha iyi bir performans sergilediği belirtiliyor. Eyalet yönetimi, sonuçların bu akşam açıklanmasının planlandığını duyurdu.

Nevada: Oyların yüzde 86'sının sayıldığı Nevada'da, Biden yüzde 49.3, Trump yüzde 48.7 oranında. Aradaki fark 8 bin oydan az ama henüz sayılmayan posta oylarının Demokrat aday lehine olması bekleniyor. Nevada son yıllarda Demokrat eğilimiyle dikkat çekiyor. Trump eyaleti 2016'da az farkla kaybetmişti. Eyalette TSİ 20.00'dan önce yeni sonuç güncellemesi beklenmiyor. 

Kuzey Carolina: 15 delegesi bulunan eyalette Trump 50.1 ile önde. Biden yüzde 48.7 oranında. Oyların yüzde 95'i sayıldı. Dengenin değişmesi için Biden'ın posta oylarının en az üçte ikisini alması gerekiyor. Eyalet yasalarına göre, 12 Kasım'a kadar gelecek oylar geçerli sayılacak. Bu nedenle kesin sonuç için bir süre beklenecek. Şu ana dek gelen oyların 116 bini de hâlâ sayılmadı.

Pennsylvania: 20 delegesi bulunan eyalette, Trump yüzde 50.7 ile önde. Biden'ın oranı yüzde 48.1. Eyalette oyların yüzde 89'u sayıldı. Amerikan basınına göre sayılmayan oyların büyük çoğunluğu, Demokrat seçmenin yoğun yaşadığı kentli bölgelerden. Pennsylvania'da sonuçların cuma günü açıklanması planlanıyor ancak Donald Trump'ın açtığı davalar sonucu uzatatabilir. Trump, seçim günü veya seçim gününden önce kullanılmış olsa da 3 Kasım'dan sonra gelen posta oylarının sayılmamasını istiyor. 

TRUMP: OY SAYIMINI DURDURUN

ABD Başkanı Donald Trump, bazı eyaletlerde devam eden oy sayımının durdurulmasını istedi. Trump Twiter'dan, "Sayımı durdurun" mesajını paylaştı. 

ABD'de seçim yetkilileri, geçerli oyların tamamının sayılacağını söylüyor. Özellikle Demokrat seçmenler, oylamaya haftalar kala posta oylarını tartışmalı getirmeye çalışan Trump'ın bu tavrına tepkili.  

TRUMP NEVADA'DA DA MAHKEMEYE GİDİYOR

ABD Başkanı Trump'ın kampanya ekibinin, Biden'ın önde gittiği ve oy sayımının devam ettiği altı delegeli Nevada eyaletinde de seçimleri yargıya taşıyacağı belirtildi. Fox News'un haberine göre Trump cephesi seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla mahkemeye başvuracak. Amerikan basını, Trump'ın gazetecilere bugün Las Vegas'ta 'büyük bir duyuru' yapılacağı bilgisiyle basın toplantısı daveti yolladığını da yazdı.

Oyların yüzde 25'inin hâlâ sayılmadığı Nevada'da, Joe Biden az farkla önde gidiyor. Uzmanlar, henüz sayılmayan oyların daha çok kentli kesimlerde kullanılmış olması nedeniyle eyalette Biden'ın kazanacağı yorumu yapılıyor.

Trump'ın kampanya ekibi, oy sayımının devam ettiği Georgia, Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania eyaletlerinde de sayım sürecine itiraz etti.

ANKETLER NEDEN YANILDI?

ABD'de Joe Biden'ın önde götürdüğü seçimlerde son oyların sayılması beklenirken, bir yandan da anket şirketlerinin Demokrat adayın 'kolayca kazanacağı' yönündeki tahminleri tartışılıyor. Başkan Donald Trump'ın anketlerdeki beklentinin çok üzerinde oy almasının sebepleri sorgulanıyor.

Cumhuriyetçi Parti'ye yakın anketçilerden Frank Luntz, Başkan Trump'ı destekleyenlerin önemli bir kısmının oy tercihlerini gizlediğini söyledi. BBC News'a konuşan Luntz, Trump destekçilerinin yüzde 19'unun aile ve arkadaşlarına dürüst davranmadığını söyledi. Biden destekçileri arasında dürüst davranmayanların oranının ise yüzde 9'da kaldığı belirtildi. 

ABD'de ulusal bazda yapılan anketler bir adayın kaç kişiden oy alacağı açısından doğru tahminde bulunabilse de, eyaletlerden kaçar delege alınacağı konusunda yanıltıcı olabiliyor.  

ARIZONA DÖNER Mİ?

Trump cephesi, dün AP dahil birçok basın kuruluşunun Biden'ın hanesine yazdığı 11 delegeli Arizona'daki durumu tartışmalı hale getirmeye çalışıyor. Eyalette oy sayımı devam ederken, Trump'ın basın sekreteri Kayleigh McEnany 'eyalette başkanın arayı kapattığı ve öne geçme eğiliminde olduğunu' iddia etti. 

New York Times gazetesinin yorumuna göreyse, Trump'ın Arizona'yı 'döndürme' ihtimali çok düşük. Gazete, "Trump'ın kazanmak için Demokrat seçmenin yoğun olduğu bölgeler de dahil, şu ana kadar sayılmayan oyların en az yüzde 57'sini alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

AP ajansı dün, Biden'ın Arizona'daki zaferinin kesinleştiğini duyurmuştu. Demokrat adayın hanesinde görünen 264 delege arasında şu an Arizona da bulunuyor. Eyaletin 'dönmesi', bu delegelerin Biden'dan alınıp Trump'a yazılması anlamına gelecek.

Biden'ın az farkla da olsa Arizona'da önde görünmesi ise eyalet için önemli bir siyasi değişim. Uzun zamandır Cumhuriyetçilerin kalesi sayılan bu eyalette, daha özgürlükçü politikaları destekleyen genç Latin seçmen sayısının arttığı belirtiliyor.  

RUSYA TEMKİNLİ

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, delege sayısı bakımından Demokrat Joe Biden’ın önde gittiği, fakat kritik eyaletlerde oy sayımının devam ettiği ABD seçimleri konusunda 'netlik olmadığı için henüz bir yorum yapamayacaklarını' söyledi. Peskov, “Bu durumda durup neler olduğunun belirginlik kazanmasını beklemeyi tercih ediyoruz" dedi.

DEMOKRATLARDAN 'OYLARI SAYIN' EYLEMLERİ

ABD'nin 59. başkanlık seçimlerinde yaşanan belirsizlik ve posta yolu ile kullanılan oylar konusunda yaşanan tartışmalar bir çok eyalette protesto edildi. Protestocular New York, Phledelphia, Chicago ve Los Angeles başta olmak üzere ülkenin dört bir yanında yürüyüşler düzenledi. Demokrat başkan adayı Joe Biden'in seçimi kazandığı New York'un iki ayrı bölgesinde sokaklara dökülen Demokrat seçmenler, Manhattan 5. Cadde'deki Trump Tower binası yakınında bir basın açıklaması yaptıktan sonra yürüyüşe geçti. Union meydanı yakınında yolu kapatan protestocular polisin müdahalesiyle karşılaştı, bir çok protestocu polis tarafından tutuklandı. Phledelphia, Detroit ve Chicago gibi şehirlerde göstericiler, ''Tüm oyları say'' sloganları ile barışçıl yürüyüşler düzenlerken, başkanlık yarışında kilit durumdaki eyaletlerden Michigan'da da gösteriler yapıldı.

TRUMP EKİBİ 4 EYALETTE YASAL İŞLEM BAŞLATTI

 Trump'ın ekibi eyaletlerden Michigan, Pennsylvania ve Georgia'da oy sayımının durdurulması, Wisconsin’de de oyların yeniden sayılması için işlem başlattı.

SENATODA AĞIRLIK YİNE CUMHURİYETÇİLERDE

ABD'de Temsilciler Meclisi ve Senato seçimlerinin sonuçları büyük oranda belli oldu. Demokratlar, Temsilciler Meclisi'ndeki çoğunluğunu korurken, Senato'da bekledikleri başarıyı elde edemedi. Senato'da Cumhuriyetçilerden en az 4 sandalye almayı hedefleyen Demokratlar, ancak bir sandalyeyi değiştirebildi. Yeni dönemde de Senato'da çoğunluk Cumhuriyetçilerde...

BIDEN GEÇİŞ DÖNEMİ SİTESİNİ AÇTI

 Demokrat aday Biden, geçiş dönemiyle ilgili resmi internet sitesini açtı. ‘Build Back Better’ adlı siteye şu açıklama konuldu: "Ülkenin karşı karşıya olduğu krizler şiddetli - bir pandemiden ekonomik durgunluğa, iklim değişikliğinden ırksal adaletsizliğe kadar - ve geçiş ekibi, Biden‑Harris yönetiminin ilk günden işe koyulabilmesi için hazırlıklara tam hızla devam edecek." Biden'in seçimi kazanması halinde görevi devralacağı ocak ayına kadar, hazırlanmasına yardımcı olacak bir geçiş ekibi kurması gerekiyor.

NEVADA'DAN TSİ 20.00'YE KADAR SONUÇ GELMEYECEK

 ABD'nin yeni başkanını belirlemek için kilit öneme gelen 6 delegeli Nevada'da yetkiler, perşembe sabah 09.00'dan (TSİ 20.00) itibaren sayılan oy sonuçlarını duyuracaklarını açıkladı.

BIDEN'IN DELEGE SAYISI 264'E YÜKSELDİ

Joe Biden'ın Michigan eyaletini kazanmasının ardından delege sayısı 264'e yükseldi. Biden'ın kesin zaferini ilan etmesi için 6 delege daha kazanması gerekli. 

50 EYALETTEN 7'SİNDE SONUÇ KESİNLEŞMEDİ

ABD'deki başkanlık yarışında son sandıklar saatler önce kapansa da yeni başkanın kim olduğuna ilişkin net bir sonuç yok.

Ülkedeki 50 eyaletten 7'sinde hâlâ kesin sonuçlar bekleniyor.

Bu eyaletlerdeki son durum ve delege sayıları şöyle:

Wisconsin: Oyların yüzde 99'u sayıldı, Biden yaklaşık yüzde 0,6 oy farkı ile önde. 10 seçim kurulu delegesi var.

Arizona: Biden yaklaşık yüzde 3 önde. Oy sayımı devam ediyor. 11 delegesi var. 

Georgia: Trump yaklaşık yüzde 2 farkla önde. Şimdiye kadar yüzde 93'ü tamamlanan oy sayımı devam ediyor. 16 delegesi var. 

Pennsylvania: Oyların yaklaşık yüzde 80'inin sayıldığı eyalette Trump yaklaşık yüzde 8 farkla önde. Ancak büyük çoğunluğu Demokratlar lehine olan postayla kullanılan oyların sayım yerine ulaşması için son tarihin 6 Kasım. 20 delegesi var. 

Nevada: Biden yüzde 0,6 önde. Bu eyalette de postayla kullanılan oyların çoğunluğunda şimdiye kadar Biden öndeydi. 6 delegesi var.

Alaska: Trump yaklaşık yüzde 30 önde. 3 delegesi bulunuyor. 

Nevada ve Alaska için postayla gönderilen oyların ulaşması ve sayılması için son gün 10 Kasım.

Kuzey Carolina: Postayla kullanılan oyların sayımı için son gün 12 Kasım Perşembe olan ve 15 delegesi bulunan eyalette, kesin sonuç da bu tarihten sonra belli olacak. Trump yaklaşık yüzde 1,5 önde.

CNN: MICHIGAN'DA BIDEN'IN ZAFERİ KESİNLEŞTİ

CNN International, 16 delegesi olan Michigan eyaletinde Biden'ın zaferinin kesinleştiği tahmininde bulundu. Ancak Gazete Duvar'ın verilerini dayandırdığı AP ajansı henüz bu eyalet için kesin sonuç yayınlamış değil.

Donald Trump, oy sayım sonuçlarının gösterdiğinin aksine Michigan'da zafer kazandıklarını, birçok oyun çöpe atıldığını savundu.

TRUMP'IN EKİBİ PENNSYLVANİA'DA ZAFER İLAN ETTİ

ABD Başkanı Trump'ın kampanya ekibi, henüz sayımı tamamlanmayan binlerce oy olmasına rağmen Pennslyvania eyaletinde 'zafer' ilan etti. Trump'ın kampanya yöneticisi Bill Stepien "Pennslyvania'da zafer ilan ediyoruz" dedi.

Stepien, herhangi bir kanıt göstermeden Demokratların bu eyalette hile yaptığını öne sürerek süreci mahkemeye taşıyacaklarını da açıkladı.

20 delegesi bulunan Pennslyvania, on binlerce oyun posta yoluyla kullanılmış olması nedeniyle bu seçimlerde özellikle kritik bir önem taşıyor.

Genellikle Demokrat seçmenin posta yoluyla oy kullandığı bilinirken, eyalette sabah saatlerinde Trump lehine olan 700 bin fark bu oyların sayılmasıyla düzenli olarak kapanıyor.

AP ajansının verilerine göre oyların yaklaşık yüzde 85'inin sayıldığı eyalette, fark şu an Trump lehine yaklaşık 332 bin.

BIDEN DELEGE SAYISINI 248'E YÜKSELTTİ

ABD'de büyük bir çekişmeye sahne olan başkanlık yarışında kritik önemdeki Wisconsin eyaletini Demokrat Parti'nin adayı Joe Biden kazandı. Biden, 10 delegeli Wisconsin'i de alarak toplam delege sayısını 248'e yükseltti. ABD Başkanı Donald Trump'ın delege sayısı ise 214.

TRUMP'IN EKİBİNDEN DAVA

ABD Başkanı Donald Trump'ın seçim kampanya ekibi, seçim yarışının baş başa ilerlediği Michigan eyaletinde, oy pusulalarının sayım işlemlerini gözlemlemek için kendilerine erişim sağlanmadığını gerekçe göstererek, oy sayım işlemlerinin durdurulması için eyalet mahkemesinde dava açtıklarını duyurdu. 

Trump'ın kampanya menajeri Bill Stepien, yaptığı yazılı açıklamada, Michigan'da oyların sayım işleminin sürdüğünü ve yarışın kafa kafaya gittiğini vurguladı.

Birçok oy sayım merkezine gözlem için yaptıkları talebin reddedildiğinin altını çizen Stepien, "Michigan'daki eyalet mahkemesinde, bize oy sayımı için gözlem için gerekli erişim verilene kadar oy sayım işlemlerinin durdurulması için dava açtık. Aynı zamanda halihazırda açılmış ve sayılmış oy pusulalarının da yeniden gözden geçirilmesini talep ediyoruz" ifadesini kullandı.   

BIDEN: HERKESİN OYU SAYILANA KADAR RAHAT ETMEYECEĞİZ

Twitter paylaşımında "Herkesin oyu sayılana kadar rahat etmeyeceğiz" diyen Joe Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon, 'seçimi kazanacaklarını' dile getirdi.

TRUMP: LİDER OLDUĞUM EYALETLER SİHİRLİ BİR ŞEKİLDE ORTADAN KAYBOLDU

Daha önce de seçimlerde 'hile yapıldığını' öne süren Trump, Cumhuriyetçi Parti'nin önde olduğu eyaletlerin 'birer birer sihirli bir şekilde ortadan kaybolduğunu' iddia etti. Trump, "Dün gece, Demokratların yönettiği çoğu önemli eyalette liderdim. Sonra, sürpriz pusulalar sayıldıkça birer birer bunlar sihirli bir şekilde ortadan kayboldu" ifadelerini kullandı.

Trump'ın Twitter paylaşımına uyarı etiketi eklendi. 

BIDEN, MICHIGAN'DA ÖNE GEÇTİ

AP ajansının aktardığında göre Demokrat başkan adayı Joe Biden, Michigan eyaletinde ilk kez öne geçti. Oyların yüzde 94'ünün sayıldığı ve 16 delegeye sahip eyalette, Biden ile Trump arasındaki oy farkı 18 bin olarak kaydedildi.

DÖRT KRİTİK EYALETTE OYLARIN YÜZDE 90'I SAYILDI

Başkanlık seçimlerinde yakından takip edilen dört kritik eyalette, oyların yüzde 90'ından fazlası sayıldı. Wisconsin'de sayımın yüzde 95'i, Michigan'da yüzde 91'i, Georgia ve Kuzey Carolina'da ise yüzde 94'ü tamamlandı.

Bu eyaletler arasında Donald Trump, Georgia ve Kuzey Carolina'da seçimi önde götürürken, Wisconsin ve Michigan'da fark oldukça az.

MICHIGAN'DAN 'TÜM OYLAR SAYILACAK' MESAJI

 Oy sayımının sürdüğü kritik eyaletlerden olan Michigan'da Eyalet Genel Sekreteri Jocelyn Benson, 'tüm oyların sayılacağını' söyledi. Twitter paylaşımında, "Yüz binlerce oy pusulası hala sayılıyor" diyen Benson, çalışmaların devam ettiğini aktardı. 

Michigan'da oyların yüzde 90'ının sayıldığı kaydedildi. Mevcut durumda eyalette, Donald Trump 12 bin 526 oyla önde görünüyor. 

OY SAYIMINDA SON DURUM NE?

Altı kritik eyalette sayım devam ederken Donald Trump 213, Joe Biden 238 delege kazanmış durumda. Biden, 10 delegeye sahip Wisconsin eyaletinde az bir oy farklıyla önde görünürken, Nevada, Michigan, Pennsylvania, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde de henüz sonuçlar açıklanmış değil. Bu eyaletlerdeki son durum ve delege sayıları şöyle:

Wisconsin: 10 delegesi var, Biden önde.

Nevada: Altı delegesi var, Biden önde gidiyor.

Michigan: 16 delegesi var, Trump'ın şu an önde gittiği belirtiliyor.

Pennsylvania: 20 delegesi var, Trump önde.

Kuzey Carolina: 15 delegesi var, Trump önde gidiyor.

Georgia: 16 delegesi var, Trump önde.

BIDEN'IN EKİBİNDEN TRUMP'A YANIT

Joe Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon, oy sayımlarında hile olduğunu iddia eden ve Yüksek Mahkeme'ye gideceğini söyleyen Trump'ın açıklamalarının 'yanlış' olduğunu söyledi. Bir 'avukat ekibinin hazırda beklediğini' aktaran Dillon, Trump'ın 'vatandaşların demokratik haklarını ellerinden alma çabasında olduğunu' dile getirdi. Dillon, "Oy sayımı durmayacak. Usulüne uygun olarak kullanılan her oy sayılıncaya kadar devam edecek" ifadelerini kullandı. 

BIDEN İKİ DELEGE DAHA ALDI

Biden, Maine eyaletini kazanarak iki delege daha kazandı. Demokrat adayın delege sayısı 238'e yükseldi.

PENNSYLVANIA VALİSİ'NDEN TRUMP'A TEPKİ

Pennsylvania Valisi Wolf, ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarına tepki gösterdi. Wolf, eyalette 1 milyondan fazla oyun posta yoluyla kullanıldığını söyledi; Trump'ın önde olduğuna dair sözlerini 'partizan bir saldırı' olarak niteledi.

AP: ARIZONA'DA BIDEN KAZANDI

AP ajansı, Joe Biden'ın 11 delegesi olan Arizona eyaletinde kazandığı tahmininde bulundu. Böyelce Biden 236 delegeye yükseldi. Trump'ın delege sayısı şu an için 213.

TRUMP: BİZ KAZANDIK, MAHKEMEYE GİDECEĞİZ

ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında seçimleri kendisinin kazandığını söyleyerek kanıt göstermeden hile iddiasında bulundu. Yüksek Mahkeme'ye gideceğini belirten Trump, "Bunu kazanacağız, bana göre çoktan kazandık bile" ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, sonuçları henüz netleşmeyen ve posta yoluyla kullanılan oyların sayımının beklendiği eyaletlerde önde gittiklerini söyleyerek, seçimi kendisinin kazandığını öne sürdü. Oy sayım sürecinde kutlama yapmak için hazır olduklarını fakat 'bir anda her şeyin durduğunu' iddia eden Trump, Pennsylvania'da yaklaşık 600 bin, Michigan'da 170 bin oy önde olduklarını söyledi. Ohio ve Florida gibi eyaletlerde kazandıklarına da dikkat çekti.

 Trump, kendi seçmenlerine 'küçük bir grubun müdahale etmeye çalıştığını' da öne sürerek, "Biz buna izin vermeyeceğiz" dedi.

AP: TEKSAS'TA TRUMP KAZANDI

AP ajansının projeksiyonuna göre Trump, 38 delegesi bulunan Teksas'ı kazandı.

Oyların bölünmesine izin veren dört delegeli Nebraska'dan üç delege Trump'a, bir delege Biden'a gitti.

AP'nin tahminleri doğrultusunda, Biden'ın şu an 224, Trump'ın 213 delegesi var. 270 delegeye ulaşan aday, seçimi kazanacak.

TRUMP'TAN BIDEN'A JET YANIT

ABD Başkanı Donald Trump, Biden'ın konuşma yapmasını eleştirerek, kendisinin önde olduğunu savundu; "Açık farkla öndeyiz ama seçimi çalmaya çalışıyorlar. Bunu yapmalarına izin vermeyeceğiz" dedi. 

BIDEN KONUŞUYOR

Demokrat aday Biden açıklama yapıyor...

Biden, "Seçimler her bir oy sayılana kadar son bulmayacak" dedi. Demokrat aday, seçimlerin sonuçları konusunda iyimser olduğunu söyledi. "Bu seçimi kazanma yolunda olduğumuza inanıyorum" diyen Biden "Kazanacağımıza güvenin" ifadelerini kullandı.

 Biden, sonuçların Amerikan saatiyle çarşamba gününe kadar kesinleşmeyebileceğini söyleyip, "Umudunuzu kaybetmeyin, kazanacağız" dedi; seçmenlere sabırlı olma çağrısında bulundu. Demokrat aday, "Ben veya Donald Trump, kimin seçimi kazandığını henüz söyleyemez. Bu Amerikan vatandaşlarının kararıdır. Ama sonuçların ne olacağı konusunda iyimserim" diye konuştu. 

AP: FLORIDA'YI TRUMP KAZANDI

AP ajansı, Trump'ın kilit önem taşıyan Florida eyaletini garantilediğini duyurdu.

Ajans, 6 delegesi bulunan Iowa'yı da Trump'ın kazanacağı tahmininde bulundu.

 

AP'YE GÖRE OHIO'YU TRUMP KAZANDI

AP ajansı, 18 delegesi bulunan Ohio eyaletini Trump'ın kazandığını duyurdu.

Ajansa göre Trump, 6 delegeli Iowa ve 3 delegeli Montana'yı kazanmayı da garantiledi.

Buna göre, delege sayıları açısından son durum şöyle:

Biden: 223

Trump: 145

BIDEN KONUŞMA YAPACAK

 Joe Biden'ın TSİ 08.30 kamuoyuna sesleneceği belirtiliyor.

AP BIDEN'A BİR EYALET DAHA VERDİ

AP ajansı, 10 delegesi olan Minnesota'yı Biden'ın kazandığını duyurdu. Ajansa göre Demokrat aday, 223 delegeye yükseldi.

FOX NEWS TRUMP'I KIZDIRDI

Trump'a yakınlığıyla bilinen Fox News kanalının 11 delegesi bulunan ve genelde muhafazakârlara oy veren Arizona'nın 'Biden'ı seçtiğini duyurması' tartışma yarattı.

CNN'in Beyaz Saray muhabiri Jim Acosta, Trump'ın danışmanlarına dayanarak 'başkanın kampanya ekibinin Fox News'a çok kızdığını' duyurdu. Buna göre Trump'ın bir danışmanı, "Öfkeyi kelimelerle anlatmak mümkün değil" dedi.

AP: BIDEN HAWAII'DE KAZANDI

 AP ajansının projeksiyonuna göre, Biden Hawaii'de zaferi garantileyerek 4 delege daha aldı.

AP'nin tahminleri doğrultusunda, Biden'ın şu an 213, Trump'ın 118 delegesi var.

AÇIKLANMAYAN EYALETLERDE DURUM NE?

Joe Biden 200 delegenin üzerine çıkmış görünse, henüz sayımı tamamlamayan eyaletler nihai sonucu Trump lehine net bir şekilde değiştirebilir. Zira Trump, delege sayılarının yüksekliği ile kilit önem taşıyan Florida, Kuzey Carolina, Ohio ve Teksas'ta önde gidiyor.  

ABD Başkanı, postayla kullanılan oyların sayısının yüksek olduğu Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da da Biden'ın önünde. Ancak uzmanlar, Trump'ın özellikle bu üç eyalette önde görünmesini, Cumhuriyetçilerin seçim günü bizzat verdiği oyların önce sayılmasına bağlıyor. Demokratların ise posta yoluyla oy kullandığı, dolayısıyla bu oyların henüz sayılmadığı belirtiliyor. Bu eyaletlerin bazılarında oyların tamamının sayılmasının günler sürebileceği belirtiliyor.

Bununla birlikte, oyların yüzde 94'ünün sayıldığı Florida'da Trump yüzde 51.2 ile önde. Biden'ın oranı ise yüzde 47.7 görünüyor. Trump, oyların yüzde 90'dan fazlasının sayıldığı Kuzey Carolina'da da az farkla önde gidiyor.

AP'YE GÖRE HANGİ ADAY HANGİ EYALETİ ALDI?

Amerikan haber ajansı Associated Press'in (AP) tahminlerine göre, Trump ve Biden'ın şu ana dek kazandığı netleşen eyaletler ve delege sayıları şöyle:

Biden: Washington (12), Oregon (7), Kaliforniya (55), New Hampshire (4), New York (29), Maryland (10), New Jersey (14), Illinois (20), Vermont (3), Virginia (13), New Mexico (5), Colorado (9) Connecticut (7), Massachussets (11), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C. (3)

Trump: Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (5), Wyoming (3), Indiana (11), Batı Virginia (5), Kentucky (8), Arkansas (6), Güney Carolina (9), Oklahoma (7), Mississippi (6), Alabama (9), Tennessee (11), Louisiana (8), Kansas (6), Utah (6), Missouri (10)

ÜÇ KRİTİK EYALETTE BUGÜN SONUÇ ZOR

Bloomberg ajansının muhabirlerinden Saleha Mohsin, kritik eyaletlerden Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania'da oyların tamamının sayılmasının ve sonuçların bugün açıklanmasının çok zor olduğunu duyurdu. Mohsin, eyalet yetkililerine dayanarak, Michigan'da cumaya kadar süreye ihtiyaç duyulduğunu, Pennsylvania'da da kısa süre içinde sonuç açıklanmayacağını belirtti.

BIDEN 200 DELEGENİN ÜZERİNE ÇIKTI

ABD'nin batı eyaletlerinde sandıklar kapanırken, hızlı sonuçlar geliyor.

AP ajansı, Biden'ın delege sayısının 209'a, Trump'ın 118'e yükseldiğini duyurdu.

AP ajansının projeksiyonuna göre, Biden'ın Kaliforniya (55), Oregon (7) ve Washington (12) eyaletlerini kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Trump'ın ise dört delegesi bulunan Idaho eyaletini alması bekleniyor.

AP, Trump'ın altı delegesi bulunan Utah'ı kazandığını da duyurdu.

AP: NEW HAMPSHIRE'DA BIDEN KAZANDI

AP ajansı, dört delegesi bulunan New Hampshire eyaletinde Biden'ın kazandığını duyurdu.

Böylece Biden'ın delege sayısı 135'e yükseldi; Trump ise 108 delegede.

Adaylardan birinin kazanması için en az 270 delege alması gerekiyor. 

KRİTİK EYALETLERDE SON DURUM NE?

ABD seçimlerinde gözler, henüz sonuçların açıklanmadığı bazı kritik eyaletlere çevrildi. Bu eyaletler ve delege sayıları şöyle:

Wisconsin: 10 delegesi var, Demokrat eğilimli.

Michigan: 16 delegesi var. Demokrat eğilimli ama Trump'ın şu an önde gittiği belirtiliyor.

Georgia: 16 delegesi var, Trump önde gidiyor.

Florida: 29 delegesi var. Trump az farkla önde gidiyor.

Kuzey Carolina: 15 delegesi var. Trump önde.

New Hampshire: 4 delegesi var, Biden önde gidiyor.

Ohio: 18 delegesi var, Trump öne geçti.

Pennsylvania: 20 delegesi var. En fazla erken oy kullanılan oylardan biri. 

Teksas: 38 delegesi var. Trump önde gidiyor.

Minnesota: 10 delegesi var, Biden önde gidiyor.

Arizona: 11 delegesi var, Biden önde gidiyor.

Nevada: 6 delegesi var. Demokrat eğilimli.

Iowa: 6 delegesi var, Biden önde gidiyor. 

TRUMP ARAYI KAPATIYOR

AP ajansına göre Trump, Missouri eyaletini de kazanarak delege sayısını 10 artırdı. Buna göre, Biden'ın şu an 131, Trump'ın 108 delegesi var.

TRUMP KANSAS'I KAZANDI

 ABD Başkanı Donald Trump, Kansas eyaletini kazanarak altı delege daha aldı.

DÖRT EYALETTE DAHA SANDIKLAR KAPANDI

Iowa, Montana, Nevada ve Utah eyaletlerinde sandıklar kapandı.

Iowa ve Nevada'da çekişme yaşanması, Biden'ın Nevada'yı kazanması bekleniyor. Trump'ın ise Montana'yı kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

DEMOKRATİK SOSYALİST ADAY KAZANDI

Amerikan Demokratik Sosyalistleri (DSA) isimli grubun üyesi olan Jamaal Bowman, New York'taki seçimlerde ABD Temsilciler Meclisi'ne seçildi. Eski bir öğretmen olan, Demokrat Parti'nin 'sol kanadı'ndan Alexandria Ocasio-Cortez ve Elizabeth Warren'ın desteğini alan Bowman'ın zaferi, ilericiler için önemli bir kazanım olarak görülüyor.

Bowman, gelir eşitsizliğinin azaltılması, herkesin sağlık sistemine erişebilmesi ve ceza yasalarında reform gibi vaatlere dayalı bir kampanya yürüttü. Demokrat siyasetçi, kendisinin de polis şiddetine maruz kaldığını, 11 yaşındayken polisten dayak yiyip yerde sürüklendiğini anlatmıştı.

2019'da bir söyleşide, "Bana sosyalist demek istiyorsanız diyebilirsiniz" ifadelerini kullanmıştı.

HANGİ ADAY NERELERİ KAZANDI?

AP ajansının tahminlerine göre, Trump ve Biden'ın şu ana dek kazandığı kesinleşen eyaletler, delege sayıları ile şöyle:

Trump: Kuzey Dakota (3), Güney Dakota (3), Nebraska (5), Wyoming (3), Indiana (11), Batı Virginia (5), Kentucky (8), Arkansas (6), Güney Carolina (9), Oklahoma (7), Mississippi (6), Alabama (9), Tennessee (11), Louisiana (8)

Biden: New York (29), Maryland (10), New Jersey (14), Illinois (20), Vermont (3), Virginia (13), New Mexico (5), Colorado (9) Connecticut (7), Massachussets (11), Rhode Island (4), Delaware (3), Washington D.C. (3)

Adaylardan birinin seçimi kazandığının kesinleşmesi için 270 delegeye ulaşması gerekiyor.

AP'YE GÖRE BIDEN 131 DELEGEYE YÜKSELDİ

Amerikan haber ajansı AP, Joe Biden'ın son delege sayısını 131 olarak veriyor. AP'nin tahminlerine göre, Bİden 9 delegesi bulunan Colorado'yu da kazandı.

TEMSİLCİLER MECLİSİ'NDE DEMOKRAT SAYISI ARTTI

Cumhuriyetçi Parti'ye ve özellikle Trump'a yakınlığıyla tanınan Fox News kanalı, seçimlerde Demokratların Temsilciler Meclisi'nde 5 koltuk daha kazanacağı tahmininde bulundu.

Seçimlerde, Senato koltukları için verilen yarış da yakından izleniyor. Temsilciler Meclisi'nde halihazırda çoğunluğa sahip olan Demokratların, Senato'da da çoğunluğu kazanıp kazanmayacağı merak ediliyor. 

BIDEN 3 DELEGE DAHA ALDI

 AP'nin tahminlerine göre, Joe Biden üç delegesi bulunan Columbia Bölgesi'ni de kazanarak toplam delege sayısını 122'e yükseltti.

SARAH MCBRIDE, İLK TRANS SENATÖR SEÇİLDİ

Delaware eyaletinde Senato koltukları için yapılan oylamada, Sarah McBride, Amerikan tarihinin açıkça trans olan ilk senatörü seçildi. McBride, ABD'nin en üst düzey trans yetkilisi olacak. 

Yıllardır LGBTQ+ hakları için yaptığı çalışmalarla tanınan Sarah McBride, Barack Obama döneminde de Beyaz Saray'da çalışmıştı. 

AP'YE GÖRE SON DURUM

AP ajansı, son açıklanan eyaletlerle Biden'ın delege sayısını 119'a, Trump'ın 92'ye yükselttiğini duyurdu.

Buna göre sandıkların son kapandığı eyaletlerden Trump Kuzey Dakota (3 delege), Güney Dakota (3 delege), Wyoming (3 delege), Louisiana (8 delege) ve Nebraska'yı (5 delege) kazandı.

Biden New York (29 delege) ve New Mexico'yu (5 delege) aldı. 

KRİTİK EYALETLERDE SANDIKLAR KAPANDI

Seçimin sonucuna önemli etkide bulunacak bazı kritik noktaların da aralarında bulunduğu şu eyaletlerde sandıklar kapandı:

Arizona
Colorado
Kansas
Louisiana
Michigan
Minnesota
New Mexico
New York
Kuzey Dakota
Güney Dakota
Teksas
Wisconsin
Wyoming

AP: INDIANA'YI TRUMP KAZANDI

 Amerikan haber ajansı AP, 11 delegesi olan Indiana eyaletinde Trump'ın kazandığını duyurdu.

AP'nin tahminlerine göre, Biden'ın şu an 85, Trump'ın 72 delegesi var.

CNN: OHIO'DA BIDEN ÖNDE

CNN televizyonu, 18 delegesi bulunan Ohio eyaletinde, Biden'ın yüzde 54.5, Trump'ın ise 44.3 oranında olduğunu duyurdu. En kritik eyaletlerden biri sayılan Ohio'da Hillary Clinton 2016'da kaybetmişti. Trump'ın bu seçimlerde, eyalette yüzde 5 oy kaybına uğradığı tahmin ediliyor.

Eyaletteki oyların yüzde 50'si sayılmış durumda.

ARKANSAS'DA TRUMP KAZANDI

AP ajansı, Arkansas eyaletinde Trump'ın kazanacağını duyurdu. Trump buradan 6 delege aldı. AP'nin projeksiyonuna göre son durum, 85'e 61 olarak Biden'ın lehinde.

AP'YE GÖRE HANGİ EYALETİ KİM KAZANIYOR?

AP ajansının şu ana dek sayılan oylar üzerinden yaptığı projeksiyona göre, Biden delege sayılarında şu an 85'e 55 olarak önde. Kazanan adayın en az 270 delege alması gerekiyor.

Ajansa göre, son gelen sonuçlarla Biden'ın kazanacağı netleşen eyaletler şöyle: Rhode Island, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Illinois, Delaware ve Connecticut.

Trump'ın kazanacağı netleşen eyaletler şöyle: Oklahoma, Tennessee, Mississippi ve Alabama.

Ajans daha önce de, Virginia ve Vermont'u Biden'ın, Batı Virginia ve Kentucky'yi Trump'ın kazanacağının kesinleştiğini duyurmuştu. 

FLORIDA NEDEN ÖNEMLİ?

ABD seçimlerinde en çekişmeli eyaletlerden biri Florida. Eyalet, kazanan adaya 29 delege birden getirmesi ve 'kararsız' olması ile her seçimde çetin bir yarışa sahne oluyor.

Donald Trump 2016 seçimlerinde Florida'yı yüzde 1'in biraz üzerinde bir oranla kazanmıştı. 

Bu seçimlerde ise anketler Biden ile Trump'ı başabaş gösterirken, şu ana dek oy sayımında da dengeler sürekli değişti. Kısa süreliğine öne geçen Biden, birinciliği yeniden Trump'a kaptırdı.

Florida nüfus dağılımı ve oy tercihleri açısından karmaşık bir eyalet olarak görülüyor. Çok sayıda Hispanik seçmene sahip ama eyaletteki Hispanikler, ülkenin diğer yerlerindeki gibi açık ara Demokrat eğilimli değil. Bunun sebebi, Florida'da yaşayan çok sayıda Kübalı Amerikalının 'sosyalizm karşıtı' hissiyat açısından Cumhuriyetçilere yakın durması.

Nüfusunun yüzde 17'sinden fazlasının 65 yaş üzerinde olması nedeniyle ülkede 'Tanrı'nın bekleme odası' olarak anılan eyalette, Trump'ın korona virüsü pandemisindeki kötü yönetiminin sonuçlara Biden lehine yansıyabileceği yorumu yapılıyor.

Florida aynı zamanda, Cumhuriyetçi George W. Bush'un Demokrat Al Gore'a karşı 2000 seçimlerini tartışmalı biçimde garantilediği eyalet olma özelliğini taşıyor.

VIRGINIA'DA BIDEN KAZANDI

 AP ajansı, 13 delegesi bulunan Virginia eyaletini Biden'ın kazandığını duyurdu.

AP'nin verilerine göre, şu an Biden delege sayılarında 16'ya 13 önde. Bir adayın kazanması için eyaletlerdeki 538 delegeden en az 270'ini alması gerekiyor...

BATI VIRGINIA EYALETİNİ TRUMP KAZANDI

Amerikan haber ajansı AP, geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren Batı Virginia eyaletini Trump'ın kazandığını duyurdu. Trump bu eyaletten beş delege aldı.

CNN'E GÖRE FLORIDA'DA BIDEN ÖNDE

CNN International, seçimin en kritik eyaletlerinden Florida'da Biden'a önde gösteriyor. Kanala göre, Biden Florida'da yüzde 50.4 ile önde. Trump ise 48.7 oranında.

İKİ KRİTİK EYALETTE DAHA SEÇİM SONA ERDİ

Çekişmeli eyaletlerden Kuzey Carolina ve Ohio'da sandıklar kapandı. Trump 2016'da bu iki eyaleti de kazanmıştı.  

SENATO SEÇİMLERİNDE İLK SONUÇ

Virginia'da Senato koltukları için yapılan oylamada, Demokrat Senatör Marc Warner, koltuğunu Cumhuriyetçi rakibine kaptırmadı.

Demokrat Parti, bu seçimlerde Senato koltukları için verilen yarışı önde bitirerek Senato çoğunluğunu Cumhuriyetçilerden almayı hedefliyor.

Seçmenler bugün başkanın yanı sıra Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi ile 100 sandalyeli Senato'nun 35 üyesini de seçiyor.

BIDEN VERMONT'U KAZANDI

AP ajansı, Vermont eyaletinde Joe Biden'ın kazandığını duyurdu. Eyaletin 3 delegesi var.

TRUMP KENTUCKY EYALETİNİ KAZANDI

Amerikan haber ajansı AP, Başkan Trump'ın geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren Kentucky eyaletini kazandığını duyurdu. Eyaletin 8 delegesi var.

ABD MEDYASINA GÖRE İLK TAHMİNLER

Amerikan medyası, kapanan sandıklarda şu ana dek sayılan oylara dayanarak şu öngörülerde bulundu. Buna göre,

8 delegesi olan Kentucky eyaletini Trump'ın,

3 delegesi olan Vermont eyaletini Biden'ın,

13 delegesi olan Virginia'yı Biden'ın,

11 delegesi olan Indiana'yı Trump'ın kazanması bekleniyor.

Amerikan seçim sistemine göre, adaylardan birinin kazanan ilan edilmesi için 270 delegeye ulaşması gerekiyor.  

FLORIDA'DA SANDIKLAR KAPANDI

 Kritik eyaletlerden Florida'da sandıklar TSİ 03.00'da kapandı. 

'SAYILMAYAN SEÇİMİ' BIDEN KAZANDI

ABD'ye bağlı özerk toprak statüsünde olan Guam'da 'sonuçlar' açıklandı. Guam bir eyalet olmadığı için seçimlerde oy kullanamayan yaklaşık 4 milyon Amerikan vatandaşının kendi aralarında düzenlediği oylamayı Biden 'kazandı'. Guamlıların yüzde 55'i Biden'a, yüzde 42'si Trump'a oy verdi. 

'İkinci sınıf' vatandaş olmaya karşı çıkan ve seçimlerde oy kullanabilmek isteyen Guam halkı, 1980'den bu yana Washington'ın dikkatini çekmek için kendi oylamalarını düzenliyor. Adada 2016'da Trump'ın kazandığı seçim dışında, 1984'ten bu yana düzenlenen her oylamada ABD'deki gerçek seçimin kazananı sandıktan birinci çıkıyor.

TRUMP'TAN İYİMSER MESAJ

ABD Başkanı Donald Trump, Twitter'dan "Ülkenin her yerinde gayet iyi gidiyoruz. Teşekkürler!" mesajını paylaştı.

İLK SANDIKLAR KAPANDI

Indiana ve Kentucky eyaletlerinin bazı bölgelerinde ilk sandıklar, TSİ 02.00'da kapandı. Başkan Trump'ın, geleneksel olarak Cumhuriyetçilere oy veren iki eyaleti de kazanması bekleniyor. 

Ülke içindeki saat farkı nedeniyle, başka birçok eyalette oy sayımı devam ediyor. Çekişmeye sahne olması beklenen eyaletlerden Georgia ve Florida'da sandıklar TSİ 03.00’te, Pennsylvania'da TSİ 04:00'e kapanacak.

SANDIK BAŞI ANKETLERİNE GÖRE SEÇMEN KRİTERLERİ

Reuters ajansının aktardığı bir sandık başı anketinde, seçmenlerin üçte biri başkan tercihlerinde en önem verdikleri kriterin ekonomi olduğunu söyledi. 

Her 10 seçmenden ikisi, en çok önemsedikleri meselenin Covid-19 olduğunu belirtti. Bununla birlikte seçmenlerin yarısı, ekonomiye zarar verse bile korona pandemisini kontrol altına almanın daha önemli olduğunu söyledi. 10'da dördü de, ülkenin pandemi yönetimini 'çok kötü' bulduklarını belirtti.

Başkan tercihinde en önem verdikleri konunun ırksal eşitsizlik olduğunu söyleyenlerin oranı da 10'da iki oldu. 

BERNIE SANDERS: HER BİR OY SAYILACAK

Trump'ın posta yoluyla gönderilen oyların sayılmasını beklemeden zafer ilan edebileceğine dair haberlere, Demokrat Senatör Bernie Sanders'dan da tepki geldi. Demokrat Parti içinde bu yıl başkan aday adayı da olan Sanders, "Bu seçim Trump 'bitti' dediğinde değil, tüm oylar sayıldığında sona erecek" dedi Sanders, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Seçim her oy sayıldıktan sonra sona erecek. Buna, seçim günü posta yoluyla gelenler ve ordunun kullandığı oylar da dahil. Bu bir demokrasi. Trump'ın hoşuna gitse de gitmese de, her bir oyu sayıyoruz" ifadelerini kullandı.

GENÇLER ARASINDA REKOR KATILIM

Seçimler, rekor bir katılım oranına sahne oluyor. 100 milyondan fazla ABD'linin şimdiden oy verdiği belirtilirken, Kaliforniya eyaletinde rekor katılım bekleniyor. 8.6 milyon Latin seçmenin de oy verdiği belirtiliyor.

Katılım açısından gözlerin çevrildiği bir diğer seçmen kitlesi ise gençler. CNN televizyonu, ülke çapında çok sayıda üniversite kampusunda uzun kuyruklar oluştuğunu duyurdu. En çekişmeli eyaletlerden Pennsylvania'daki Pittsburgh Üniversitesi'nde derse girmeden oy kullanmak isteyen gençlerden oluşan kuyruk, seçim merkezinden üniversiteye uzandı. 

Arizona'da sandıkların yerel saatle sabah 06.00'da açılacak olmasına rağmen 05.30'dan itibaren sıraya girenler oldu; Virginia ve Teksas'ta da uzun kuyruklar oluştu.

BIDEN'IN EKİBİ: KAZANIYORUZ

Joe Biden'ın kampanya ekibinin yöneticisi Jen O'Malley Dillon "Kazanmakta olduğumuz açık" dedi. Gazetecilere brifing veren Dillon, seçim sonuçlarının bu gece netleşeceğine inandıklarını söyledi; seçimi kazanmak için gereken 270 delegeye hangi eyaletlerde kazanarak ulaşabileceklerine dair bir yol haritası çizdi.

Dillon, 20 delegesi bulunan ve bu seçimin kilidi olarak görülen Pennsylvania'da 'önde olduklarını' ama bu eyalette ve Florida'da kaybetseler bile, 270 sayısına ulaşacaklarını söyledi. Dillon, Michigan ve Wisconsin'ın yanı sıra Kuzey Carolina veya Arizona'dan birini kazanmaları halinde sandıktan kendilerinin çıkacağını belirtti.

LATİN SEÇMENLERDEN REKOR KATILIM

Demokratların ve ilerici kesimlerin özellikle kararsız eyaletlerde sandığa götürmek için yoğun çaba sarf ettiği Latin seçmenlerin rekor katılım sergilediği belirtiliyor. Şimdiden, çoğunluğu gençler olmak üzere 8.6 milyon Latin seçmenin oy verdiği sanılıyor.

Arizona, Teksas, Florida, Pennsylvania, Nevada ve Kuzey Carolina'da, erken kullanılan oyların yüzde 33'ünün, 2016'da sandığa gitmeyen Latinler tarafından kullanıldığı belirtiliyor. 

TRUMP: KAYBETMEK BENİM İÇİN ZOR

 ABD Başkanı Donald Trump, Virginia'daki kampanya merkezini ziyaret ediyor. Trump, bir gazeteciden gelen soruya yanıtında, "Henüz bir yenilgi veya zafer konuşması hakkında düşünmüyorum" dedi. Trump, "Kazanmak kolaydır. Kaybetmek hiçbir zaman kolay değildir - benim için değil" diye konuştu. ABD Başkanı, Florida, Arizona ve Teksas gibi kilit eyaletlerde iyi gittiklerini savundu.

SEÇMENE GÖZDAĞI: FBI SORUŞTURMA BAŞLATTI

Görülmemiş bir kaos ve şiddet endişesinin yaşandığı seçim gününde, ABD'nin bir dizi eyaletinde seçmenlere 'evde kalma' çağrısı yapan otomatik aramalar geldiği belirtiliyor.

Reuters ajansı, seçmenleri sindirme girişimi olarak görülen bu aramalar hakkında FBI tarafından soruşturma başlatıldığını duyurdu. Haber, İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir yetkiliye dayandırıldı.

Nebraska eyaletinde bir seçim yetkilisi CNN'e yaptığı açıklamada, yerel bir numaranın göründüğü otomatik aramalarda "Bu bir testtir, güvende ve evde kalın" denildiğini söyledi. Yetkili, seçim merkezlerinin açık ve güvenli olduğunu vurgulayarak seçmenlere "Seçimler önemlidir ve oyunuzun kıymeti vardır" çağrısında bulundu. Atlanta ve Michigan'da da seçmenlere benzer aramalar yapıldığı belirtiliyor. 

ABD'DE EYALETLERDE BAŞKA NE OYLANIYOR?

ABD'de seçmenler bugün başkanın yanı sıra Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi ile 100 sandalyeli Senato'nun 35 üyesini de seçecek. Federal çaptaki bu tercihlerin yanı sıra, bazı eyaletlerde uyuşturucu bulundurma, kürtaj ve cinsiyet eşitliği üzerine bazı yasalar da halk oylamasına sunuluyor: 

Oregon'da, eroin ve kokain gibi ağır uyuşturucuların küçük miktarlarda bulundurulmasının suç olmaktan çıkarılıp çıkarılmaması oylanacak.

Bir dizi eyalette marihuananın şahsi ve tıbbi kullanımının yasal hale getirilip getirilmesi halka sorulacak.

Colorado'da 22 haftadan sonra annenin hayatının tehlikede olmaması halinde kürtajın yasaklanması önerisi oylanacak.

Nebraska ve Utah'ta, eyalet anayasalarında 'bir suça verilecek potansiyel cezalar' arasında köleliği de sayan ifadelerin kaldırılması oylanacak.

Utah'ta ayrıca, eyalet anayasasında cinsiyet eşitliği sağlamak adına, kadın-erkek ayrımı yapan ifadelerin 'bir kişi' olarak değiştirilmesi halka sorulacak.

Kaliforniya'da şüphelilerin kefaletle cezaevinden çıkarılması sistemi, kamu güvenliği ve şüphelinin dava öncesi kaçma riskinin de değerlendirileceği yeni bir sistemle değiştirilmek isteniyor. Bu yasa da halka sorulacak.

KULLANILAN OY SAYISI 100 MİLYONU GEÇTİ

ABD seçimlerinde kullanılan oyların sayısı 100 milyonu geçti. Florida Üniversitesi'nden siyaset profesörü Michael P. McDonald'ın erken ve sandık başında kullanılan oyları saymak için kurduğu ABD Seçimleri Projesi'ne (The United States Election Project) göre, şu ana dek 100 milyondan fazla oy kullanıldı. Bu veri, seçimlerde rekor katılım oranına ulaşılacağı anlamına geliyor.

BIDEN'DAN ÇOCUKLUK EVİNE 'NOT'

Seçim gününün sabahında çocukluğunu geçirdiği eve giden Joe Biden, bir duvara "Tanrı'nın yardımıyla bu evden Beyaz Saray'a..." notunu yazdı.

'TRUMP'IN YMCA ÇALMASINA İZİN VERMEDİK'

Village People grubunun ikonik disko şarkısı YMCA'i kampanya mitinglerinde sık sık kullanıp dans eden Trump'a tepki... Village People'ın solisti Victor Willis, BBC ile söyleşisinde Trump'ı desteklemediğini ve hatta kendisinden, şarkıyı çalmaktan vazgeçmesini istediklerini söyledi.

HARRIS İÇİN HİNDİSTAN'DA AYİN

Biden'ın başkan yardımcısı adayı Kamala Harris'in ailesinin köklerinin dayandığı Hindistan'da özel bir ritüel düzenlendi. Harris'in anne ttarafından dedesi P.V. Gopalan'ın yaklaşık 100 yıl önce doğduğu Thulasendrapuram köyünde, Harris için bu sabah dini bir tören yapıldı. Katılımcılardan biri, "O, bu köyün toprağının kızı" dedi.

İLK SANDIKLARDAN BIDEN ÇIKTI

Amerikan seçimlerinde geleneksel olarak oylamanın ve sayımın en erken başlayıp tamamlandığı iki küçük kasabada da sandıklardan Biden çıktı. New Hampshire eyaletinin ABD-Kanada sınırındaki Dixville Notch kasabasında 5'e 0, yakındaki Millsfield'da da 16'ya 5 olmak üzere Biden lehine oy verildi.

İki kasaba da ilk sonuçları veren noktalar olmaları nedeniyle dünya basını tarafından yakından izleniyor. Ancak bu küçük kasabaların tercihleri, seçimin nihai sonucu bir yana, New Hampshire eyaletinin kendisinin bile başkan tercihi hakkında kesin bir tahmin yürütülmesine olanak tanıyacak ağırlıkta değil. Dixville Notch, 2016 seçimlerinde Hillary Clinton'dan yana oy kullanmıştı.

FIRST LADY MELANIA TRUMP OY VERDİ

Donald Trump'ın eşi Melania Trump Florida'nın Palm Beach bölgesinde oy kullandı. Amerikan basını, Melania Trump'ın oy kullanma merkezinde maske takmayan tek kişi olduğunu yazdı.

'OY KULLANMAK KEYİF VERMELİ'

 Philadelphia'da Joy to the Polls isimli bir tarafsız grup, gergin ortamı yumuşatmak için bir seçim merkezinin dışında dans gösterisi yaptı.

BIDEN AİLE MEZARLIĞINI ZİYARET ETTİ

Joe Biden seçim sabahı, Delaware'de bir kilisede ailesiyle birlikte görüntülendi. Amerikan basını, bu kilisenin mezarlığında Biden'ın 1972'de bir araba kazasında ölen ilk eşi ve kızının yanı sıra 2015'te 46 yaşında kanserden ölen oğlu ile kendi anne-babasının yattığını yazdı. 

ESKİ ADALET BAKANLARINDAN TRUMP'A UYARI

Amerikan kamuoyu, bir yandan seçimleri takip ederken bir yandan da Trump'ın sonuçları kabul etmeyebileceği yönündeki imaları nedeniyle diken üzerinde. Cumhuriyetçi ve Demokrat cephelerden iki adalet bakanı biraraya gelerek, Trump'a karşı bu konuda ortak bir makale kaleme aldı. 

Barack Obama yönetiminin adalet bakanı Eric Holder ve George W. Bush döneminin adalet bakanı Michael Mukasey, Washington Post gazetesine yazdıkları makalede 'Amerikan anayasasının kimseye, istedikleri siyasi sonucu alamadıkları zaman diğer vatandaşların hayatını etkileyecek şekilde davranma hakkını vermediğini' belirtti. İki eski bakan, sonuçlar seçim sonrası şiddete karşı uyarıda bulundu.

Makalede, "Seçimi karşı tarafın kazanmasından daha kötü bir şey olmadığını düşünenler, şunu denesin: Kaybedenlerin sonuçları kabul etmemesi nedeniyle seçimlerin önemli olmadığı bir ülke tahayyyül etmeyi" ifadeleri yer aldı. 

KARARSIZ EYALETLERDE KİM ÖNDE?

Amerikan seçimlerinde delege sayıları ve tek bir partinin kalesi olmamaları nedeniyle 'swing states' olarak anılan kararsız eyaletlerde son durum hâlâ karışık. Uzmanlar bu seneki seçimlerde, Florida, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, Kuzey Carolina ve Arizona'nın sonucu belirleyeceğini düşünüyor.

RealClearPolitics anketine göre Biden bu eyaletlerin ikisinde açık ara önde; üçünde fark çok az ve birinde Trump az farkla önde görünüyor:

Florida: Biden 1.8 puan önde

Pennsylvania: Biden 2.6 puan önde

Michigan: Biden 5.1 puan önde 

Wisconsin: Biden 6.7 puan önde 

Kuzey Carolina: Trump 0.2 puan önde 

Arizona: Biden 0.9 puan önde 

ADAYLAR SEÇİMİ NEREDE İZLEYECEK?

Oylamanın bir gün öncesinde kararsız eyaletlerde peş peşe mitingler düzenleyen Başkan Trump bu sabah Washington'a döndü. Trump'ın günün büyük kısmını Beyaz Saray'da geçirmesi bekleniyor. 

Rakibi Joe Biden ise seçim gününde, önce Pennsylvania'da çocukluğunu geçirdiği Scranton kentine, oradan da Demokratların kalesi Philadelphia'ya gidecek. 

127 BİN OYUN SAYILMAMASI GİRİŞİMİ REDDEDİLDİ

Teksas eyaletinde federal bir yargıç, Cumhuriyetçilerin Houston'da korona virüsü pandemisiyle arabanın içinden oy verilebilen merkezlerde kullanılan yaklaşık 127 bin oyun geçersiz olduğu yönündeki iddiasını reddetti. Yargıç Andrew Hanen, bu oyların Teksas yasalarına göre geçerli olduğuna hükmetti.

ŞİDDET İHTİMALİNE KARŞI ÖNLEMLER ALINIYOR

2020 seçimleri, ABD yakın tarihinin en gergin atmosferlerinden birinde yapılıyor. Trump'ın postayla kullanılan oyları tartışmalı bir zemine çekmeye çalışması, seçimden sonra yaygın protesto gösterilerinin yapılacağı yönünde bir beklentiye de yol açtı. New York ve Kaliforniya'daki dünyaca ünlü büyük mağazalar dahil, ülke çapında birçok dükkanın vitrinleri paravanlarla kapatıldı. Beverly Hills'in meşhur alışveriş caddesi Rodeo Drive da gün boyu kapalı olacak. 

SANDIKLAR AÇILDI

İlk sandıklar Türkiye saatiyle 13.00'da, ABD'nin en doğu noktasında bulunan Vermont eyaletinde açıldı. 

ABD'de bugüne kadar, yaklaşık 98 milyon seçmen posta yoluyla kullandı. Amerikalıların posta yoluyla oy vermesine geçmişte de izin verilse de, korona virüsü pandemisi nedeniyle bu oylarda rekor sayıya ulaşılmış durumda. 

Seçmenler bugün başkanın yanı sıra Temsilciler Meclisi'nin 435 üyesi ile 100 sandalyeli Senato'nun 35 üyesini de seçecek.