ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı açıklamasının tam metni

ABD Başkanı Joe Biden, Ermeni Soykırımı'nı tanıdığı 24 Nisan açıklamasında ne dedi? İşte Biden'ın soykırım açıklamasının tam metni...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın Ermeni Soykırımı'nın 106'ıncı yıldönümünde yaptığı ve 'soykırım' ifadesini kullandığı açıklamanın tam metni özetle şöyle:

'NEFRETİN ÇÜRÜTÜCÜ ETKİSİNE KARŞI HATIRLIYORUZ'

"Her yıl bu günde Osmanlı dönemindeki Ermeni soykırımında ölen herkesin hayatlarını hatırlıyoruz ve böylesi bir mezalimin bir daha yaşanmasını engellemeye yönelik bağlılığımızı yeniden ortaya koyuyoruz. 24 Nisan 1915'te Ermeni entelektüellerin ve cemaat liderlerinin Osmanlı yetkilileri tarafından Konstantinopolis'te tutuklanmasıyla başlayarak, bir buçuk milyondan fazla Ermeni tehcir edildi, katledildi veya bir yok etme kampanyası dahilinde ölümlerine yürüdü. Meds Yeghern'in kurbanlarını, bu yaşananların dehşetinin tarihte hiçbir zaman kaybolup gitmemesi için onurlandırıyoruz. Ve nefretin her türünün çürütücü etkisine karşı sürekli gözümüzün açık kalması için hatırlıyoruz.  

'SUÇLAMADA BULUNMAK İÇİN DEĞİL, TEKRARLANMAMASI İÇİN...'

Hayatta kalanların birçoğu, ABD de dahil dünyanın dört bir yanında yeni evler ve yeni hayatlar bulmak zorunda bırakıldı. Ermeni halkı, güç ve dirençle hayatta kaldı ve toplumlarını yeniden inşa etti. Ermeni göçmenler on yıllar boyunca ABD'yi sayısız açıdan zenginleştirdi fakat atalarından birçok kişiyi bizim kıyılarımıza getiren trajik tarihi de hiçbir zaman unutmadılar. Onların hikâyesini onurlandırıyoruz. O acıyı görüyoruz. Tarihi teyit ediyoruz. Bunu suçlamada bulunmak için değil, yaşananların bir daha asla tekrarlanmamasını garanti etmek için yapıyoruz.

'BAĞNAZLIĞIN KÖTÜLÜĞÜYLE LEKELENMEMİŞ BİR DÜNYA İÇİN...'

Bugün, kaybedilenlerin yasını tutarken, gözümüzü aynı zamanda geleceğe de -çocuklarımız için inşa etmeyi umduğumuz dünyaya da çevirelim. Bağnazlık ve hoşgörüsüzlüğün günlük kötülükleriyle lekelenmemiş, insan haklarına saygı gösterilen, bütün insanların hayatlarını onur ve güvenlik içinde sürdürebildiği bir dünyaya. Dünyanın hiçbir yerinde yeni mezalimlerin meydana gelmemesini önlemek yönündeki ortak kararlılığımızı yineleyelim. Ve dünyanın her yerindeki halklar için iyileşme ve uzlaşmayı hedefleyelim.

Amerikan halkı, 106 yıl önce bugün başlayan soykırımda yok olan bütün Ermenileri onurlandırmaktadır." (DIŞ HABERLER)