ABD Başkanı Biden: Çin saldırırsa Tayvan'ı koruruz

CBS kanalına konuşan ABD Başkanı Joe Biden, Çin'in saldırması durumunda ABD ordusunun Tayvan'ı 'koruyacağını' dile getirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in olası bir saldırısına karşı Tayvan’ı 'koruyacaklarını' söyledi. Amerikan CBS kanalına bir röportaj veren Biden, bu sözlerinin ardından, “Yani ABD ordusu Tayvan’ı mı savunacak?” diye sorulmasının üzerine “Evet” yanıtını verdi. Biden, “Tek Çin politikamız devam ediyor. Tayvan, bağımsızlık üzerine kendi yorumunu yapıyor. Biz de bu konuda farklı bir yöne ilerlemiyoruz, Tayvan’ı bağımsızlık için cesaretlendirmiyoruz. Bu onların kendi kararı" ifadelerini kullandı. 

Biden, benzer yorumları mayıs ayında da yapmış ve Çin’in olası bir işgali durumunda Tayvan’ı savunacaklarını söylemişti. Ancak hemen ardından Beyaz Saray’dan bir açıklama yapılmış ve 'Amerika’nın yıllardır benimsediği ‘Tek Çin’ politikasından vazgeçmediği' duyurulmuştu. Bu röportajın ardından Beyaz Saray yine bir açıklama yayımladı, “Sayın Biden Tayvan politikamızın değişmediğini de bir kez daha net bir şekilde ifade etmiştir” denildi. ABD Başkanı, geçen yıl ekim ayında ve bu yıl mayıs ayında askeri operasyona ihtimalini açıkça dile getirmişti. 

Bu ayın başında ABD, Tayvan’a 1.1 milyar dolar değerinde silah ve füze savunma sistemi satma kararını açıklamış, bu karar Çin’le gerilimin tırmanmasına yol açmıştı. ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ağustos ayında adaya yaptığı ziyaretin ardından gerilim daha da tırmanmıştı. Ziyaretin ardından Çin, Tayvan çevresinde beş gün süren bir askeri blokaj uygulamış, ABD de Çin ordusunun Ada etrafında füze denemeleri yaptığını iddia etmişti. Ancak Pekin yönetimi bu iddiayı doğrulamadı, Tayvan ise füzelerin tehdit yaratmayacak bir şekilde atmosfere fırlatıldığını savunmuştu. (BBC Türkçe)