ABD basını: Erdoğan 2028’de görevi bırakacak mı?

NYT'de yayınlanan "Erdoğan 2028'de görevi bırakacak mı?" başlıklı analizde, "Erdoğan, cumhurbaşkanlığı dışında nüfuzunu başka yollarla da sürdürebilir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turunun kesin sonuçlarının açıklanmasıyla beraber dünya basını da tamamlanan seçim süreciyle ilgili analizlere yer vermeyi sürdürüyor. ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times'da (NYT) yayınlanan "Erdoğan 2028'de görevi bırakacak mı?" başlıklı analizde, "Türkiye toplumunda bu kadar derin bir etki yaratan ve dış politikayı kişiselleştire Erdoğan 2028'de gider mi?” diye soruldu.

Analistlere göre bu sorunun yanıtının 'karmaşık' olduğunu yazan NYT'de, iki dönem kuralına rağmen Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Erdoğan'ın adaylığına izin verdiği hatırlatıldı. NYT, iktidar milletvekilleri meclis oylamasıyla cumhurbaşkanının ikinci dönemi bitmeden seçime gidilmesine karar verirse teknik olarak Erdoğan'ın yeniden yarışabileceğini aktardı.
Erdoğan'ın geçtiğimiz haftalarda CNN'e verdiği söyleşiye işaret eden NYT, Erdoğan'ın 2028'den sonra yarışmayı düşünmediğini söylediğini aktardı.

'SİYASETTEKİ NÜFUZUNU BAŞKA YOLLARLA DA SÜRDÜREBİLİR'

"Yine bir birçok Türk, bu kadar uzun süredir gücü elinde tutan bir adamın geri adım attığını hayal etmekte zorlanıyor" ifadelerinin kullanıldığı analizde, "69 yaşındaki Erdoğan, cumhurbaşkanlığı dışında nüfuzunu başka yollarla da sürdürebilir" değerlendirmesine yer verildi. Erdoğan'ın yeniden AK Parti'nin başına geçerek siyasetteki nüfuzunu sürdürebileceği, cumhurbaşkanı yardımcısı olabileceği, hatta parlamenter sisteme dönülürse yeniden başbakanlık koltuğuna bile oturabileceği yorumu yer aldı.

BLOOMBERG: TÜRKİYE DAHA FAKİR VE DAHA YALNIZ OLABİLİR

Bloomberg ise, Erdoğan'ın mevcut politikalarda ısrarcı olması halinde Türkiye'nin 'daha fakir ve daha yalnız' olacağını yazdı. "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hiç şüphesiz son seçim zaferini, hırçın dış ve ekonomi politikalarını sürdürmek için bir vekalet olarak okuyacaktır" ifadelerinin kullanıldığı analizde, "Rakiplerini sistematik olarak ortadan kaldırması, medya üzerinde hakimiyet kurması ve devlet araçları üzerindeki kontrolü, ona muhalefet adayı Kemal Kılıçdaroğlu karşısında büyük avantajlar sağladı" denildi.

Bloomberg'de şu yorumlara yer verildi: "Erdoğan'ın haklı hissetmek için nedenleri var. Burnu kanayan enflasyona ve hükümetin şubat ayındaki yıkıcı depreme verdiği zayıf tepkiye duyduğu öfkeye rağmen, ikinci turda oyların yaklaşık yüzde 52'sini alarak kolayca zafer kazandı. İlk turda katılım yüzde 90'a yaklaştı. Türkiye'nin muhafazakar, milliyetçi çoğunluğu arasında Erdoğan gerçekten popüler olmaya devam ediyor."

'MEHMET ŞİMŞEK GİBİ İSİMLERİ EKİBİNE ALMALI'

Erdoğan'ın eski ekonomi bakanı Mehmet Şimşek gibi isimleri kabinesine katması gerektiğini yazan Bloomberg'de şu değerlendirmeler yer aldı: "Tutum değişikliği ve Ukrayna savaşını sona erdirmek için müzakerelerden savunma üretimine ve Afrika'daki ortak kalkınma projelerine kadar potansiyel işbirliği alanlarına odaklanmak ilişkileri istikrara kavuşturacak ve Erdoğan'ın bir devlet adamı olarak itibarını parlatacaktır." (DIŞ HABERLER)