ABD basını: CIA Başkanı, İsrail ve Katar'la yeni rehine anlaşmasını görüşecek

ABD'nin Axios haber sitesine konuşan ABD ve İsrailli kaynaklar, CIA Başkanı Burns'ün Polonya'da Katar Başbakanı ve Mossad Başkanı ile yeni rehine takası anlaşmasını görüşeceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Merkezî İstihbarat Teşkilatı (CIA) Başkanı Bill Burns'ün 18 Aralık Pazartesi günü Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman bin Casim El Sani ve İsrail'in dış istihbarat örgütü Mossad Başkanı David Barnea ile Polonya'nın başkenti Varşova'da bir araya geleceği iddia edildi. ABD basınına yansıyan haberlere göre, görüşmede, İsrail ve Hamas arasında yeni bir rehine takası anlaşması olasılığı ele alınacak.

Axios haber sitesinin iki ABD'li ve İsrailli yetkiliye dayandırdığı haberine göre, CIA Başkanı Burns'ün Katar Başbakanı ve Mossad Başkanı ile görüşmesi, Katar Başbakanı El Sani ile Mossad Başkanı Barnea'nın Norveç'in başkenti Oslo'da görüşmesinden üç gün sonra gerçekleşecek. Bu görüşmenin gündeminde de Hamas'ın elindeki İsrailli rehinelerin serbest bırakılması karşılığında Gazze'de geçici ateşkes ve İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılmasını öngören bir anlaşma ihtimali vardı.

'ŞARTLAR ÜZERİNDE UZLAŞMAYA VARMAK ARTIK DAHA ZOR'

İsrailli yetkililere göre, 'Burns'ün müzakerelere sürekli müdahil olması yeni bir anlaşma sağlanması açısından kritik öneme sahip.' CIA, Burns'ün görüşme takvimi konusundaki soruları yanıtsız bırakırken, İsrailli yetkililer, bu sefer olası bir yeni anlaşmanın şartları üzerinde uzlaşmaya varmanın daha zor olacağı görüşünü dile getirdi.

Buna göre, İsrail'in halihazırda Gazze'deki saldırıları Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinwar üzerinde baskı oluşturmaya odaklıyken, Hamas ateşkes ilan edilmesini talep ediyor. Bu durum ise 'müzakereler için çok küçük bir alan' bırakıyor. 

Son günlerde Hamas yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda, olası bir rehine takası anlaşması için müzakerelerin yeniden başlaması için ön koşul olarak İsrail'in Gazze'deki saldırılarına son vermesi gösterilmişti. İsrail ordusunun 15 Aralık Cuma günü Gazze'deki üç İsrailli rehineyi 'yanlışlıkla' öldürdüğünü açıklaması ise İsrail hükümeti üzerindeki yeni rehine takası anlaşması baskısını artırmıştı. (DIŞ HABERLER)