ABD basını: Çavuşoğlu Blinken'la görüşmesinde karışık sinyaller verdi

AP, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun ABD'li mevkidaşı Blinken'la yaptığı görüşmede Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine endişelerine ilişkin "karışık sinyaller" verdiğini yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu arasında New York'ta yapılan görüşmenin ardından altı cümlelik ortak açıklama yapıldı. Açıklamada, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliği tartışmalarıyla ilgili ifadelere yer verilmedi.

ABD merkezli Associated Press (AP) yayınladığı haberde görüşmeye ilişkin detaylara yer verdi.  Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğine karşı giderek sert bir tavır aldığı ifade edilen haberde, ABD'nin Türkiye'nin NATO'ya muhalefeti konusunda netlik elde etmek istediğine dikkat çekildi. 

'TÜRKİYE İNATÇI BİR MÜTTEFİK'

Çavuşoğlu'nun Blinken ile görüşmesinde "karışık sinyaller" verdiği belirtilen haberde, Finlandiya ve İsveç'in NATO'ya katılma isteğinin nedenlerinin anlaşıldığı ancak Erdoğan'ın ise güvenlik endişeleri taşıdığı yönünde açıklama yaptığı kaydedildi. Haberde, "ABD'li yetkililer, uzlaşmaya dayalı 30 üyeli bir ittifak içinde inatçı bir müttefikle başa çıkmak için gereken diplomasinin hassasiyetinin altını çizerek Türkiye'nin pozisyonu hakkında yorum yapmayı reddetti" denildi.

'SÖZDE DEĞİL UYGULAMADA ÇÖZÜM'

Çavuşoğlu'nun görüşmede İsveç'le ilgili PKK'ye destek verildiği suçlamasını yinelediği ve "Herkes Türkiye'nin endişelerinin giderilmesi gerektiğini söylüyor ama sözde değil uygulamada olmalı" dediği aktarıldı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ise görüşme sonrası yaptığı açıklamada, NATO'nun genişleme sürecinin başarılı olmasını sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

'AÇIK VE YAPICI DİYALOG' MESAJLARI

Anadolu Ajansı'nın (AA) aktardığına göre, Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması çerçevesinde görüşmenin yapıldığı belirtilen açıklamada "Türkiye ve ABD, mevcut jeopolitik sınamalar karşısında birlikte ve yakın çalışma kararlılığındadır. Türkiye-ABD Stratejik Mekanizması kapsamında öngörüldüğü üzere, ikili iş birliğini açık ve yapıcı diyalog yoluyla geliştirmeyi hedeflemektedir" denildi. 

Açıklamada, "Bakanlar ayrıca Rusya'nın kabul edilemez savaşına karşı Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini teyit etmişlerdir. Bu çerçevede, Türkiye ve ABD savaşın sona erdirilmesini teminen bir çözüm bulunmasına yönelik desteklerini yinelemişlerdir" ifadelerine yer verildi. 

BAKANLIK DUYURMUŞTU

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Çavuşoğlu'nun bugün sona erecek New York ziyaretinin amacının "BM Genel Kurulu çatısı altında ilk kez gerçekleştirilecek Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu'na katılmak" olduğunu duyurmuştu.

Açıklamada, "Ziyaret çerçevesinde Sayın Bakanımız, 18 Mayıs 2022 tarihinde, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın ev sahipliğinde New York'ta Birleşmiş Milletler Merkezinde gerçekleştirilecek olan 'Küresel Gıda Güvenliği Eylem Çağrısı' adlı Bakanlar düzeyindeki toplantıya katılacak ve bazı ikili görüşmeler gerçekleştirecektir" ifadeleri yer almıştı. Ayrıca, "Sayın Bakanımız ayrıca, ABD Dışişleri Bakanı Blinken'la Türkiye-ABD Stratejik Mekanizmasının Dışişleri Bakanları düzeyindeki ilk görüşmesini gerçekleştirecek, New York'ta Türk-Amerikan toplumu mensuplarıyla da bir araya gelecektir" denilmişti. (DIŞ HABERLER)