ABD, Avrupa'nın Rusya'yla enerji ticaretini sonlandırma hedefinde: Yıl sonuna kadar gaz tedarik edilecek

ABD, Avrupa ülkelerinin Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmak için yıl sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD ve Avrupa Birliği (AB), Avrupa'nın Rusya'ya enerji bağımlılığını azaltmaya yönelik yeni bir anlaşmaya vardı. Buna göre ABD, Avrupa ülkelerine 2022’nin sonuna kadar en az 15 milyar metreküp sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tedarik edecek.

Reuters haber ajansı, ABD Başkanı Joe Biden'ın duyurduğu yeni anlaşma kapsamında AB'nin bu yıl Rus gazını üçte iki oranında azaltma planını uyguladığını duyurdu. Rusya, AB'nin en büyük doğalgaz tedarikçisi konumunda ve Avrupa ithalatının yüzde 40’tan fazlasını oluşturuyor.

AVRUPA ÜLKELERİ 'RUBLE' KARARINA TEPKİLİ

Rusya'nın enerji devi Gazprom her gün yaptığı açıklamalarda Avrupa'nın gaz taleplerini "olağan" bir şekilde karşıladığını duyururken Moskova ise gaz ticaretinde ruble para birimini uygulamaya kararlı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in "dost olmayan ülkeler" listesindeki ülkeler için duyurduğu ruble kararına Avrupa ülkelerinin uymaması için Ukrayna Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan çağrılar da devam ediyor.

Öte yandan, Rusya petrol ve doğalgaz ithal etmek isteyen bazı ülkelerin Bitcoin ile ödeme yapmasına izin vermeyi de planlıyor. Rusya'da Enerji Komitesi Başkanı Pavel Zavalny, "Rusya'ya karşı yaptırım ve baskı uygulamayan ülkeler" için Bitcoin de dahil olmak üzere ödeme planlamaları üzerine hazırlık yapıldığını duyurdu. (DIŞ HABERLER)