ABD Adalet Bakanlığı'ndan Musk'ın şirketi SpaceX'e 'ayrımcılık' davası

ABD Adalet Bakanlığı, Elon Musk'ın SpaceX şirketinin işe alımlarda sığınmacı ve mültecilere ayrımcılık yaptığı iddiasıyla dava açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Adalet Bakanlığı, Elon Musk'ın şirketi SpaceX'e dava açtığını duyurdu. Davanın gerekçesi, şirketin SpaceX'teki pozisyonlar için vatandaşlık durumları sebebiyle sığınmacıları ve mültecileri değerlendirmeye almayı reddetmesi olarak açıklandı.

The Guardian'ın aktardığına göre, ABD Adalet Bakanlığı, 24 Ağustos Perşembe günü açtığı davada, şirketi 'işe alım yaparken mültecilere ve sığınmacılara karşı ayrımcılık yapmak' ile suçladı. Bakanlıktan yapıla açıklamada, SpaceX'in 'vatandaşlık durumları sebebiyle mültecileri ve sığınmacıları rutin olarak iş başvurusu yapmaktan caydırdığı ve bu kişileri işe almayı ya da iş için değerlendirmeye almayı reddettiği' ifade edildi. 

'FEDERAL YASALAR İHLAL EDİLDİ'

Bakanlık, bundan 2 yıl önce, SpaceX'in ABD vatandaşı olmayanlara karşı ayrımcılık yaptığı iddiasının dile getirildiği bir şikayet aldığını ve bunun üzerine soruşturma başlatıldığını duyurmuştu. ABD Dışişleri Bakanlığı Medeni Haklar Departmanı Başsavcı Yardımcısı Kristen Clarke, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, soruşturma sonuçlarını paylaştı. Buna göre, Spacex'in 'vatandaşlık statüleri dolayısıyla sığınmacı ve mültecileri adil bir biçimde değerlendirmediği veya işe almadığı ve bu kişilere, federal yasalara aykırı bir biçimde, yeterliliklerine bakılmaksızın bir işe alma yasağı uyguladığı' tespit edildi.

Clarke'ın açıklamasına göre, soruşturma sonuçları, SpaceX'in işe alım çalışanları ve üst düzey yetkilileri 'sığınmacı ve mültecileri şirketteki iş fırsatlarından yararlanmaktan etkin bir biçimde caydıracak eylemlerde bulunmuştu.' Clarke, "Bu dava ile birlikte SpaceX'i yasa dışı istihdam eylemleri konusunda sorumlu tutacağız ve sığınmacılar ile mültecilerin iş fırsatları için adil bir şeklide rekabet edebilecekleri ve yetenekleriyle SpaceX'in iş gücüne katkıda bulunabilecekleri bir telafi arayacağız" dedi. SpaceX şirketi, konuyla ilgili yorum talebine yanıt vermedi. (DIŞ HABERLER)