AB Zirvesi'nde Zelenskiy-Orban gerilimi: Kiminle olduğuna karar ver

Brüksel'de bugün devam eden AB Liderler Zirvesi'ne Ukrayna lideri Zelenskiy'in Macaristan Başbakanı Orban'a yönelik sözleri damga vurdu. Zelenskiy, Orban'a "Kiminle olduğuna karar ver" diye seslendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülkenin liderlerinin katılımıyla Belçika'nın başkenti Brüksel’de dün başlayan AB Liderler Zirvesi bugün sona erecek. Zirveye katılan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, toplantıya videokonferans yöntemiyle bağlanan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in sert sözleriyle karşılaştı. Zelenskiy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakın ilişkileriyle anılan Orban'dan "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında taraf seçmesini" istedi.

Zelenskiy, AB Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada AB üyesi ülkelere "biraz geç olsa da Rusya'ya yaptırım kararları uyguladıkları için teşekkür ettiğini" ifade etti. Konuşmasında, AB liderleriyle ilgili görüşlerini de paylaşan Zelenskiy, Macaristan lideri Orban'a "Kiminle olduğuna karar vermelisin" sözlerini yöneltti.

'YAPTIRIM UYGULAMA KONUSUNDA KARARSIZSIN'

Orban'a "Dinle Viktor, Mariupol'da ne oluyor biliyor musun?" sorusu soran Zelenskiy, Macaristan'ın da trajik bir tarihi olduğunu ifade etti. Tuna Nehri kıyısında 1944-1945 yıllarında Nazilerin katlettiği Macar Yahudiler için dikilen anıta dikkat çeken Zelenskiy, "Lütfen su kenarına gidersen o ayakkabılara bak. Bugünün dünyasında toplu cinayetlerin nasıl yeniden yaşanabileceğini gör. Rusya bugün bunu yapıyor. Aynı ayakkabılar yine var. Mariupol'da aynı insanlar var. Binlercesi var. Bu insanlar öldü ve sen yaptırım uygulama konusunda kararsızsın" ifadelerini kullandı.

ORBAN'IN OFİSİNDEN AÇIKLAMA: SİLAH GÖNDERMEYECEĞİZ

Orban ise zirvede Zelenskiy'in sözlerine yanıt vermezken Macaristan'ın Ukrayna kriziyle ilgili tutumuna ilişkin hükümetin basın ofisinden açıklama yapıldı. Açıklamada, Budapeşte'nin Ukrayna'ya silah göndermeme kararını değiştirmeyeceği ve Rusya'yla enerji ticaretinin devam edeceği belirtilerek "Böyle bir karar, savaşın bedelini Macar ailelerin ödemesi anlamına gelir" denildi (DIŞ HABERLER)