AB'de gündem 'aşı patenti': Patent kaldırılmasın, dozlar dağıtılsın

Von der Leyen, Covid-19 aşılarında patent haklarının kaldırılması yerine 'dozların paylaşılması gerektiğini' söyledi. Macron da, patent konusunun 'bugünün meselesi olmadığını' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 aşılarının üretim kapasitesini artırmak için patentlerinin askıya alınması yönündeki tartışmalar Porto'da yapılan Avrupa Birliği (AB) Zirvesi'nde gündeme geldi. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, aşı patentlerinin kaldırılmasının 'kısa ve orta vadede sorunları çözmeyeceğini' söyledi. AB temsilcisi aşı patent haklarının kaldırılması yerine aşıya sahip ülkelerin bunu paylaşmaları, aşı ithalatının sınırlandırılmaması ve üretime yatırımın artırılmasını önerdi.

Von der Leyen ABD'nin aşı patentlerinin kaldırılması yönündeki önerisinin tartışılmasına açık olduğunu da vurguladı. Ancak bunun için farklı bütün bakış açılarının dikkate alınması gerektiğini söyleyen von der Leyen, "Çünkü aşıya dünyanın tamamında ihtiyacımız var" dedi.

'AŞILARI BAŞKA ÜLKELERE GÖNDERİN' ÇAĞRISI

Avrupa'nın elindeki aşıları paylaşmaya başladığını söyleyen AB temsilcisi, 650 bin doz aşının Batı Balkan ülkelerine gönderildiğini hatırlattı. Von der Leyen, "Avrupa böylesine büyük çapta aşı ithal eden dünyanın tek demokratik bölgesi" ifadelerini kullandı. AB sınırları içinde üretilen aşıların yarısının dışarıya gönderildiğini ifade eden von der Leyen, diğer ülkeleri de bunu örnek almaya çağırdı. Aşı üretim kapasitesinin artırılmasında sadece Avrupa'nın önemli olmadığına da işaret eden Ursula von der Leyen, "İlaç şirketleriyle örneğin Afrika'daki üretim kapasitesinin de artırılması için iş birliği yapmak zorundayız" diye konuştu.

MACRON: TEMEL SORUN DOZLARIN DAĞITILMASI

Covid-19 aşılarında fikri mülkiyet hakları konusunun 'bugünün meselesi olmadığını' söyleyen Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İngiltere ve ABD'nin 'aşıların ve bileşenlerinin daha geniş çapta ihracatını engellediklerini' savundu. Macron, daha önce aşıda patent hakkının kaldırılmasına 'sıcak bakmadığını' açıklayan Alman hükümetiyle aynı fikirde olduğunu belirtti. 

"Aşıları nasıl üreteceğini bilmeyen bilmeyen laboratuvarlara fikri mülkiyet verebilir misiniz?" diyen Fransa Cumhurbaşkanı, "Dayanışmanın temel sorunu dozların dağıtılmasıdır" ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz günlerde AB'den yapılan açıklamada, Covid-19 aşılarının patentlerinin geçici olarak askıya alınması yönünde ABD’den gelen önerinin görüşebileceği belirtilmişti. Almanya hükümeti sözcüsü ise, 'fikri mülküyet hakkının korunmasının bir inovasyon kaynağı olduğunu ve bunun gelecekte de böyle kalması gerektiğini' ifade etmişti. (DW Türkçe/DIŞ HABERLER)