AB yetkilisi: Taliban şu an Afganistan'ın yüzde 65'ini kontrol ediyor

Brüksel'de gazetecilere brifing veren üst düzey bir AB yetkilisi, Taliban'ın Afganistan'ın yüzde 65'ini kontrol ettiğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Afganistan'da ABD ve NATO birliklerinin çekilmeye başlamasına paralel olarak Taliban'ın ilerlemesi sürerken, üst düzey bir AB yetkilisi örgütün şu an ülke topraklarının yüzde 65'ini kontrol ettiğini söyledi. Brüksel'de gazetecilere brifing veren yetkili, Taliban'ın Afganistan'ın kuzeyinde birçok noktayı ele geçirerek, Kabil hükümetini kuzeydeki geleneksel desteğinden mahrum bırakmaya çalıştığını belirtti.

AB yetkilisi, Taliban'ın şu an 11 eyalet başkentini daha ele geçirme tehdidinde bulunduğunu ve bir tür geçiş yönetimi kurulmasının önünü açacak bir siyasi anlaşma için barış arama vaadini yerine getirmediğini söyledi.

AB'nin Afganistan'da bir iç savaştan da kaçınmak istediğini belirten yetkili, ülkenin daha büyük bir uyuşturucu üreticisi veya 'devasa bir göç akınının' kaynağı haline gelmesini istemediklerini aktardı. AB yetkilisi, son aylarda ülke içinde 400 binden fazla Afgan'ın evinden olduğunu ve son günde İran'a kaçanların sayısında artış yaşandığını ekledi. Ülkede hükümet güçleri ile Taliban arasında artan şiddet nedeniyle insani yardım göndermenin giderek daha zor olduğu da belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi (ICRC) de, Afganistan'da yüz binlerce sivilin tehdit altında olduğunu açıkladı. Sivillerin korunması için ateşkes çağrısında bulunan Kızılhaç, yaralıların tahliyesine izin verilmesini istedi. (DIŞ HABERLER)