AB: Venezuela'nın seçim sonuçlarını tanımıyoruz

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Venezuela'da sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu destekleyen ittifakın kazandığı ancak muhalefetin boykot ettiği seçimlerin sonuçlarını tanımadıklarını açıkladı. Borrell, seçimlerin demokratik olmadığını savunarak Caracas hükümetine oylamayı yenileme çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB), Venezuela'da sosyalist Devlet Başkanı Nicolas Maduro'yu destekleyen ittifakın kazandığı açıklanan parlamento seçimlerinin sonuçlarını tanımadığını açıkladı. AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, sağ muhalefetin boykotu nedeniyle katılım oranının yüzde 31'de kaldığı seçimlerin yenilenmesi çağrısı yaptı.

'DIŞİŞLERİ BAKANLARININ TOPLANTISINDA KARAR ALINDI' 

AB dışişleri bakanlarının toplantısının ardından basın açıklaması yapan Borrel, Venezuela seçimlerinin sonuçlarını tanımama kararı aldıklarını söyledi. Oylamanın 'normal demokratik kurallara uygun yapılmadığını' savunan Borrel, Venezuelalı yetkililere adil ve özgür seçimler düzenleme çağrısında bulunduklarını söyledi.

İNGİLTERE: SONUCU KABUL ETMİYORUZ

Bu arada İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, dünkü seçimlerin adil ve özgür bir ortamda yapılmadığı, seçimde Uluslararası Temas Grubu'nun koşullarının karşılanmadığı öne sürüldü.

İngiltere'nin 6 Aralık'ta yapılan seçimi "meşru" görmediğinin ve seçimde çıkan sonucu da kabul etmediğinin kaydedildiği açıklamada,  "İngiltere 2015'teki ulusal meclis sonuçlarını tanıyor. Aynı zamanda Juan Guadio'yu  Venezuela’nın geçici anayasal başkanı olarak kabul ediyoruz" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Venezuelalıların özgür, adil ve etkin bir Cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerine ihtiyacı var. İngiltere, ülkede demokrasiyi yeniden tesis etmenin Venezuelalıların karşı karşıya kaldığı siyasi, ekonomik ve insani krizleri sona erdireceğini düşünüyor. Tüm liderleri bu çözümü destekleyecek bir çözüme davet ediyoruz."

MUHALEFET SÜRECİ BOYKOT ETTİ 

Venezuela'da muhalefetin boykot ettiği seçimlerde kullanılan 5.2 milyon yüzde 67.6'sını, Maduro'yı destekleyen partilerin oluşturduğu Büyük Vatansever Kutup ittifakı kazanmıştı. Maduro seçimlerden sonra "Şüphesiz büyük bir zafer" açıklaması yaparken, sağcı muhalefet sonuçları reddetmişti. Seçim komisyonunun oluşturulmasına da katılmayan muhalefet, oylamaya giden süreçte usülsüzlük yapıldığını savunmuştu. (DIŞ HABERLER)