AB-Ukrayna zirvesi: Silah desteği anayasal olarak mümkün değil

Yarın düzenlenecek AB-Ukrayna zirvesi öncesinde konuşan Johannes Hahn, AB Komisyonu'nun Ukrayna'ya silah vermesinin anayasal olarak mümkün olmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun bütçeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, yarın yapılacak AB-Ukrayna Zirvesi öncesinde toplam 400 milyon euro'luk yeni destek paketi açıkladıklarını duyurdu. Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda düzenlenen Ukrayna konulu oturumda konuşan Hahn, "(Yarınki zirvede) Ukrayna'nın reform çabalarını ele alacağız. Mevzuatının AB ile daha fazla uyumlaştırılması ve sektörel iş birliğini geliştirmek için atılacak diğer adımların ana hatlarını çizeceğiz" dedi.

'UKRAYNA'YA SİLAH VERİLMESİ ANAYASAL OLARAK MÜMKÜN DEĞİL'

AB'ye katılımın 'uzun soluklu bir maraton olduğunu' söyleyen Hahn, Komisyon'un bu yolda Ukrayna'yı destekleyeceğini ancak kararı AB Konseyi'nin oy birliğiyle alacağını hatırlattı. Hahn, "400 milyon avroluk yeni bir destek paketi açıklıyoruz" dedi. Oturumda söz alan milletvekillerinin bazı eleştirileri üzerine Hahn, Komisyon'un "Ukrayna'ya silah vermesinin anayasal olarak mümkün olmadığını ve bu yöndeki söylemlerin 'popülist' olduğunu" söyledi.

Hahn, Ukrayna'nın yeniden yapılandırılması için Rus devletine ve oligarklarına ait dondurulmuş varlıkların kullanılacağı konusunda geniş bir uzlaşma olduğunu belirterek "'Ukrayna'ya borç yerine neden hibe vermediğimiz' sorusu vardı. Günün sonunda hızlı bir şekilde yardım etmemizi sağlayacak olasılık buydu. Ancak önümüzdeki 10 yıl içinde bu kredilerin faizlerinin karşılanması konusunda üye devletlerin anlaştığının altını çizmek isterim" diye konuştu.

'AB, UKRAYNA'YI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEK'

Oturumda AB Konseyi adına dönem başkanı İsveç'in Savunma Bakanı Pal Jonson da söz aldı. Yarınki zirvenin savaşın başından ve Ukrayna'nın aday ülke statüsü almasında bu yana yapılacak ilk liderler toplantısı olduğunu anımsatan Jonson, "AB, mesajımızı yüksek sesle ve net bir şekilde yinelemek için bu fırsatı kullanacaktır. AB, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı sebepsiz ve haksız savaşını şiddetle kınıyor. AB, Ukrayna'yı siyasi, mali, askeri ve insani yönden, gerektiği sürece desteklemeye devam edecek" ifadelerini kullandı.

Jonson, zirvede AB liderlerinin Ukrayna'yı 'bu zor zamanlar göz önüne alındığında etkileyici olan reform çabalarına' desteklerini yineleyeceklerini, madencilikten sağlığa kadar pek çok sektörde ilişkileri daha da derinleştirme taahhüdünde bulunacaklarını söyledi. Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçlarıyla ilgili çalışmanın sürdüğünü ve AB'nin Uluslararası Ceza Mahkemesini bu konuda destekleyeceğini yineleyen Jonson, "Yarınki zirve, AB'nin Ukrayna'yı ne kadar sürerse sürsün desteklemeye devam edeceğini bir kez daha gösterecek" dedi.

ZİRVE YARIN BAŞLIYOR

AB ile Ukrayna yönetimi, yarın düzenlenecek zirve toplantısında, Ukrayna'nın AB üyelik süreci, Rusya'ya karşı savaşında AB'nin Ukrayna'ya desteği ve olası barış süreci gibi başlıklarda birçok konu görüşülecek. AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile AB Komisyonu üyelerinin çoğu, yarın Ukrayna'ya giderek Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ve hükümet üyeleriyle bir araya gelecek. Toplantının yeri ve zamanı hakkında detaylı bilgiler güvenlik gerekçesiyle paylaşılmıyor.

Zirvenin sonunda Michel, von der Leyen ve Zelenskiy'in katılması beklenen basın toplantısı da yine aynı gerekçeyle canlı yayımlanmayacak. 24 Şubat 2022'de Rusya'nın saldırısıyla savaşın başlamasından sonra ilk kez düzenlenecek AB-Ukrayna Zirvesi'nin bitiminde sonuç bildirisi yayımlanacak. (DIŞ HABERLER)