AB liderleri Ukrayna'ya aday ülke statüsü vermeye hazırlanıyor

AB ülkeleri liderlerinin Brüksel'de yaptığı toplantıda Ukrayna'ya aday ülke statüsü verilmesi önerisini kabul etmesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Belçika'nın başkenti Brüksel'de bugün başlayan ve yarın sona erecek olan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinden Ukrayna'ya aday statüsü verilmesi önerisine onay çıkacağı belirtiliyor. 

The Guardian'ın Brüksel zirvesinden ulaştığı taslak sonuç metnine göre, AB liderlerinin Ukrayna'nın yanı sıra bir diğer eski Sovyet ülkesi Moldova'ya da AB aday statüsü vermesi bekleniyor. Gürcistan'a ise aday ülke statüsünün bir alt mertebesi olan “Avrupa perspektifi” verileceği belirtiliyor.

"Zirveye katılan Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise AB'nin genişlemeye hazırlanması gerektiğini savunarak birliğin iç prosedürlerini reforme etmesi gerektiğini söyledi, ayrıca "Almanya, Batı Balkan ülkelerinin AB'ye katılmak için gerçekçi bir şansı hak ettiğini söylüyor" dedi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, bu hafta yaptığı açıklamada Ukrayna ve Gürcistan'a aday ülke statüsü verilmesini önermiş, "Ukrayna Avrupa perspektifi için ölmeye hazır" demişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, AB'nin aday ülke statüsü vermesi halinde bunun "karanlıktan aydınlığa çıkmak gibi olacağını" savunmuştu. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ise konuyla ilgili "Ukrayna Avrupa'dır, Rus dünyasının bir parçası değil” açıklaması yapmıştı. (DIŞ HABERLER)