AB, LGBTİ+ karşıtı düzenlemeler nedeniyle Macaristan ve Polonya'ya karşı harekete geçti

AB Komisyonu, LGBTİ+ karşıtı düzenlemeler nedeniyle Macaristan ve Polonya'ya karşı yasal süreç başlattı. Açıklamada, "Eşitlik, onur ve insan haklarına saygı, AB'nin temel değerleridir" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, LGBTİ+ karşıtı düzenlemeler nedeniyle Macaristan ve Polonya'ya karşı yasal süreç başlattı. Komisyon’dan yapılan yazılı açıklamada, iki ülkeye karşı eşitlik ve temel hakların korunmasıyla ilgili konularda 'yasa ihlali süreci' başlatıldığı bildirildi. Açıklamada, "Eşitlik, onur ve insan haklarına saygı, AB'nin temel değerleridir. Komisyon, bu değerleri savunmak için tüm araçları kullanacaktır" ifadelerine yer verildi. 

Macaristan'da haziran ayında yürürlüğe giren yeni yasal düzenleme ile 18 yaşından küçükler arasında eşcinselliği ve cinsiyet değişikliğini 'teşvik ettiği' düşünülen içerikler yasaklandı. LGBTİ+ karşıtı tasarı kapsamında ayrıca televizyon, kitap veya film yayınlarında eşcinselliği 'tasvir eden' içeriklere de engel geldi. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, LGBTİ+ karşıtı yasayı 'utanç verici' diye nitelemiş, Hollanda Başbakanı Mark Rutte AB değerlerini göz ardı etmekle suçladığı Macaristan Başbakanı Viktor Orban'a "Burada yeriniz yok. 50'nci maddeyi işletin ve AB'den ayrılın" çağrısı yapmıştı.

Polonya'da ise 2019 yılında bazı belediyelerin 'LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge' haline getirilmesi için homofobik ve transfobik girişimler başlatılmıştı. Bu yılın başında, Avrupa Parlamentosu (AP) Polonya'da 'LGBTİ+ ideolojisinden arındırılmış bölge' yaratma girişimine yanıt olarak AB'yi 'LGBTİ+ özgürlük bölgesi' ilan etmişti. (DIŞ HABERLER)