AB'den İran'a yeni yaptırımlar: 'Karşılık verilecek'

Tahran hükümetinden, Avrupa Birliği ve İngiltere'nin yaptırım açıklamalarına tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, 'yaptırımlara karşılık vereceklerini' duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, İran'da Mahsa Jîna Amini'nin ahlak polisi tarafından katledilmesinin ardından düzenlenen protestolara yönelik 'müdahaledeki' rolleri nedeniyle İranlı 18 kişi ve 19 kuruluşa yaptırım uygulama kararı aldı. AB Konseyi'nden yapılan açıklamada, yaptırımların İran'daki insan hakları ihlalleri nedeniyle uygulanacağı bildirildi.

164 KİŞİYE VE 31 KURULUŞA YAPTIRIM

AA'nın aktardığına göre yaptırım uygulanacak kişiler arasında İran Gençlik ve Spor Bakanı Seyid Hamid Hazaveh Seccadi, bazı milletvekilleri, bazı illerin valileri, devlet medyasının çalışanları ile İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun bazı üst düzey yetkilileri bulunuyor. Listede İran Devrim Muhafızları Ordusu'nun ülkenin bazı bölgelerindeki birimleriyle İran Özel Polis Kuvvetleri ve güvenlik hizmeti veren bazı şirketler de yer alıyor.

Son yaptırımlarla birlikte AB'nin kısıtlayıcı tedbir uyguladığı İranlı kişi sayısı 164, kuruluş sayısı 31'e çıktı. Yaptırımlar AB'ye seyahat yasağı, varlıkların dondurulması ve bu kişi ve kuruluşlara fon sağlanmasının yasaklanmasından oluşuyor. Ayrıca halka baskı aracı olarak kullanılabilecek bazı malzemelerin ve takip cihazlarının da İran'a satışı yasaklanıyor.

İRAN HÜKÜMETİ 'KARŞILIK VERECEK'

AB'nin yaptırım kararının ardından, Tahran hükümeti de AB ve İngiltere tarafından İranlı bazı kişi ve kurumlara getirilen yaptırımlara karşılık vereceğini açıkladı. İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, AB ve İngiltere'nin Tahran'a yönelik son yaptırımlarına ilişkin açıklama yaptı.

AB ve İngiltere'nin yaptırımlarını kınadıklarını belirten Kenani, "Avrupa Birliği ve İngiliz rejiminin bu eylemi, İran gerçeklerini tam olarak anlama konusundaki zihinsel yetersizliklerinin yanı sıra İran'ın otoritesine ilişkin kafa karışıklıklarının bir işaretidir. İran, bu tür başarısız politikalara karşılık verme hakkını saklı tutmakta ve yakında Avrupa Birliği ve İngiltere'deki insan hakları ihlalcilerine ve terör destekçilerine karşı yeni bir yaptırım listesini duyuracak" dedi.

İngiltere de 'gösterilerin bastırılmasındaki insan hakları ihlalleri' ve casuslukla suçlanan İran-İngiltere çifte vatandaşı Ali Rıza Ekberi'nin idam edilmesi nedeniyle bazı İranlı yetkilileri ve kuruluşları yaptırım listesine aldığını duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)

Etiketler iran Avrupa yaptırım