AB, Filistin'e yönelik kalkınma yardımlarını durdurdu

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Varhelyi, AB'nin Filistinlilere yönelik kalkınma yardımlarını askıya aldığını duyurdu. İnsani yardımların ise 'gerek duyulduğu' sürece devam edeceği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Komisyonu'nun Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Üyesi Oliver Varhelyi, AB'nin Filistinlilere yönelik tüm kalkınma yardımı ödemelerini askıya aldığını ve mevcut tüm programları yeniden değerlendireceğini duyurdu.

Mevcut kalkınma yardımı programının 691 milyon euro tutarında olduğunu belirten Macar Komisyon Üyesi, X (eski Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, "Tüm ödemeler askıya alındı, tüm projeler yeniden incelendi, 2023 dahil tüm proje bütçeleri bir sonraki duyuruya kadar ertelendi, tüm program yeniden değerlendirilecek" dedi.

Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırısının ardından olağanüstü toplanan AB dışişleri bakanları toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Varhelyi, "İsrail ve halkına yönelik terör ve vahşetin boyutu bir dönüm noktasına işaret ediyor. Hiçbir şey olmamış gibi yola devam etmek mümkün değil" dedi.

'İNSANİ YARDIMLAR SÜRECEK'

Öte yandan AB Komisyonu'nun Kriz Yönetimi ve İnsani Yardımlardan Sorumlu üyesi Janez Lenarcic ise sosyal medyadaki açıklamasında "AB'nin, ihtiyaç sahibi Filistinlilere insani yardımları, gerek duyulduğu sürece devam edecek" ifadesini kullandı.

TOPLANTIDA GÜNDEME GELMESİ BEKLENİYOR

AB Komisyonunun kalkınma yardımlarının askıya alma kararının, yarın video konferans yöntemiyle yapılacak AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda gündeme gelmesi bekleniyor. Bazı ülkelerin, konunun gündeme alınmasını talep ettiği belirtiliyor.

Filistinlilerin en büyük mali destekçilerinden biri olan Avrupa Birliği, 2021-2024 yılları arasında başta eğitim ve sağlık olmak üzere projelerin finansmanı için yaklaşık 1.2 milyar euroluk bütçe öngörüyordu.

AB'den önce Avusturya da Filistinlilere yönelik yardımları askıya aldığını duyurmuş, Almanya da benzer bir adımın hazırlığı içinde olduğunu açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)