AB enerji bakanları Brüksel'de: Rus gazına karşı alternatifler masada

AB ülkelerinin enerji bakanları, Rusya'nın bazı ülkelere doğalgaz akışını kesmesinin ardından Brüksel'de bugün toplantı yapacak. Alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili öneriler de ele alınacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin enerji bakanları, Rusya’nın Polonya ve Bulgaristan'a gaz akışını kesmesinin ardından bugün Brüksel'de bir araya gelecek. Rusya, “dost olmayan ülkelerin” doğalgaz ödemesini Gazprom şirketine ruble olarak yapmadığı durumda gaz akışını keseceğini duyurmuştu. AB ise Rusya'nın gaz akışını kesmesini şantaj olarak değerlendirmişti.

YAPTIRIMLAR İHLAL EDİLMEDEN GAZ ALINABİLECEK Mİ?

Reuters'in haberine göre, Avrupa Komisyonu, ülkelere Rusya'nın planına uymanın AB yaptırımlarını ihlal edebileceğini söylerken, ödemenin euro olarak yapıldıktan sonra ve rubleye çevrilmeden önce tamamlandığını beyan etmeleri halinde yaptırımlara uygun ödemeler yapabileceklerini öne sürdü. Ancak ülkeler daha net bir yol haritası talep ediyor.

Pek çok Avrupalı şirketin bu ayın sonlarına doğru doğalgaz ödemesi yapmaları gerekiyor. AB ülkeleri ise şirketlerin yaptırımları ihlal etmeden gaz almaya devam edip etmeyeceklerini araştırıyor. Bulgaristan ve Polonya Rusya’nın planına katılmayı reddederken, Almanya şirketlerin ödeme yapmasına izin veren geçici çözümü onaylamıştı. Rusya, AB gazının yüzde 40'ını ve petrol ithalatının yüzde 26'sını sağlıyor. (DIŞ HABERLER)