AB dış politika şefi Borrell: Putin blöf yapmadığını söylüyorsa ciddiye almalısınız

Vladimir Putin'in kısmi askeri seferberlik ilan etmesini değerlendiren AB dış politika şefi Josep Borrell, “Eğer insanlar blöf yapmadıklarını söylüyorlarsa bunu ciddiye almalısınız” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın kısmi askeri seferberlik kararı, nükleer silah tartışmaları ve Ukrayna'da düzenlenen referandumlarla ilgili açıklamalarda bulundu.

BBC’den Lyse Doucet’e konuşan Borrell, savaşın tehlikeli bir noktaya ulaştığını söyleyerek, “Rus ordusu köşeye sıkışmış durumda ve Putin’in nükleer silah tehdidi ile buna tepki vermesi çok kötü” dedi.

Ukrayna’nın bağımsızlığı ve egemenliğini koruyacak bir diplomatik çözümün kesinlikle bulunması gerektiğini söyleyen Josep Borrell, böyle bir çözüm olmazsa “başka bir savaş daha çıkar” görüşünü savundu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamalarına da değinen Borrell, “Eğer insanlar blöf yapmadıklarını söylüyorlarsa bunu ciddiye almalısınız” dedi.

NE OLMUŞTU?

Ukrayna'nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk yönetimleri ile Herson ve Zaporijya kentlerinde 23 Eylül'de Rusya'ya katılmak için referandum düzenleneceği duyurulmuştu. Donetsk ve Luhansk'ın bağımsızlığını desteklediklerini açıklayan Rusya Devlet Başkanı Putin, 'kısmi askeri seferberlik' ilan etmişti. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, 'kısmi seferberlik' kapsamında toplam 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını söylemişti. Eski Rusya Devlet Başkanı ve şimdiki Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev de Rusya'nın stratejik nükleer silahlar da dahil olmak üzere kendisine katılan bölgeleri her anlamda savunmaya hazır olduğunu ifade ederek "Batı'nın ve genel olarak tüm NATO ülkelerinin Rusya'nın kendi yolunu seçtiğini anlaması gerekiyor" demişti. (BBC Türkçe)