AB: Bizde de tedarik sıkıntısı var, yoksul ülkelere şu an aşı gönderemiyoruz

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yoksul ülkelere aşı bağışı vaatlerinin şu an için yerine getirilemeyeceğini söyledi. AB ülkelerinin kendilerinin de tedarik sıkıntısı çektiğini söyleyen AB yetkilisi, "Üye ülkeler üzerinde, aşıları kendileri için tedarik etmeleri konusunda ciddi bir baskı var" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği, üye ülkelerindeki korona virüsü vakalarındaki artışa ve aşı tedarikindeki sıkıntıya paralel olarak, yoksul ülkelere aşı bağışı sözünden geri adım atıyor. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'in kendisinin de tedarik sıkıntısı çektiği bir dönemde yoksul ülkelere aşı bağışlayamayacağını söyledi.

'COVAX'A 2.2 MİLYAR EURO YATIRIM YAPTIK'

Hafta sonunda Alman medya grubu Funke'yle söyleşi yapan von der Leyen, "Üye ülkeler üzerinde, aşıları kendileri için tedarik etmeleri konusunda ciddi bir baskı var" dedi. Von der Leyen bununla birlikte, AB'nin Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) yoksul ülkelere aşı ulaştırmayı amaçlayan COVAX girişimine destek verdiğini belirterek "AB bu girişime 2.2 milyar euro yatırım yaptı. COVAX şimdiden 52 ülkeye 30 milyon doz aşı dağıttı" ifadelerini kullandı. 

Ursula von der Leyen, 2020 yılının bahar aylarında dünyanın her yerine aşı ulaştırılması için sesini yükselten yetkililerden biri olmuştu. Ancak Avrupa'daki vaka sayıları yeniden artışa geçerken ve AB AstraZeneca aşılarını temin etmekte zorlanırken, bu vaat şu ana dek yerine getirilmiş değil. 

İNGİLTERE'YLE DE BENZER BİR KRİZ YAŞANDI

AB Komisyonu Başkanı, geçtiğimiz hafta da İngiltere'yi AstraZeneca aşılarının Avrupa ülkelerine teslim edilmesini engellemekle suçlayıp, bu durumun sürmesi halinde AB'de üretilen Pfizer aşılarının İngiltere'ye ihraç edilmeyebileceği tehdidinde bulunmuştu. Ursula von der Leyen, İngiltere'yle yaşanan bu kriz sırasında da "Kendileri aşı üretebilen ülkelere milyonlarca doz aşı ihraç ederken onların bize neden hiçbir şey göndermediğini Avrupa vatandaşlarına izah edemem" demişti. (DIŞ HABERLER)