AB, Belarus'a karşı 5. yaptırım paketi üzerinde anlaştı

Avrupa Birliği (AB) liderleri, göçmen kriziyle ilişkilerin gerildiği Belarus'a yönelik 5. yaptırım paketini onaylamak için anlaşmaya vardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB Dışişleri Bakanları ve AB-Doğu Ortaklığı Dışişleri Bakanları toplantılarının ardından basına açıklamalarda bulundu.

"Belarus'a karşı 5. yaptırım paketi üzerinde anlaştık. Gelecek günlerde son halini alacak" diyen Borrell, yaptırım rejiminin kapsamını genişletme kararının "savunmasız göçmenleri sömürenleri daha isabetli şekilde hedef almalarını" sağlayacağını söyledi.

 

Belarus Dışişleri Bakanlığı'ndan AB toplantısıyla eş zamanlı yapılan açıklamada da, 'Minsk'in AB sınırlarındaki göçmen krizini kasten tasarladığı' suçlamasının 'absürd' olduğu belirtildi. Bakanlık, sınır kontrollerinin sıkılaştırıldığını ve ülkenin ulusal havayolu şirketi Belavia'nın yasadışı göçmen taşımadığını belirtti.

Kremlin ise itidal çağrısını yineleyerek arabuluculuk teklifinde bulunmuştu. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov bugün Belarus ile AB arasında arabuluculuk yapmaya hazır olduklarını söylemişti.

AB, Belarus'u insan hakları ve tartışmalı seçim sonuçları gerekçesiyle uyguladığı yaptırımlara misilleme olarak göçmenleri sınıra kasıtlı olarak taşımakla suçluyor. Minsk yönetimi ise bu suçlamayı reddediyor. (DIŞ HABERLER /AA)